Počasí dnes23 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

O titul Stavba roku Plzeňského kraje soutěží rekordních 40 přihlášených objektů. Nejvíce jich je v kategorii rekonstrukce

Rekordních 40 staveb se letos uchází o titul Stavba roku Plzeňského kraje. Je jich o tři více než vloni a současně jde o nejvyšší počet přihlášek, jaký soutěž pamatuje. A jedná se už o její dvacátý ročník. Zastoupeno je všech sedm soutěžních kategorií, nejvíce staveb se letos přihlásilo rekonstrukcí. Zajímavé je, že soutěží pouze jediná novostavba budov.

Do soutěže lze přihlásit stavby, které byly na území kraje zkolaudovány nebo uvedeny do provozu v roce 2022. O Stavbu roku Plzeňského kraje v tomto roce soutěží nejvíce děl v kategorii rekonstrukcí, kde jich o přízeň porotců usiluje celkem 15. V kategorii novostaveb je letos přihlášená pouze jedna stavba. Jedná se o hlavní budovy Lékařské fakulty v Plzni. Avšak celkem devět nových budov je zařazeno mezi stavby pro bydlení. Své zástupce mají také ostatní soutěžní kategorie – dopravní a inženýrské stavby, průmyslové stavby, sportovní a volnočasové stavby a veřejná prostranství. Přehled přihlášených staveb je k vidění ZDE.

S přihlášenými stavbami už se seznamuje odborná porota soutěže, „Budeme mít díky množství staveb o něco víc práce než loni a to nás těší. Podíváme se za stavbami na různá místa Plzeňského kraje, ale významná část přihlášených děl se nachází také na území města Plzně, například všechny stavby z kategorie pro bydlení,“ uvedl Miloslav Michalec, předseda odborné poroty soutěže Stavba roku Plzeňského kraje.

Nominace na titul Stavba roku Plzeňského kraje 2022 porota oznámí 22. června 2023. Současně bude zahájeno internetové hlasování, které rozhodne o tom, jaká ze staveb získá Cenu veřejnosti. 7. září pak budou slavnostně vyhlášeny výsledky soutěže a předány ceny.

V loňském 19. ročníku o titul Stavba roku Plzeňského kraje soutěžilo 37 staveb. Z nich tři nakonec tento titul získaly – bytový dům v Jetelové ulici v Plzni, rekreační objekt Útulnoff v Milínově a veřejný prostor u plzeňského nádraží Paluba Hamburk.

Co nás nejvíce zaujalo? 

Redakci Plzeňské Drbny zaujal například projekt obnovy historické budovy stájí a chlévů v areálu hospodářského dvora pod hradem Klenová. Záměrem investora bylo vybudování nových prostor depozitáře pro potřeby galerie. Zároveň bylo zadáním v maximální možné míře zachovat stávající prvky a konstrukce s ohledem na nově požadovanou funkci objektu. Uspořádání vnitřního prostoru respektuje požadavky na uskladnění různých druhů sbírkových předmětů, včetně náročné technologie pro zajištění klimatických podmínek.

Nádherná je také rekonstrukce soukromého městského domu z 80. let 18. století v Nepomuku, obsahující i starší konstrukce, například záklopový strop z roku 1730. Před rekonstrukcí dům rozhodně nepůsobil dojmem architektonicky či památkově hodnotné stavby a teď je z něj naprostý skvost. V rámci rekonstrukce byla na základě provedených průzkumů obnovena ideální barokní podoba objektu. Byla zachována a doplněna žulová okenní a dveřní ostění či záklopové stropy. Na základě nálezů zlomků kachlů byla postavena funkční replika kachlových kamen.

Neméně zajímavá je i stodola soukromého zemědělce, hospodařícího v CHKO Šumava, který se zabývá ekologickým chovem masného skotu na ploše cca 90 ha. K uskladnění kvalitního sena potřeboval odpovídající skladový prostor. Zvolil proto dřevěnou stodolu s kapacitou cca 300 tun sena. Stodola je klasické tesařské konstrukce z modřínového dřeva. Ta se uchází o titiul v kategirii průmyslových staveb. 

V kategorii veřejných prostranství se nám zase velmi líbí Tajná zahrada Městské knihovny v Plané. Je ukryta před ruchem centrálního náměstí Svobody a poskytuje prostor pro zastavení s knihou, pro setkávání i pro drobné kulturní akce. Řešení prostoru rozvíjí původní atmosféru místa coby městského dvorku, malé ovocné zahrady. Hravý autorský mobiliář inspirovaný motivem knihy plní zároveň funkci výtvarného prvku. 

Skvělou práci odvedli architekti při stavbě rodinného domu v Plzni - Bručné. Dům má tak tvar písmene „U“ s tím, že atrium se otevírá směrem k jihozápadu a poskytuje tak majitelům dostatek soukromí při pobytu v exteriéru. Město Plzeň soutěží se svými městskými domy v lokalitě Zátiší. 

FOTOGALERIE: Stavba roku Plzeňského kraje

Sobota, 27. května 2023, 13:03

Tajná zahrada Městské knihovny v Plané
Rodinný dům v Bručné

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stavba roku Plzeňského kraje

Štítky Stavba roku Plzeňského kraje, rekonstrukce, soutěž stavba roku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamil Šefl

A nejedná se o hrad Klenová? Hrad Klanová jsem v mapě nenašel. Děkuji za odpověď.

Pondělí, 29. května 2023, 07:27Odpovědět

O titul Stavba roku Plzeňského kraje soutěží rekordních 40 přihlášených objektů. Nejvíce jich je v kategorii rekonstrukce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.