Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Oblíbený zámek Kozel od jara zpoplatní návštěvu parku. Vstupné přijde na 60 korun a lidem z okolí se to moc nelíbí

Bouřlivá diskuse se strhla na sociálních sítích po zveřejnění informace, že od jara se bude platit vstupné při návštěvě zámeckého parku u populárního zámku Kozel na jižním Plzeňsku. Zpoplatněna nebude cesta po hrázi, vstupné se týká pouze oplocené části areálu. Počítá se s jednorázovým vstupným ve výši 60 korun. Důvodem zavedení vstupného na státním zámku jsou vysoké náklady na údržbu parku. Novinka se příliš nelíbí některým místním občanům, kteří by chtěli mít do parku i nadále vstup zdarma.

„Od dubna letošního roku bude skutečně vstup do parku zpoplatněn v období od dubna do října. Roční vstupenka bude stát 200 Kč. Jednorázová vstupenka bude za 60 Kč. Vstupné půjde uhradit v hotovosti, kartou či prostřednictvím QR kódu u vstupů do areálu, v centrální pokladně nebo v kanceláři zámku. Vybrané prostředky budou určeny primárně pro zkvalitnění údržby areálu,“ informoval kastelán Lesního zámku Kozel Jan Polívka.   

Do kastelána se hned pustila řada diskutujících, kterým se zpoplatnění zámeckého parku vůbec nelíbí. Jedná se zejména o občany z okolních obcí, kteří do parku chodili na procházky. „Není to tak, že bychom zpoplatňovali něco, co bylo dosud zdarma. Prohlídka areálu bude obsahovat i interiér kaple, možnost prohlídky skleníku, bezplatné toalety a tištěnou mapku areálu se spoustou informací. Vybrané peníze uvidíte na zkvalitnění údržby areálu, bude více laviček, zábavné prvky pro děti. I v minulosti měla šlechta v parcích prvky ke svému obveselení. Samozřejmě se nebude jednat o žádné současné kolotoče nebo skákací hrady,“ vysvětluje trpělivě kastelán Polívka.

Až doposud měl zámek má příjem pouze z “horního” parkoviště. Parkoviště ve Šťáhlavicích provozuje obec Šťáhlavy. „Výnos z parkoviště je plně využit pro údržbu a rozvoj areálu. Platí se z něj například i zimní údržba nejen areálu, ale i příjezdové komunikace do areálu,“ zdůraznil Polívka.

Zpoplatnění vstupu do pětatřicetihektarového areálu zámeckého parku už posvětil i Národní památkový ústav. Ročně projde parkem kolem 200 000 návštěvníků. Za průchod parkem musí zaplatit i ten, kdo půjde na prohlídku zámku. Ta se totiž platí zvlášť a pokladna se nachází u zámku uvnitř areálu. Základní vstupné se ale zlevnilo o 20 korun na 160 Kč.

U vstupu do parku ale nebudou turnikety, pouze platební terminály, kde si návštěvníci zakoupí vstupenku. Kontrolu vstupenek pak bude v parku namátkově provádět zaměstnanec zámku. V zahraničí je to už běžná praxe. Teprve čas ukáže, jak se s novinkou popasují čeští návštěvníci. Lze předpokládat, že mnozí si s nákupem vstupenky pro návštěvu parku hlavu lámat nebudou.    

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lesní zámek Kozel

Štítky vstupné do parku, návštěva parku, zámecký park, zámek Kozel, placení vstupného

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Vybírat 60 korun za vstup do parku i od lidí, kteří navštíví samotný zámek, kde zaplatí další vstupné, je příkladem hrubé sprostoty. Park je jistě krásný, ale lze se bez jeho návštěvy obejít. Stačí obejít rybník a pokračovat dále cestou podél řeky k dříve fungující restaurace V Hádku. Argument, že vstupné je třeba vybírat proto, že se tam bude, patrně po novu, sekat tráva, je projevem debility. Doufám, že lidé budou návštěvu parku i zámku bojkotovat natolik, že tamnímu vedení nezbude než vybírání vstupného do parku zrušit. Tahat lidem peníze z kapsy je dnes nejoblíbenějším jednáním každého, kdo má příležitost z lidí dělat pro peníze dojné krávy.

Neděle, 11. února 2024, 09:25Odpovědět

Jakub Boraro

Pokud by se platil jednorázový vstup, tak protesty místních chápu, že se jim nechce dávat za procházku v parku 60Kč. Ale 200 za rok není tolik, to není ani dvacka měsíčně.

Pátek, 9. února 2024, 14:27Odpovědět

Jan Strapina

No co se divíte Plzensko pravičacký,židofialistický,pětidemoliční kraj tak se hyper kapitalisticky rejžuje!!!!!!!!!!!

Neděle, 4. února 2024, 15:28Odpovědět

Oblíbený zámek Kozel od jara zpoplatní návštěvu parku. Vstupné přijde na 60 korun a lidem z okolí se to moc nelíbí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.