Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Podzimní zalesnění spustily vojenské lesy v lokalitách sloužících k výcviku armády. Sází se i ovocné stromy

Podzimní část zalesnění v přírodních lokalitách, které slouží k výcviku armády, či mají strategický význam pro obranu státu, spustily Vojenské lesy a statky ČR (VLS). Společnost ve svěřených lokalitách přechází na přírodě blízký způsob hospodaření. Stále větší prim hraje přirozená obnova lesů. Změní se i složení dřevin, kde větší prostor dostanou druhy stromů, které se dříve tolik nesázely. Jedná se o olše, jilmy jeřáby a kleny, ale také třešně ptačí. Prostor dostávají například v Brdech také ovocné dřeviny.

V minulých letech státní podnik zalesňoval během roku lokality po kůrovcové kalamitě až 23 miliony sazenic, letos lesníci potřebují pro obnovu lesních porostů jen asi šest a půl milionu sazenic. Více než půl milionu sazenic navíc chtějí VLS prodat jiným lesním hospodářům. Dalších 600 tisíc sazenic pak podnik uskladní ve speciální hibernační hale pro jarní fázi zalesnění v příštím roce.

„Máme za sebou extrémní období, kdy jsme obnovovali lesy po kůrovcové kalamitě. Za sedm let jsme v rámci největší zalesňovací akce v historii podniku vysázeli sto milionů stromů. Letošní potřeba sazenic z našich lesních školek je ale i tak o více než pětinu nižší než v letech před kalamitou. Důvodem je především přechod na přírodě bližší způsoby hospodaření, kdy omezujeme holosečné těžby a stále větší část lesů se obnovuje přirozeně díky tvořivým silám přírody,“ vysvětlil ředitel VLS Roman Vohradský.

Už ke konci září tak Vojenské lesy vykázaly rekordních 500 hektarů přirozené obnovy ve spravovaných lesích. Nové metody hospodaření se však promítají i do produkce podnikových školkařů. Ty pro podzimní část zalesnění dodávají bezmála 2,5 milionů sazenic. Na plochách lesních školek VLS přitom letos dominovaly listnaté dřeviny – především duby, buky, ale také olše, jilmy, jeřáby a kleny.

„Podzimní části zalesnění budou z 80 procent dominovat listnaté dřeviny, jen dvacet procent výsadby tvoří jehličnany. Dříve dominantní smrk tvoří jen 18 procent letos zalesňovaných sazenic. Velká část obnovy bude přitom probíhat tzv. podsadbou pod dospělými porosty, ve kterých aplikujeme výběrné a podrostní způsoby hospodaření. Výsledkem by měly být druhově, výškově i věkově pestré lesy, které budou lépe odolávat důsledkům klimatické změny,“ uvedl ředitel Vohradský.

Bezmála 80 hektarů lesů obnoví VLS s pomocí síjí. „Jde především o kalamitní holiny v Brdech, které jsou pro výsadbu problematické z hlediska pyrotechnické zátěže. Pro jejich obnovu využíváme Výzkumným ústavem lesnictví a myslivosti v Opočně navržený způsob obnovy síjí, kdy je ve směsi semen dominantní dřevinou bříza,“ vysvětlil vedoucí lesní výroby Pavel Češka.

Další tisíce stromů vysadí VLS v zemědělské krajině

Školkaři VLS letos vyprodukovali na šest tisíc jabloní, hrušní, švestek a jeřábů, které však lesníci, ale i dobrovolníci sázejí mimo les. Asi polovina této produkce již roste v brdské lokalitě Velcí, kde v rámci dobrovolnické akce Brdské stromsázení vyrostl ovocný sad. Další tři tisíce stromků vysadí státní podnik na sedmi tisících hektarech zemědělské půdy, kde hospodaří, v rámci nových projektů agrolesnictví.

Přes šest tisíc dobrovolníků proměnilo údolí zaniklé brdské obce v ovocný sad

Obrovským úspěchem se může chlubit druhý ročník Brdského stromsázení, kterého se účastnilo více než šest tisíc milovníků přírody, oproti loňské premiéře je to dvojnásobek! Dobrovolníci společnými silami vysázeli v lokalitě po zaniklé obci Velcí...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vojenské lesy a statky ČR

Štítky vojenské lesy, zalesňování vojenských prostorů, Brdy, kůrovcová kalamita, ovocné stromy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní zalesnění spustily vojenské lesy v lokalitách sloužících k výcviku armády. Sází se i ovocné stromy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.