Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přes šest tisíc dobrovolníků proměnilo údolí zaniklé brdské obce v ovocný sad

Obrovským úspěchem se může chlubit druhý ročník Brdského stromsázení, kterého se účastnilo více než šest tisíc milovníků přírody, oproti loňské premiéře je to dvojnásobek! Dobrovolníci společnými silami vysázeli v lokalitě po zaniklé obci Velcí dva a půl tisíce třešní, hrušní a jabloní. Návštěvníci si navíc mohli užít celodenní program zaměřený na rodiny s dětmi.

Brdské stromsázení je naprosto ojedinělou akcí svého druhu. Jejím smyslem totiž není obnovovat hospodářské lesy, ale zapojit veřejnost do tvorby a zkrášlování krajiny, která musí být vzhledem k probíhající klimatické změně ještě pestřejší a bohatší, než jsme si ještě před pár lety mysleli.

„Proto jsme letošnímu Stromsázení dali podtitul Za lesy krásnější, voňavější i chutnější. V případě lokality Velcí to bude výrazná proměna. Na místě zaniklé obce vyrostou obří ovocné sady. Vznikne tak krásný kus krajiny, kam se lidé budou vracet na procházky a pikniky. Místo, kde si budou moci utrhnout a ochutnávat ovoce ze stromu, které před lety vysadili se svými blízkými“ uvedl ředitel Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Roman Vohradský.

Alej je věnována také těm, kteří položili svůj život při obraně země. „Za třicet vojáků české armády, kteří padli při plnění bojových povinností, vysadili alej s třiceti stromy jejich kolegové a kamarádi z misí, tedy váleční veteráni společně se zástupci resortu obrany," upřesnil mluvčí VLS Jan Sotona. Alej veteránů je označena jako pietní místo cedulí umístěnou na kameni uprostřed budoucího sadu na Velcí.

Sazenice rozváželo po areálu armádní robotické vozidlo

Událost podpořily také známé osobnosti jako je brdský patriot a plzeňský rodák Lukáš Langmajer, hokejová legenda Dominik Hašek nebo scénárista a režisér Václav Marhoul. Záštitu nad letošním ročníkem převzala ministryně obrany Jana Černochová.

Letošním program obohatil také bohatý doprovodný program. Nechyběly prezentace VLS s jejich lesní pedagogikou pro děti a atraktivní ukázky připravil také Vojenský technický ústav. V rámci jejich prezentace například rozváželo sazenice autonomní kolové robotické vozidlo, které je ve válečných podmínkách určeno k převážení raněných a plnění dalších bojových úkolů. Příslušníci jineckého dělostřeleckého pluku pak předvedli celý systém české houfnice Dana.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Sotona

Štítky Brdské stromsázení, sázení stromů, obnova krajiny, zaniklá obec, Brdy, Vojenské lesy a statky, ochrana přírody, armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes šest tisíc dobrovolníků proměnilo údolí zaniklé brdské obce v ovocný sad  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.