Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vypravte se na rozhledny Kožich a Na Skále. Užijete si opravdu fantastické výhledy do širokého kraje

Nebaví vás rozhledny, ze kterých pořádně není nikam vidět? Představíme vám hned na dvě rozhledny, ze kterých je parádní výhled do daleka. Obě stihnete navštívit za jedno odpoledne a vhodné jsou i pro méně pohyblivější turisty. Až téměř k nim totiž můžete pohodlně zajet autem. Ale minimálně k jedné z nich si můžete udělat i krásný pěší výlet se zajímavou zastávkou. Plzeňská Drbna vás zve na rozhledny Kožich a Na skále na jižním Plzeňsku. A také na Čertovo břemeno. Obě rozhledny s kovovou konstrukcí slouží jako vysílače pro mobilní operátory.

Původně stála na vrchu Kožich (584) nad obcí Libákovice jednoduchá dřevěná věž postavená v roce 1920, která sloužila především zeměměřičským účelům. O dvacet let později ji nahradila další dřevěná věž, na kterou si ale troufli vylézt jen ti odvážnější a zejména pak děti. Na plošinu totiž vedl jen strmý žebřík. I tato věž se ale postupem let také rozpadla. Až v roce 2007 zde vyrostla stanice mobilního operátora s přístupnou vyhlídkovou plošinou.

Samotná věž je vysoká 35 metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce 20 metrů a vede na ni celkem 120 schodů po točitém schodišti. Rozhledna je přístupná bez omezení v jakoukoliv roční dobu a neplatí se žádný vstup. Nádherná je v zimě, když ji pokryje námraza. A nahoře to pořádně fouká. Z rozhledny můžete vidět jako na dlani jižní Plzeňsko i vrcholy šumavských hor. Ty pak na jihozápadě přecházejí do Českého lesa. Při pohledu na sever směrem k Plzni pak vyniknou především zříceniny hradů Radyně a Vlčtejn. Na východě můžete spatřit Brdy s vrcholy Tok, Praha a Třemšín. Na jihovýchodě je dominantním vrchem Zelená hora u Nepomuku.

K rozhledně se dostanete z obce Libákovice, kde můžete zaparkovat. Odtud pak vede kamenitá polní cesta až k rozhledně vzdálené asi jeden kilometr. My vám ale doporučíme o něco delší procházku se zajímavou zastávkou. Jako výchozí body můžete zvolit buď obec Letiny (delší, 6,3 km) nebo Chocenický Újezd (kratší, 3,5) km. V obou případech než dojdete k rozhledně Kožich, zavede vás cesta na krásný a tejemný skalní masiv uprostřed lesa, nazvaný Čertovo břemeno. Líbit se bude hlavně dětem.

A líbit se bude i dospělým pověst o vzniku Čertova břemene, kdy poustevník přechytračil čerty. Od skály pak můžete pokračovat dál po značené cestě až k rozhledně Kožich. Vzhledem k tomu, že závěrečných 1,5 kilometru vycházky vede po poli, polních a lesních cestách, není to vhodné pro rodiny s dětmi s kočárky. S těmi ale pohodlně dojdete a dojedete alespoň k Čertovu břemeni.

Každý zná určitě Čertovo jezero, ale víte kde v Plzeňském kraji najdete Čertovo sedlo, Čertovu skálu, Čertův kámen ale i mnoho dalších míst, která mají v názvu něco pekelného? Plzeňská Drbna vám je našla v celém regionu a vy je můžete navštívit...

Rozhledna Na Skále je o pár metrů vyšší

Pokud se rozhodnete ve stejný den navštívit i druhou rozhlednu na vrchu Na Skále (672 m) nad obcemi Přešín nebo Železný Újezd, přejezd z Libákovic měří jen 22 kilometrů. Také rozhlednu Na Skále využívá mobilní operátor. Postavena byla v roce 2001. Podmínkou pro povolení stavby bylo, aby sloužila i jako rozhledna. Celková výška je 41 metrů a k vyhlídkové plošině musíte vystoupat po 137 schodech točitého do výšky 25,7 metrů. Nahoře to pak fouká ještě mnohem víc než na Kožichu. Výhled je ovšem fantastický.

Severním směrem jsou vidět Krušné a Doupovské hory, směrem na západ Český les a panoráma Šumavy. Přehlédnout nelze Zelenou Horu, masív Třemšína, ale i hrad Radyni, část Plzně nebo věže elektrárny Temelín. Na jihu Blanský les a Písecké hory, východním směrem část Brd a hřebenem Radče se všemi svými nejvyššími vrcholy. Při opravdu dobré viditelnosti jsou odtud vidět i vrcholky Alp! Ve vnitrozemí se můžeme pokochat pohledem na nepřeberný počet vesnic a městeček.

Pro výstup na rozhlednu mohou pěší turisté využít žlutě značenou turistickou stezku ze Železného Újezdu, což je přibližně 500 metrů. Automobilisté mohou zaparkovat pod lesem na odstavné ploše asi 200 metrů od rozhledny při silnici z Železného Újezdu na Přešín. Silnice je zároveň trasou cyklostezky č. 2149. Oficiálně se uvádí, že rozhledna je volně přístupná jen od 1. dubna do 31. října v době od 10.00 – 12.00 hodin a potom 12.30 – 17.00 hodin. V době od listopadu do dubna je provoz rozhledny uzavřen. A má se platit vstupné 15 korun. Při naší návštěvě ve středu ale vstupné nikdo nevybíral a soudě podle uraženého oka na visací zámek na dveřích, to s dodržováním otevírací doby asi nebude tak vážné.

FOTOGALERIE: Rozhledny Na Skále a Kožich

Středa, 30. srpna 2023, 20:44

Rozhledna Na Skále
Rozhledna Na Skále

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky rozhledny, Na Skále, Kožich, jižní Plzeňsko, tip na výlet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vypravte se na rozhledny Kožich a Na Skále. Užijete si opravdu fantastické výhledy do širokého kraje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.