Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Oblíbený festival světla Blik Blik nabídne 14 instalací, největší vyroste na nádvoří plzeňského pivovaru

Sedmý ročník festivalu světla odstartuje v Plzni už tento pátek. Lidé se mohou od 19 hodin do půlnoci těšit na řadu zajímavých instalací od umělců z Česka i ze zahraničí. Program potrvá i v sobotu. Letošním mottem je Urban Jungle. Hlavními motivy bude příroda a například na nádvoří plzeňského pivovaru vyroste doslova Živý les. Lidé tam budou moci rozzářit sedm obřích nafukovacích objektů a zároveň přispět na ochranu přírody v Plzeňském kraji.

Festival světla Blik Blik každý rok navštíví desítky tisíc návštěvníků z Plzně i širého okolí. Letos pro ně pořadatelé připravili světelné instalace a videoprojekce na trase podél řeky Radbuzy mezi areálem DEPO2015 a Plzeňským Prazdrojem.

Na nádvoří kreativní zóny DEPO2015 budou moci návštěvníci obdivovat tři nadrozměrná světelná tělesa od studia Kashmir. Pod Kožíškovo lávkou na ně naopak budou hledět oči mnoha zvířat jako je třeba šimpanz, muflon nebo krkavec. Tato výstava je zajímavá tím, že fotografie zvířecích očí rozhýbá 40 vysloužilých mobilních telefonů. Atraktivní podívanou bude také zastávka Mosty, která pomocí desítky laserových paprsků osvětlí železniční most a most Milénia.

„Letošní festival je po loňské edici s katedrálou úplně jiný. Kromě trasy, která vede více přírodou, je důležitým prvkem Škola videomappingu. Stejně jako festival samotný, tak i tento projekt navazuje na dlouhodobou snahu DEPO2015 zvyšovat úroveň místního kreativního sektoru a vytvářet příležitosti pro jeho uplatnění. Věřím, že na lokaci U Branky se vytvoří skvělá atmosféra s videomappingy různých stylů“ říká kurátor a producent festivalu Jiří Suchánek.

Více než dvoukilometrová procházka bude mít konečnou zastávku v areálu pivovaru. Podle Suchánka tam s umělci rozzáří tisíc metrů čtverečních ploch. K vidění budou statické videoprojekce s motivy přírody a piva. Nejpoutavější bude instalace nazvaná Živý les od Kateřiny Blahutové. Její projekt má symbolizovat živý ekosystém, který se rozhýbe poté, co návštěvníci vhodí do kasičky minci. Tento příspěvek následně poputuje do projektů na ochranu přírody.

Dvě interiérové instalace - v autobusové hale DEPO2015 a v mimořádně zpřístupněné vile ředitelství Prazdroje - budou zpoplatněné. Všechny ostatní instalace a díla jsou přístupná zdarma. Více informací a mapu trasy najdete na webových stránkách blikblik.cz.

Letošní novinkou je už zmíněný projekt projekt Škola videomappingu. Lektorem programu bude profesor univerzity v Palermu – Luca Pulvirenti. Cílem této iniciativy je vyškolit letos minimálně tři kreativce, kteří představí své zhruba minutu dlouhé dílo na lokaci U Branky. Do projektu se přihlásilo v otevřené výzvě 15 kreativců, z nichž 12 bylo vybráno a probíhá jejich výuka. Ta je zdarma a nejlepší ze studentů navíc získá finanční odměnu.

Ohodnoť článek

Foto Zuzana Duzbabová, festival Blik Blik

Štítky blikblik, festival světla, světelné instalace, DEPO2015, tipy na výlet, umění ve veřejném prostoru, Urban Jungle

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený festival světla Blik Blik nabídne 14 instalací, největší vyroste na nádvoří plzeňského pivovaru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.