Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na Brdské stromsázení se chystají tisíce lidí. Organizátoři zavádí kyvadlovou dopravu a posílí parkovací kapacity

Obrovský nápor dobrovolníků se očekává na druhém Brdském stromsázení, které se uskuteční v sobotu 9. září. Kvůli mimořádnému zájmu veřejnosti zavedou organizátoři akce v oblasti i kyvadlovou dopravu a výrazně také posílí parkovací kapacity pro automobily. Na loňský premiérový ročník přijelo přes tři tisíce dobrovolníků sázet aleje ovocných stromů, letos se očekává ještě mnohem větší zájem.

Do místa konání Brdského stromsázení lze přijet autem, na kole, pěšky a nově i kyvadlovou dopravou mikrobusy od vlakové stanice v Jincích a od nedalekých kasáren. Vojenské lesy a statky (VLS), které jsou pořadatelem největší dobrovolnické akce v Brdech, reagují na mimořádný ohlas veřejnosti o druhý ročník Brdského stromsázení. Zavedou proto do lokality u osady Velcí kyvadlovou mikrobusovou dopravu od železniční stanice Jince.

Zatímco při loňském stromsázení na Padrťských pláních bylo krajně nepříznivé, deštivé a chladné počasí, letos naopak dlouhodobá předpověď slibuje na den konání prosluněné babí léto. S ohledem na mimořádný ohlas veřejnosti na sociálních sítích i množství telefonických a emailových dotazů státní podnik výrazně posílil dopravní zázemí akce.

„V první řadě jsme podstatně rozšířili parkovací kapacity přímo na loukách ve Velcích, kde budou lidé vysazovat aleje a sady ovocných stromů. Tam bude rovněž probíhat celodenní program pro malé i velké. Hlavní příjezdová trasa povede z Jinců ulicí Jana Žižky směrem do vojenského prostoru. Trasa bude značena z hlavní silnice, lidé si ji mohou stáhnout také na našem webu www.vls.cz na stránce Brdského stromsázení. Vedle toho zavedeme kyvadlovou dopravu mikrobusy k hlavním železničním spojům do Jinců z Prahy, respektive Zdic, i od Příbrami,“ uvedl mluvčí VLS Jan Sotona.

Do bývalého vojenského prostoru v Brdech se po roce opět vypraví tisíce dobrovolníků sázet ovocné stromy

Tisíce dobrovolníků zamíří už podruhé na úspěšnou akci nazvanou Brdské stromsázení. Jejím cílem je zpestřit krajinu výsadbou ovocných stromů a zapojit veřejnost do adaptace lesů na klimatickou změnu. Celodenní program v režii Vojenských lesů a...

Obousměrná kyvadlová doprava z epicentra Brdského stromsázení bude rovněž zajištěna od jineckých kasáren, kde bude ve stejný den probíhat program k desátému výročí založení 13. dělostřeleckého pluku. Pro cykloturisty doporučují pořadatelé příjezd od brdské „páteřní“ cyklotrasy č. 315 ze Spáleného Poříčí do Jinců, ze které odbočí v Ohrazenicích po trase žluté turistické značky a dále kolem lokality Na Luhu proti Proudu Ohrazenického potoka.

Samotné sázení alejí a stromořadí se odehraje v lokalitě zaniklé obce Velcí v těsném sousedství Posádkového cvičiště Jince a Mlýnského rybníku u Jinců. Zde bude soustředěn i doprovodný program akce s prezentací státních podniků, lesní pedagogikou a pohádkovým divadélkem pro děti, gastronomickým zázemím s opékáním buřtů a dalším programem.

„Na rozdíl od loňského ročníku bude výsadba se zázemím akce pro účastníky stromsázení podstatně pohodlněji dostupná, a to ať přijedou vlastními auty, vlakem či na kole. Jediným „detašovaným“ bodem programu bude hledání trilobitů, které se uskuteční na nedalekém nalezišti zkamenělin, vzdáleném asi 15 minut chůze. Mapku s trasou dostanou zájemci u stánku lesní pedagogiky VLS,“ dodal Jan Sotona.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Sotona, Vojenské lesy a statky

Štítky Brdské stromsázení, sázení stromů, Brdy, vojenské lesy, ovocné stromy, kyvadlová doprava, parkovací kapacita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Brdské stromsázení se chystají tisíce lidí. Organizátoři zavádí kyvadlovou dopravu a posílí parkovací kapacity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.