Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Invazi nebezpečných sršní asijských mají zabránit speciální pasti. S jejich instalací se už v Česku začalo

Speciální pasti na nebezpečnou invazní sršeň asijskou se jako na prvním místě v Česku začaly instalovat v Plzni. Právě zde se totiž poprvé tato sršeň objevila v říjnu loňského roku. Nejnovější nález je z letošního února z Hrádku u Rokycan, šlo o tři jedince zajištěné při vykládce kamionu z Francie. Sršeň asijská představuje značné riziko nejen pro chovy včel, ale i pro volně žijící druhy hmyzu, protože se jimi živí. Klíčový je monitoring míst, kde se sršně už objevily, a likvidace jejich případných hnízd. K tomu mají pomoci i desítky pastí naplněných sladkou návnadou.

„První sršně asijské se objevily právě v Plzni, proto jsme nabídli, že bychom se mohli do vývoje vhodných pastí zapojit. Navrhujeme a testujeme vhodné bio materiály, velikosti vstupních a výstupních otvorů, povrchy a barvy. Pasti se tisknou na 3D tiskárně a nově se vyrábí na vstřikolisu do 3D tištěných forem v našem výzkumném centru. Klíčové je, aby v pastech skončilo co nejméně jiných druhů hmyzu. Při správném použití by měly být vhodným pomocníkem, který napoví, zda se sršně asijské v okolí vyskytují,“ vysvětluje ředitel výzkumného centra RTI Jan Řehoř ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU).

„Pasti však nejsou jedinou aktivitou, které se budeme v rámci monitoringu sršně asijské v letošním roce zabývat. Je nutné zapojit co nejvíce občanů do jejího monitoringu, naučit je sršeň poznávat a řádně ji nahlašovat. Do aktivit souvisejících s jejím výskytem se jako Západočeské muzeum v Plzni zapojíme i v letošním roce,“ dodává Jan Walter ze Západočeského muzea v Plzni.

Desítky pastí naplněných sladkou návnadou slouží jako doplněk k přímému pozorování. Ve spolupráci s odbornými institucemi či včelaři se budou instalovat především v místech, kde už se sršně objevily. Je totiž možné, že se některým královnám podařilo na podzim nepozorovaně vylétnout, přezimovat a na jaře se vydají do okolí, aby založily nové kolonie.

„Lidé mohou hlásit podezření na výskyt sršně asijské nejlépe s fotografií na náš e-mail invaznidruhy@nature.cz nebo přes aplikaci Nahlaš sršeň. Hlášení, kterých se nám již sešlo na osm stovek, následně prověřujeme. Stále platí, že hlavním pomocníkem při hledání jedinců je právě přímé pozorování. Tak jsme se o všech dosavadních nálezech dozvěděli,“ konstatuje Tomáš Görner z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR, která monitoring sršně asijské koordinuje.

Past tvoří vletový otvor o průměru cca 8 mm a boční otvory ve stěně o velikosti cca 6 mm. Sršeň vlétne otvorem dovnitř, ale kvůli své velikosti se ven už nedostane. Do pasti bude létat i jiný hmyz, menšími otvory by se měl ale dostat ven. Nemusí se to ale podařit vždy, je proto potřeba pasti kontrovat.

Ministerstvo životního prostředí bije na poplach

„Nechceme nic ponechat náhodě, proto se soustředíme na prevenci. Pro včelaře i přírodu znamená sršeň asijská nebezpečí. Musíme udělat vše pro to, aby se u nás neuchytila. Třeba ve Francii situaci zpočátku podcenili, teď tam působí nemalé škody a šíří se dál. Ani sršeň nezná hranic. Snažíme se proto do monitoringu zapojit nejrůznější instituce, včelaře i veřejnost, a právě jim patří můj dík za informace o jejím možném výskytu,“ konstatuje ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), který se osobně účastnil instalace pastí v Plzni.

Ministr mimo jiné zmínil, že jeho ministerstvo ve spolupráci s odborníky má plán na úplné vymýcení sršně asijské, který nyní ještě aktualizuje o zkušenosti s jejím letošním výskytem. Finálním znění bude zhruba do měsíce, nicméně návrh plánu stanovuje i postupy spolupráce s Hasičským záchranným sborem, včelaři a dalšími, které je možné již nyní při nálezu sršně asijské uplatnit.

Invazní sršeň asijská je znovu v Česku, přijela v kamionu z Francie

Agresivní hmyz, který dokáže zlikvidovat celá včelstva, objevili pracovníci přepravní společnosti v Hrádku u Rokycan. Nález dnes potvrdila Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR). Poprvé se v Česku nepůvodní sršeň asijská objevila v říjnu...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Walter, Západočeské muzeum v Plzni, AOPK, ZČU

Štítky sršeň asijská, instalace pastí, invazivní druh, ministerstvo životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Invazi nebezpečných sršní asijských mají zabránit speciální pasti. S jejich instalací se už v Česku začalo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.