Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

V koupacím jezírku se potvrdil výskyt vodních parazitů způsobujících svědivou vyrážku. Experti teď nádrž čistí od původců zamoření

Výskyt vodních parazitů způsobujících svědivou vyrážku kůže se potvrdil v koupacím jezírku v areálu plzeňského Škodalandu. Jezírko bylo už před týdnem uzavřené pro veřejnost, když se objevily u několika lidí zdravotní problémy. V jezírku jsou cerkárie - larvy ptačích motolic, které žijí ve vodě a přenáší se z vodních ptáků a šneků.

„Hydrobiolog Jindřich Duras spolupracuje s vedením centrálního plzeňského obvodu na vyčištění oblíbeného koupaliště. Ručně loví všechny vodní plže. Právě tito nevinní tvorové jsou totiž přenašeči parazitů zvaných cerkárie, které způsobují opravdu nepříjemné kožní problémy a které se šíří právě z kachního trusu,“ uvedla mluvčí MO Plzeň 3 Michaela Adámková.

„Společně s brigádníky je naším cílem vylovit úplně všechny plže. Myslím, že to je reálné, ačkoliv jich zde podle odhadu bude více než tisícovka. Plži se ale potřebují pravidelně nadechnout nad hladinou, a proto se vynořují u břehů, kde je můžeme poměrně lehce sebrat,“ vysvětluje Jindřich Duras. Sám si oblékl neopren a do Jezírka se ponořil, aby situaci pod hladinou mohl lépe vyhodnotit a odlovit šneky i z hůře dostupných míst pod moly. Do současné chvíle se jich brigádníkům podařilo odlovit již stovky.

Plži si jezírko zamilovali pro jeho čistou vodu. Tu potvrdil také její rozbor. Cerkárie z rozboru vody odhalit nelze, to je možné pouze zkoumáním šneků, kteří již byli odesláni ke zkoumání.

„Ve čtvrtek odpoledne přišly první výsledky po odborném parazitickém vyšetření dvou dávek našich šneků z Přírodovědecké fakulty UK v Praze. Ze zatím zjištěných čtyř druhů plžů jsou tři masivně napadeny motolicemi, to znamená, že uvolňují cerkárie. Odborníci zatím zjistili minimálně tři typy cerkárií. Z vědeckého hlediska je tedy jezírko velmi zajímavou lokalitou, koupání tam ale v této situaci není,“ informuje o vývoji situace Duras.

„Po důkladném vysbírání všech plžů, bude zhruba kolem poloviny července ještě provedeno i šetrné chemické dočištění vody a poté udělá hydrobiolog test doslova na vlastní kůži, tedy koupelí v jezírku. Pro otevření areálu tak, aby v něm koupání bylo bezpečné, děláme maximum a nejpozději k němu dojde koncem července,“ dodala mluvčí městského obvodu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michaela Adámková, MO Plzeň 3

Štítky cerkárie, vodní parazit, výskyt vodních parazitů, Škodaland, larvy ptačích motolic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V koupacím jezírku se potvrdil výskyt vodních parazitů způsobujících svědivou vyrážku. Experti teď nádrž čistí od původců zamoření  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.