Počasí dnes28 °C, zítra26 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

FOTO: Stovky návštěvníků přilákaly v den zahájení velkolepé Adventní trhy v Plzni. Jsou největší v celém Česku

Stovky lidí vzaly doslova útokem hned první den Adventní trhy, které ve čtvrtek začaly na plzeňském náměstí Republiky. Nejvíce živo bylo samozřejmě u stánků s občerstvením a se svařákem. Podle počtu stánků, kterých je na ploše náměstí vyrovnáno 128, jsou trhy největší v celé České republice. Jednoznačnou dominantou trhů je pak vyhlídkové kolo. A nechyběl ani ohňostroj. Podle organizátorů je letos na trzích více světel než loni a ceny vzrostly o deset procent.

„I když jsme mírně zdražili, stále jsme v Česku v porovnání s jinými většími městy nejlevnější. Letošní novinkou jsou stánky s belgickými hranolkami a s churros. Do našeho vyřezávaného betlému, jehož autorem je řezbář Jiří Halouzka z Olomouce, přibyly dvě nové postavičky telátek v životní velikosti. Celkem už má betlém 84 postaviček lidí a zvířat. Rád bych také zdůraznil, že prodáváme pravý norimberský svařák. Nic nemícháme, jen ohříváme,“ říká organizátor trhů Jaroslav Strohschneider.

Při naší první první návštěvě Adventních trhů na plzeňském náměstí republiky jsme se podrobněji podívali na ceny občerstvení. Jedna porce langoše vyjde na 100 Kč, klobása se na stáncích prodává nejčastěji za 120. Trdelník přijde na 90 korun, jedna porce churros na 130, stejně jako belgické hranolky. Bramborák jsme u jednoho stánku viděli za 80 korun za jeden kus. Jinde ho nabízeli 100 g za 20 korun.

Dvě deci svařáku se prodávají za 60 Kč, tři deci za 90. Horký mošt s rumem přijde na 70 korun. Milovníci medoviny zaplatí za deci tohoto moku 45 korun, dvě deci pak přijdou na 90. Decinka včeloviny stojí 50 a dvě deci 100 korun. Pokud se chcete povozit na vyhlídkovém kole, jízdné pro jedno osobu je za 100 korun. Za rodinnou jízdenku se zaplatí 300 korun. Čtyři minuty na tradičním dětském kolotoči s vyřezávanými postavičkami stojí 60 korun.

Vyhlídkové kolo speciálně vyrobené pro město Plzeň měří 28 metrů a nabízí 72 míst. „Chybně se označuje jako ruské kolo. Správně jde o vídeňské praterské kolo, protože první takové kolo bylo jako naprostý unikát uvedeno do provozu v roce 1897 v Prateru ve Vídni. Rozjelo se poprvé dnes,“ doplnil Jaroslav Strohschneider.

Na náměstí Republiky první den trhů nesměl chybět stylově oblečený plzeňský ponocný Zdeněk Zajíček. Oproti loňsku zhubl 20 kilogramů a musel si nechat upravit svůj oblek. Ponocný troubí každý den v pět a v šest hodin z věže a provolává své populární a vtipné říkanky, které vymýšlí na místě podle aktuální situace. Funkci ponocného vykonává Zdeněk Zajíček už osmým rokem a na jeho vystoupení se pokaždé sejde početný dav lidí.

„Chodíme s kolegy z práce na zahájení vánočních trhů pravidelně každý rok. Už jsme se moc těšili. Bez svařáku a klobásy si to nedokážeme představit. A určitě nezůstaneme jen u té dnešní návštěvy trhů. Zcela jistě se tady objevíme ještě několikrát. Musíme si to pořádně užít," říká návštěvnice trhů Mirka Zahrádková.   

Velké adventní trhy v Plzni potrvají až do 23. prosince. Kromě desítek stánků, ukázek řemesel a občerstvení nabídnou dřevěný betlém, kolotoč či živá zvířata. Trhy doplní každý den rockové, popové, country či jazzové koncerty, 3. prosince se slavnostně rozsvítí vánoční strom, 13. a 20. prosince se lidé na náměstí spojí při společném zpívání koled a 17. prosince slavnostní průvod uloží do jesliček v betlémě na náměstí sochu Ježíška.

FOTOGALERIE: Zahájení Adventních trhů v Plzni

Čtvrtek, 23. listopadu 2023, 17:46

FOTOGALERIE: Zahájení Adventních trhů v Plzni
FOTOGALERIE: Zahájení Adventních trhů v Plzni

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky vánoční trhy, adventní trhy, trhy na náměstí Republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Stovky návštěvníků přilákaly v den zahájení velkolepé Adventní trhy v Plzni. Jsou největší v celém Česku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.