Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Vypravte se při podzimním putování Šumavou na místo slavné letecké havárie. Šlo o poslední válečný let Generála Chanzyho

Místo slavné letecké havárie horkovzdušného balonu můžete navštívit při podzimním putování Šumavou. Stačí jen přejet přes česko-německou hranici v Železné Rudě-Alžbětíně a odtud dojet necelých 20 kilometrů do Zwieselu. Uvidíte nejen malebný, kamenný železniční viadukt, ale také památník připomínající u nás málo známou událost z roku 1870, která proslavila samotu Reisachmühle.

Mohutný železniční viadukt připomínající římský akvadukt se klene nad nad údolím potoka Michelsbach a postaven byl v roce 1927. Samota Reisachmühle ležící vedle silnice mezi Zwieselem a Bodenmaisem vešla do dějin 20. prosince 1870 ve dvě hodiny odpoledne. Tehdy se k Reisachmuhle přiblížil balón Monte č. 45, který se jmenoval Generál Chanzy a byl na cestě z Paříže.

Francouzská metropole byla toho času už 134 dní v obležení. Jediným spojením s okolním světem bylo 66 balónů s posádkou. Balón Generál Chanzy, který odstartoval od Severního nádraží v Paříži a později ztroskotal u Reisachmühle, byl jeden z těch, které se pokoušely dostat z obležené Paříže. Pilot měl odvézt tři osoby s důležitou poštou do Bruselu, ale sněhová bouře balón odklonila. Po nouzovém přistání v Rödersdorfu (západně od Norimberku) byli pilot a pasažéři zajati, prázdný balón byl větrným poryvem hnán dále. Z Paříže do Zwieselu uletěl 875 km.

Článek vznikl ve spolupráci s plzeňským nakladatelstvím Starý most, které vydalo publikaci nazvanou Šumava, Bavorský les, Mühlviertel, představující 77 romantických, dobrodružných a tajemných míst. 

Když překvapení dělníci v nedaleké pile Paulisäge zpozorovali u Reisachmühle ve vzduchu balon o výšce 37,5 metru (s košem) a průměru 15,5 metru, spěchali k letícímu objektu, uchopili visící, skoro 45 metrů dlouhé vlečné lano a balon se jim podařilo stáhnout k zemi. V gondole se nacházely plovací vesty, proviant, papíry, fotografie, válečné poštovní zásilky a klec se čtyřmi poštovními holuby. Na příkaz okresního úředníka přivezli dělníci neforemný balón do Zwieselu.

Ze vzácné válečné kořisti z balonu se okamžitě stala veliká atrakce, která se postupně vystavovala v mnoha bavorských městech. Nakonec skončila v královské zbrojnici v Mnichově. Vystavování přineslo nemalý výtěžek - 4 670 zlatých. Dne l. září 1885 byl na místě ztroskotání balonu odhalen kamenný pomník události. Při této slavností události se dočkal zvláštní pocty plavič dříví ze Zwieselu Johann Dümmlein, který balón zadržel jako první.

Koncem druhé světové války měla být u samoty Reisachmuhle zřízena obranná opěrná základna a železniční viadukt měl být vyhozen do vzduchu. Přípravy proběhly, ale provedení se naštěstí už neuskutečnilo. Dnes je památník ztroskotání balónu oblíbeným výletním cílem, který si rozhodně nenechte ujít. Výchozí bod Reisachmühle leží několik set metrů od obce Zwiesel, části Tropplkeller, při sinici spojující Zwiesel a Bodenmais. Od domků samoty je to už k pomníku známém pod jménem Monte Denkmal jen pár metrů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Wikimedia Commons

Štítky havárie balonu, generál Chanzy, putování Šumavou, tip na výlet. Šumava, Bavorský les, Zwiesel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypravte se při podzimním putování Šumavou na místo slavné letecké havárie. Šlo o poslední válečný let Generála Chanzyho  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.