Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Armáda chce na letišti v Líních zbudovat logistické centrum se sklady i zázemí pro aktivní zálohy

Starostové obcí z okolí záložního armádního letišti v Líních u Plzně jednali se zástupci armády a ministerstva obrany. Společně diskutovali o tom, jaké má armáda s lokalitou plány, jelikož německá automobilka Volkswagen dala od projektu gigafactory ruce pryč. Území si chce armáda ponechat a dál ho rozvíjet pro své potřeby. Letecká záchranná služba i výcvikové zdravotnické centrum zůstane.

Armáda bude chtít na letišti vybudovat armádní logistické centrum se sklady pro podporu našich vojáků a aliančních jednotek. Dále tam plánuje vybudovat zázemí pro jednotku aktivní zálohy až o velikosti praporu. Letiště chce využívat jako záložní pro potřeby Armády ČR. Zástupci armády znovu zdůraznili, že tam určitě nebude základna pro letouny F-35. Letiště bude sloužit pro příležitostné zásobovací lety.

Podle náměstka ministryně obrany Daniela Blažkovce bude letiště výhradně sloužit armádě. „Jedním naším úkolem v rámci Aliance je poskytovat podporu hostitelskou zemí. Líně jsou unikátní svou kapacitou, geograficky, blízkostí nemocnice, infrastrukturou a zároveň vzdáleností od místní aglomerace. Myslíme to vážně, je to strategicky důležité,“ potvrdil jeho slova náčelník generálního štábu Karel Řehka.

Co to znamená podpora hostitelskou zemí? Půjde o prostor, kde bude ČR schopna poskytnout zázemí na cestě pro projíždějící spojenecké jednotky nebo pro skladování zásob.

Zásady územního rozvoje stále počítají s obří průmyslovou zónou

„Naší podmínkou pro další jednání je schválení změny Zásad územního rozvoje, která odstraní i ty části stávající průmyslové zóny, které jsou mimo areál letiště. A která zároveň upraví trasy potřebné infrastruktury tak, jak už jsme si vyjednali dříve,“ uvedl starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany). Podle něj se to zatím vyvíjí slibně. „Vypadá to, že v tomto dosahujeme automatické shody, protože s představami armády také neladí průmysl těsně vedle zóny,“ podotkl.

Starostové se s armádou znovu sejdou v půlce ledna, dál by měli jednat například o možnosti majetkového vypořádání s obcemi, které na letišti vlastní nemovitosti. „Chceme se korektně bavit o dalších možnostech a o celkovém rozvoji toho prostoru," doplnil Blažkovec.

Letecká záchranka zůstane minimálně do roku 2028

Brigádní generál Miroslav Feix informoval, že provozování letecké záchranné služby armáda plánuje až do konce roku 2028. „Další postup bude na Ministerstvu zdravotnictví. Předpokládáme, že jako vojáci nebudeme dál létat, ale budeme schopni poskytnout prostory a také zdravotnický personál. Dál chceme také pokračovat ve výcvikovém zdravotnickém centru,“ uzavřel.

Legendární americký vrtulník Apache musel nouzově přistát v Líních, dříve tam našly zázemí i dopravní Chinooky

Americká armáda musela v těchto dnech využít záložní armádní letiště v Líních u Plzně. Kvůli špatnému počasí a dotankování paliva tam přistál vrtulník AH-64 Apache. Posléze se u stroje objevila technická závada v podobě úniku oleje, kvůli které...

 

Ohodnoť článek

Foto Michal Krechowski

Štítky Letiště Líně, gigafactory, Armáda ČR, LZS, budoucnost letiště, aktivní zálohy, sklady, zásobování, alianční jednotky

Armáda chce na letišti v Líních zbudovat logistické centrum se sklady i zázemí pro aktivní zálohy  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.