Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Obrovské zklamání od předsedy Senátu. Jeho kancelář odmítla návrh na státní vyznamenání in memoriam pro světově uznávaného lékaře

Skutečně obrovským zklamáním je nejen pro Plzeňany reakce kanceláře předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Ta dopisem ředitelky odmítla podpořit návrh na udělení státního vyznamenání in memoriam pro Ondřeje Hese, světově uznávaného plzeňského lékaře, patologa a vědce. Jeho výzkum zachraňuje tisíce lidských životů. Odborník na ledvinové nádory se také významně podílel na záchraně krajinné biodiverzity.

Obdivuhodně bohatý život Ondřeje Hese bohužel skončil v důsledku mozkové příhody. Zemřel nečekaně v roce 2022 v nedožitých 54 letech při cestě do práce. Jeho odchod těžce přijali nejen čeští kolegové a přátelé, ale také zahraniční odborníci. Plzeňští přátelé z řad ochránců přírody se proto rozhodli uctít památku profesora Hese návrhem na udělení státního vyznamenání. Už loni návrh odeslaný s osobním dopisem neprošel u prezidenta republiky Petra Pavla. A teď zcela nepochopitelně ani u předsedy Senátu.

„Po několika nedočkavých dotazech konečně dorazila tolik očekávaná písemná reakce od pana předsedy Senátu Miloše Vystrčila. Po přečtení odpovědi od paní ředitelky kanceláře předsedy Senátu na jemu adresovaný osobní dopis a žádost, jsem hodně dlouho sdělený obsah vstřebával,“ říká Karel Makoň, šéf známého Dobrovolného ekologického spolku ochrana ptactva. Ten byl podepsán společně s Jiřinou Hepovou pod žádostí o udělení státního pro Ondřeje Hese.

„Nevím, proč mám pocit, že o těchto pro nás, ale i Českou republiku zásadních věcech ve finále nerozhodují ti, kteří by měli, ale jiní, nekompetentní, leckdy i věc a podstatu těchto citlivých a důležitých záležitostí nechápající lidé. Nevěřím totiž tomu, že kdyby opravdu jak pan prezident či předseda Senátu pan Vystrčil naši žádost a všechny přiložené podklady viděli, četli anebo alespoň prolistovali, že by věc přešli bez sebemenší osobní účasti a reakce,“ pokračuje Karel Makoň.

Profesor Ondřej Hes podle slov Makoně patřil do první pětice světově uznávaných patologů a lékařů, který jako i bezpochyby většina navržených kandidátů na státní vyznamenání zachránil tisíce lidských životů a významně reprezentoval Českou republiku, medicínu, vědu, a to nejen doma, ale i po celém světě.

„Kladu si otázku, proč tento člověk, který mohl být bezesporu příkladem, inspirací a morálním vzorem pro mnoho lidí, nestojí vrcholným představitelům našeho státu za jednu jedinou větu. Spolu s námi na rozhodnutí pana prezidenta Pavla i předsedy Senátu Vystrčila s napětím a pokorou čekalo i několik desítek zahraničních lékařských špiček a kapacit z celého světa, které by určitě ocenění Ondřejovy celoživotní práce a postoje s povděkem a úctou ocenily,“ konstatoval Karel Makoň.

Odpověď se Senátu zklamala

Z kanceláře předsedy Senáty dorazila písemná odpověď, ve které stálo, že předseda Miloš Vystrčil nemá v úmyslu si předmětný návrh osvojit. Následovalo doporučení, aby se žadatelé se svým návrhem obrátili na jiného senátora a po domluvě s ním návrh na udělení státního vyznamenání podali prostřednictvím internetového formuláře. U návrhu vzešlého z řad veřejnosti je nutné vyplnit jméno senátora či senátorského klubu, se kterým se navrhovatel předem domluví na jeho předložení v Senátu.

„Návrhy na propůjčení nebo udělení státního vyznamenání předkládají Podvýboru pouze senátoři nebo senátorské kluby. Vzhledem k tomu, že pan prof. MUDr. Ondřej Hes Ph. D. pocházel z Plzně, můžete se obrátit například na senátorku Danielu Kovářovou či senátora Lumíra Aschenbrennera volební obvody Plzeň-město,“ stálo ve zmíněné odpovědi z kanceláře předsedy Senátu.

„Jsme opravdu velice zklamáni, že se vůbec musíme doprošovat toho, aby se všechny tyto doložené skutečnosti a materiály dostaly k těm, kteří mohou a mají rozhodovat o tom, zda dotyčná osoba splňuje předpoklady pro udělení státního vyznamenání či nikoliv. Letos už to nestihneme, ale slibuji, že příští rok to zkusíme znovu, jelikož Ondra i ČR si to prostě zaslouží,“ dodal Karel Makoň.

Vědecká kapacita i ochránce přírody

Vzpomínku na svého profesního kolegu připojil také lékař Michal Michal z Bioptické laboratoře Plzeň. „Ondřej Hes byl jedním z těch lidí, který, ač byl ve svém oboru (týkající se zejména diagnostiky a klasifikace nádorů ledvin) naprostou světovou extratřídou, zůstával širší veřejnosti neznámý. Jeho rutinní diagnostická práce v roli chirurgického patologa pomáhala správně léčit desítky tisíc pacientů v Čechách i ve světě. Výsledky jeho zcela fenomenální vědecké činnosti (mj. v Plzni vybudoval pravděpodobně největší registr vzácných ledvinných nádorů na světě) budou již navždy zachraňovat nebo výrazně zlepšovat životy ještě daleko většího počtu lidí,“ uvedl Michal Michal.

Velkou část svého času věnoval Ondřej Hes výuce studentů medicíny. Každoročně za ním do Plzně jezdilo mnoho převážně mladých patologů z celého světa zdokonalit se v diagnostice nádorů ledvin a využít šance spolupracovat s Ondrou na vědeckých projektech. Mimo svoji profesionální kariéru lékaře byl Ondřej Hes velkým znalcem a velmi aktivním ochráncem zvířat a přírody a spolu se svými přáteli se zasloužil o vznik a rozvoj desítek hektarů mokřadů a dalších unikátních biotopů v našem okolí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DES OP

Štítky Ondřej Hes, Senát, návrh na státní vyznamenání, světově uznávaný lékař, patolog, ochrana přírody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Předseda senátu si zaslouží za svoji činnost a pevný postoj např. při návštěvě Tchajwanu již dnes. In memoriam dostane vyznamenání a řádů jistě přehršel.

Pondělí, 29. dubna 2024, 09:14Odpovědět

Ivan Lev

Vyznamenání se udělují jen těm co nic neznamenají a jsou poplatní těm co jsou u moci ! A to je smutné .

Středa, 24. dubna 2024, 14:53Odpovědět

Vladimír Kubišta

A zase ten titulek a z něho plynoucí nepřesnosti. Jakkoliv bych panu profesorovi Hesovi přál jakoukoliv zaslouženou státní poctu, nemohu se ubránit rozpakům nad tvrzeními navrhovatelů. Kancelář p, předsedy Senátu přece nic neodmítla. Pouze odkázala na správný postup při návrhu. Alespoň z tohoto textu je to zřejmé. A hned tady máme: nekompetentní, nechápaví, doprošování. Pak se nemůžeme divit, že se zde ihned objeví takové komentáře.

Středa, 24. dubna 2024, 09:28Odpovědět

Ladislav Harvánek

Kdyby pocházel z Tajvanu, to by byla jiná.

Úterý, 23. dubna 2024, 20:41Odpovědět

Karel Ševčík

To víte není to Mašín.....

Úterý, 23. dubna 2024, 14:11Odpovědět

Obrovské zklamání od předsedy Senátu. Jeho kancelář odmítla návrh na státní vyznamenání in memoriam pro světově uznávaného lékaře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.