Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky přijdou tisíce lidí. Akce si vyžádá dopravní omezení

Dopravní omezení v centru Plzně si vyžádá slavnostní rozsvícení vánoční stromu na náměstí Republiky, které se uskuteční na první adventní neděli 3. prosince. Akci každým rokem navštěvuje několik tisíc návštěvníků. Motoristé musí počítat se zákazy parkování v některých ulicích a se zákazy vjezdu. Omezení se netýká MHD.

„Parkování bude na náměstí Republiky a v přilehlých ulicích omezeno už od půlnoci ze soboty 2. na neděli 3. prosince včetně zásobovacích boxů a vyhrazených parkovišť. Konkrétně se zákaz parkování týká ulic Dřevěná v úseku Pražská – náměstí Republiky, Pražská v úseku Perlová – náměstí Republiky, Dominikánská v úseku Veleslavínova – náměstí Republiky a Prešovská v úseku Sedláčkova – náměstí Republiky. Parkovat nebude možné ani na parkovišti před radnicí,“ informovala Hana Josefová z tiskového odboru plzeňského magistrátu.

Vjezd na náměstí Republiky bude pro veškerou dopravu včetně autobusových linek MHD v neděli 3. prosince od 15 zhruba do 19 hodin zakázán. Projíždět náměstím Republiky budou jen tramvaje č. 1 a 2. Autobusy pojedou náhradní trasou přes sady Pětatřicátníků, zastávky Náměstí Republiky a O. Beníškové budou zrušeny. S obnovením provozu organizátoři počítají po odchodu co největšího počtu diváků a s ohledem na aktuální situaci.

Kulturní program na náměstí Republiky začne v 16 hodin, kdy vystoupí Dětský pěvecký sbor opery Divadla J. K. Tyla Kajetán, Plzeňský MLS a Step by step studio s vánočním programem. Vánoční strom se slavnostně rozsvítí v 18 hodin. První adventní chvíle s rozsvíceným vánočním stromem zpestří program členů muzikálového souboru Divadla J. K. Tyla a poté vystoupí zpěvačka Tereza Mašková.

Vánoční strom pro Plzeň se kácel už 12. listopadu v Dýšině. Tento krásně rostlý smrk ztepilý datoval městu majitel pozemku Václav Kabrna. „Strom jsme nabízeli městu Plzeň už před čtyřmi lety, ale to byl ještě menší. S parcelou na které stojí máme nějaké stavební záměry, tak jsem se rozhodli strom odstranit. A samozřejmě existovaly také obavy, aby ten nespadl. Strom zde vysadil před 27 lety soused, který žije v posledním domu. Jsem rád, že bude mít ještě takové využití. Dříve nebo později by musel jít stejně dolů. Na rozsvícení samozřejmě na náměstí nebudeme chybět s naší početnou rodinou,“ řekl Václav Kabrna.

Výzdoba stromu trvala několik dní a hotová byla už 17. listopadu. Město Plzeň tak vyšlo vstříc filmařům, kteří ozdobený plzeňský vánoční strom využili při natáčení krátkometrážního filmu Bomba režiséra Víta Klusáka. Tehdy se strom poprvé na chvíli ještě neoficiálně rozsvítil. Celková délka použitých světelných řetězů, které strom zdobí, dosahuje ke čtyřem kilometrům. Výzdoba stromu je dále doplněna světelnými hvězdami, 3D nesvětelnými zlatými hvězdami, LED padajícím světlem, plastovými ozdobami a světelnou špičkou na vrcholu stromu. Celkem to je cca šest desítek prvků.

Od 23. listopadu se se na náměstí Republiky konají adventní trhy s každodenním odpoledním kulturním a společenským programem. Trvají do 23. prosince.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky vánoční strom, rozsvícení stromu, dopravní omezení, strom na náměstí Republiky, smrk ztepilý, Vánoce, vánoční výzdoba, Dýšina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na rozsvícení vánočního stromu na náměstí Republiky přijdou tisíce lidí. Akce si vyžádá dopravní omezení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.