Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Co si myslí zastupitelé Plzně o pořádání ukrajinské akce, která se původně jmenovala Bandera party?

Obrovské pozdvižení vyvolala v Plzni koncem února diskotéka mladých Ukrajinců, kdy její organizátoři akci pojmenovali nešťastným a pro mnohé až provokativním názvem Bandera Party. Akce se už dříve uskutečnily v objektu plzeňské diskotéky Aréna. Řadě lidí u nás ale vadilo, že název akce odkazoval na kontroverzního Stepana Banderu, který byl vůdcem ukrajinských nacionalistů v době druhé světové války. Ti bojovali proti tehdejšímu Sovětskému svazu a to i na straně nacistů. V reakci na drtivou kritiku pak organizátoři událost přejmenovali na Ukrajinskou party. V naší Politické koridě jsem se zeptali plzeňských politiků, co si myslí o akci, která měla kontroverzní název?

OTÁZKA: Co si myslíte o tom, že ukrajinská komunita pořádala v Plzni diskotéku pod názvem Bandera party?

David Šlouf (ODS)

Je nutné od sebe oddělit dvě věci, a to název akce a účel akce. Název byl dle mého názoru zvolený nešťastně, protože v případě Stepana Bandery se jedná o jednu z nejrozporuplnějších postav II. světové války. Banderovci při své snaze o vznik samostatného ukrajinského státu vyvraždili desítky tisíc Čechů, Poláků a Židů. Tedy není divu, že název akce ,,Bandera party" vzbudil tolik negativních ohlasů. Na druhou stranu je nutné uvést, že, alespoň dle mediálních informací, měla tato ,,party" jasný účel, a to z finančních prostředků vybraných během pořádání akce zakoupit  termoprádlo, spacáky, taktické rukavice,  karimatky,  prostředky osobní hygieny a léky na první pomoc, pro oblasti postižené ruskou válečnou agresí, zejména pak Doněck. Toto je jistě chválihodná činnost, jen by bylo vhodné změnit název a samozřejmě dbát na dodržování platné legislativy v ČR.

Štěpán Krňoul (KDU-ČSL) 

Plzeňskými ulicemi, parky i tramvajemi aktuálně rezonuje téma Bandera party, která se konala v jednom z lochotínských podniků. I já se přidávám k názoru, že pojmenovávat cokoli v ČR po Stepanu Banderovi je krajně nevhodné. Rozumím, že pro někoho – budeme-li ho hodnotit v kontextu tehdejší doby – může být symbolem boje za suverenitu a dobro vlastního státu. Stejně tak chápu, že prostředky, které v tomto boji používal, mohou být pro druhého za hranou přijatelného a akceptovatelného. Musím se nicméně pousmát neznalosti, se kterou některé společenské a politické kruhy tvrdě odsuzují Banderu, aniž by si o něm zjistily, byť jen základní informace. Zvláště od lidí, kteří vzhlíží k současnému ruskému válečnému zločinci, je odsudek Bandery projevem největšího pokrytectví.

Martin Dittrich (SPD) 

Celá tato akce je odsouzeníhodná. Bylo jen otázkou času, kdy k takovému setkání vyznavačů Bandery na území našeho státu dojde. Rozhodně se nejednalo o čirou neznalost, pouhé náhodné pojmenování diskotéky. Podle nás se jednalo o provokaci, zkoušku, kam až je necháme dojít. V době, kdy již několik let vlají na Ukrajině fangle s nacistickými znaky, je iluzorní si myslet, že s příchodem banderismem pomýlených lidí do našeho státu se jejich myšlení změní a začnou vyznávat demokratické západní hodnoty. Že dojde dříve či později k takovémuto excesu, bylo očekávatelné. Co však považujeme jako strana za neomluvitelné, je že k tomuto setkání došlo na území našeho města v posledních měsících již poněkolikáté. Kde jsou všichni ti aktivisté ze ziskových i neziskových organizací, ti rádoby ochránci demokracie, evropských hodnot, pravdy a lásky, kteří se staví do čela boje proti násilí? Do dnešní doby je také nevyjasněna role bezpečnostních složek státu a města při předešlých setkáních vyznavačů Bandery. Otázkou je, jak a zda vůbec tyto složky jednaly za účelem zamezení takovýchto akcí propagujících nacismus, nadřazenost jedné rasy nad jinou, potlačující lidství atd. Považujeme za nutné, aby se společnost vůči takový projevům jednoznačně vymezila a stát prostřednictvím svých složek vymáhal platné právo. Do budoucna pouhé přejmenování akce na obsahu těchto party nic nezmění.

Jiří Winkelhöfer (PRO Plzeň)

Naprosto souhlasím, že název je nepřijatelný. Akci řešila i zahraniční média, což není způsob, jakým chceme Plzeň prezentovat. Člen PRO Plzeň, Aleš Hess (místopředseda Komise bezpečnosti a prevence kriminality RM Plzně), využil své dlouholeté známosti s provozovateli Arény a zúčastnil se jednání organizátorů party a vedení Arény. Organizátory akce celá situace moc mrzí, napsali omluvu za nešťastné pojmenování akce a okamžitě ji přejmenovali (Ukrajinská party). Nacismus i fašismus odmítají a považují je za nebezpečí. Městská policie bude budoucí akce monitorovat.

Organizátoři ukrajinské Bandera party se omluvili za název akce. Nechtěli jsme nikoho provokovat, vzkázali

Pořadatelé Bandera party se omluvili za název akce pro mladé Ukrajince. Tvrdí, že nechtěli nikoho urazit a netušili, jakou vlnu emocí to mezi Plzeňany vzbudí. Taneční zábavu komentovaly stovky lidí a rozhořčení neskrýval ani primátor města. Řadě...

David Procházka (ANO) 

Za mě je takovýto název akce zcela nepřijatelný a do Plzně nepatří. Stejně se vyjádřil i náš primátor Roman Zarzycký, který tak určitě přispěl k tomu, že akce byla přejmenována. Osobně doufám, že už se podobný exces nebude opakovat, protože rozhodně nepřispívá k rozvoji našich vzájemných vztahů a svědčí o nerespektování naší kultury a odlišném výkladu historie.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  

Daniel Kůs (Piráti) 

Pořádání akce pod takovýmto názvem je naprosto nevhodné. Navíc i velmi nešťastné, protože je to voda na mlýn kritikům pomoci Ukrajině a lidem, kteří jsou postiženi válkou. Jsem rád, že to odvolali a zaznamenal jsem i omluvu, která je na místě.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

Aleš Tolar (STAN) 

Pro mě je důležitá informace, že policie akci monitorovala a nedocházelo při ní k podněcováni nějaké rasové nebo národnostní nesnášenlivosti, ale šlo o běžnou diskotéku. Přesto jsem přivítal rozhodnutí pořadatelů Bandera párty nadále akci pod tímto názvem neorganizovat a kvitoval jsem i jejich omluvu za rozčarování, které informace o takové akci v Plzni u části veřejnosti způsobila. Je to důsledek dvojího náhledu na osobu Bandery a jeho kontroverzní odkaz, jinak vnímaný na Ukrajině a u nás.

Odpovědi jsou řazeny podle data doručení do naší redakce. Tentokrát nedorazila odpověď od TOP 09, jinak odpověděli představitelé všech sedmi zbývajících politických stran zastoupených v plzeňském městském zastupitelstvu.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com, FB organizátorů Bandera (Ukrajinské) Party

Štítky Politické korida, Bandera party, Ukrajinská party, charitativní akce, uprchlíci z Ukrajiny, ukrajinská komunita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Brožek

Název byl zvolen správně. Odrazoval od návštěvy této akce všechny proruské české nacionalisty, kteří rádi chodí po diskotékách mlátit v přesile Ukrajince. Je dobře si připomenout tuto osobu (SB), která by se nyní vůbec neostýáchala s českými proruskými chcimíry naložit jak se patří. Tak Sláva Ukrajině, chcimírové!

Neděle, 19. března 2023, 21:12Odpovědět

Karel Poláček

Zatímco na Ukrajině, která bojuje proti ruské agresi, chybí na frontě zdatní bojovníci, mladí a bojeschopní ukrajinští muži raději tráví čas na diskotéce nazvané podle zločince, jehož jméno je spojeno s hromadnými vraždami desetitisíců Poláků, Čechů a dalších národností. Je to hanebnost, která nemá obdoby a ostuda těch, kteří se pobytem v cizině vyhýbají plnění své morální povinnosti bojovat za svobodu své napadené vlasti.

Neděle, 19. března 2023, 09:08Odpovědět

Marcela Hubacova

Vlastně vyplouvá na povrch jak to s tím na Ukrajině je, Ti zmentci se dostali na naše území jen proto, že dostali jako uprchlíci víza a teď nám ještě ukáží.

Sobota, 18. března 2023, 18:12Odpovědět

František Nový

A to si jako myslíte,že když si změní název akce tak že se změní i obsah?? Vůbec ne obsah zůstane stejný. Jak pravý přísloví "vlk se nažere a kráva(koza) zůstane celá" !!!

Sobota, 18. března 2023, 14:47Odpovědět

Pavel Tomšík

Název jejich mejdanu ukazuje na ukrajinskou mentalitu.

Sobota, 18. března 2023, 13:11Odpovědět

Co si myslí zastupitelé Plzně o pořádání ukrajinské akce, která se původně jmenovala Bandera party?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.