Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňský kraj zadá nový územní plán letiště Líně poté, až vláda zruší usnesení o výstavbě podnikatelského parku

Zpracování změn územního plánu plochy záložního armádního letiště Líně u Plzně může Plzeňský kraj zadat až poté, kdy vláda zruší své usnesení z července 2022 o výstavbě strategického podnikatelského parku Plzeň-Líně. Usnesení umožnilo automobilovému koncernu Volkswagen (VW) připravovat stavbu továrny na baterie do elektroaut, tzv. gigafactory za 120 miliard korun. VW loni v listopadu Líně odmítl a armáda se rozhodla, že si letiště ponechá. Kraj teď čeká, až vojáci řeknou, co na letišti přesně bude a jak si představují jeho fungování.

Na dosud zpracovávané změně zásad územního rozvoje (ZUR) s číslem 5, připravované pro gigafactory, už se po odstoupení VW nepracuje. Armáda teď podle slov náměstka hejtmana Petra Vanky (ANO) musí říct, jaké objekty a provoz bude v areálu chtít. Musí se domluvit se sousedními obcemi a případně s nimi směnit pozemky. Pak se zadá nová změna ZUR, tedy krajského územního plánu.

"Pořád platí usnesení vlády, že tam bude gigafactory. Vláda ho musí zrušit. Musí říct, že tam zůstanou vojáci," řekl Petr Vanka. V původních ZUR před vládním usnesením bylo na letišti 700 hektarů pro průmysl. Poté, co vojáci řeknou, jak budou letiště využívat, tak se podle Vanky zpracují nové ZUR. "A těch 700 hektarů pro průmysl samozřejmě zmizí. Ale teď nemůžeme dodělávat změnu ZUR číslo 5, když má být podle vládního usnesení letiště zrušené," uvedl. Kraj tedy zatím podle Vanky nemůže vyhovět starostům okolních obcí, kteří už 1,5 roku striktně požadují, aby se plocha pro průmysl zmenšila nejméně na 280 hektarů. "Až se bude zpracovávat nová ZUR, tak se plocha zmenší podle toho, co budou potřebovat vojáci," řekl. Klasifikace ploch se změní z průmyslu na skladování nebo ostatní plochy.

Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti), který se počátkem prosince sešel s náměstkem ministryně obrany Danielem Blažkovcem, vojáci v areálu žádný průmysl nechtějí. Kraj chce, aby tam bylo maximální využití i pro civilní letiště. Armáda slíbila, že se sejde se zástupci aeroklubů a leteckých škol, které letiště využívají, a probere jejich další možné působení.

Armáda chce na letišti v Líních zbudovat logistické centrum se sklady i zázemí pro aktivní zálohy

Starostové obcí z okolí záložního armádního letišti v Líních u Plzně jednali se zástupci armády a ministerstva obrany. Společně diskutovali o tom, jaké má armáda s lokalitou plány, jelikož německá automobilka Volkswagen dala od projektu...

Starostové obcí z okolí letiště jednali v polovině prosince se zástupci armády a ministerstva obrany o tom, jak chce armáda areál využít, další schůzka bude v polovině ledna. Vojáci chtějí mít Líně jako záložní letiště, logistické centrum nebo zázemí pro aktivní zálohy, vyloučili, že by tam byly letouny F-35. "Líně jsou unikátní kapacitou, geograficky, blízkostí nemocnice, infrastrukturou a vzdáleností od místní aglomerace," řekl po jednání náčelník generálního štábu Karel Řehka. Podle Miroslava Feixe z ministerstva se musí zpracovat realizační studie, zmapovat stav budov a narovnat majetkové poměry, rozvoj letiště má pro region znamenat nabídku práce i podnikatelské příležitosti.

"Pro nás je priorita, aby se změnily zásady územního rozvoje z těch současných, které jsou pro nás likvidační," uvedl starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany). Starostové podle něj požadují "oříznutí" průmyslových zón v okolí letiště, armáda jim v tom podle něj slíbila vyhovět. Podle starosty Líní Michala Gottharta (SNK Líní a Sulkova) armáda zpracovává majetkoprávní rozbor území a je připravena jednat s obcemi, které usilují o to, aby se v okolí letiště nestavěly průmyslové haly a aby si vojáci vybudovali sjezd z dálnice D5 a nejezdili přes vesnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Taussik

Štítky Letiště Líně, gigafactory, Armáda ČR, LZS, budoucnost letiště, sklady, zásobování, fungování letiště

Plzeňský kraj zadá nový územní plán letiště Líně poté, až vláda zruší usnesení o výstavbě podnikatelského parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.