Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Organizátoři ukrajinské Bandera party se omluvili za název akce. Nechtěli jsme nikoho provokovat, vzkázali

Pořadatelé Bandera party se omluvili za název akce pro mladé Ukrajince. Tvrdí, že nechtěli nikoho urazit a netušili, jakou vlnu emocí to mezi Plzeňany vzbudí. Taneční zábavu komentovaly stovky lidí a rozhořčení neskrýval ani primátor města. Řadě Čechů totiž velmi vadil název odkazující na kontroverzního Stepana Banderu, který byl vůdcem ukrajinských nacionalistů v době druhé světové války. Ti bojovali proti tehdejšímu Sovětskému svazu a to i na straně nacistů. Věcí se dokonce zabývá i policie. Organizátoři taktéž potvrdili, že příští akce ponese jiný název.

„Omlouváme se všem, kterých se původní název dotkl. Neuvědomili jsme si, jak velké emoce osoba Bandery v části české společnosti vyvolává. My ho vnímáme jako bojovníka za samostatnou a demokratickou Ukrajinu proti Stalinově sovětské diktatuře a vězně zatčeného nacistickým gestapem. Nemůžeme ale opomíjet i jeho stinnou stránku a otřesné činy některých jeho následovníků. Nechceme vést historickou polemiku, ale ani nechceme nikoho v České republice provokovat, proto jsme název události pro příště ihned změnili,“ uvedly organizátorky na sociálních sítích.

Uzavřená akce pro ukrajinskou klientelu s názvem Badera party v Aréně proběhla už loni v listopadu a také letos v lednu a v únoru. Její pořadatelé ji označili za charitativní diskotéku na podporu ukrajinských bojovníků. „Z diskotéky, která se konala 14. ledna bylo pro potřebu armády zakoupeno termoprádlo, spacáky, taktické rukavice, karimatky. Darovali jsme také prostředky osobní hygieny a léky. Díky všem, kteří se zapojili. Je to malý krůček k vítězství,“ popsali samotní organizátoři. Jako první z místních médií se v Plzni případem začala zabývat Plzeňská Drbna.  


 Výtěžek z akce šel na nákup léků, oblečení nebo spacáků. Pomoc zamířila do Doněcku., zdroj: Bandera Party

„Událost jsme bez mediálního zájmu uspořádali v minulosti, proběhla jako běžná taneční zábava a zúčastnilo se i mnoho našich českých kamarádů. V ČR žijeme již trvale mnoho let a moc si zdejších lidí vážíme. Ještě jednou se omlouváme za název akce, který vyvolal tolik emocí, nenávisti, příběhů a nepravd. Přejeme si mír a klid bez fašismu i nacismu pro Ukrajinu i pro Českou republiku,“ dodávají organizátorky.

Jestli tato omluva veřejnost uklidní je však otázkou. „Organizátorům bych rád vzkázal, že než se o té akci vědělo, tak jsem nemusel u nás ze zastávky strhávat nálepky "Ukrajinci, táhněte domů," uvedl například Zdeněk A

Událostí se zabývá i policie

Bezprostředně po vydání našeho prvního textu reagoval na nastalou situaci i plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). „Tohle v Plzni fakt nechci! Apeluji na všechny slušné provozovatele restaurací a dalších zábavních podniků, aby pořadatelům takových akcí neposkytovali prostor. Zároveň vyzývám ukrajinské občany, aby se v Plzni chovali slušně. Bandera byl válečný zločinec, Banderovci mají na svědomí masakry i na československém obyvatelstvu. Podobné akce jsou pro mě nepřijatelné. S ohledem na jejich konání v soukromé provozovně ale máme velmi omezené možnosti. Jsme proto ve spojení s Policií České republiky," neskrýval primátor své rozhořčení.

Obrovské emoce vyvolává diskotéka mladých Ukrajinců, kdy její organizátoři akci pojmenovali nešťastným a pro mnohé až provokativním názvem Bandera Party. Akce se už dříve uskutečnily v objektu plzeňské diskotéky Aréna. Řadě lidí u nás ale vadí,...

 

Policie posléze potvrdila, že věc skutečně řeší. „S náležitou pozorností se věnujeme případu plánované taneční zábavy pod názvem “Bandera party”, která má proběhnout v Plzni. V současné době zjišťujeme a vyhodnocujeme potřebné informace,“ informovala policejní mluvčí Pavla Burešová.

Provozovatel Arény: Nikdy nebyl žádný problém

Diskotéky s názvem Bandera party si všímá i web Manipulátoři.cz, který upozornil na to, že se na sociálních sítích především v komunitě proruských aktivistů šíří zděšené reakce na to, že někdo v Plzni pořádá akci s tímto názvem. Pro web se vyjádřili i samotní majitelé diskotéky. Konání akcí potvrdili, podle jejich slov ale nedocházelo v jejich prostorách k ničemu protiprávnímu. „Nejsme organizátorem, ale pouze pronajímáme prostor. Peníze, které organizátor vybere jsou použité na účely ukrajinské války, kdy organizátoři posílají peníze na účet ukrajinské armády. Při akcích nepozorujeme žádné chování, které by nasvědčovalo rasismu, nacismus, nacionalismu, homofobii nebo jiné formě nesnášenlivosti. Kdyby jsme měli sebemenší podezření, že je akce v rozporu s naši filozofií, tak ji okamžitě zatrhneme," sdělilo vedení diskotéky Aréna Plzeň.

Bandera za druhé světové války jako vůdce ukrajinských nacionalistů jednostranně vyhlásil samostatný ukrajinský stát a spoléhal na podporu německého wehrmachtu. Byl ale zatčen gestapem a uvězněn. Jeho přívrženci mezitím na některých místech spolupracovali s Němci, jinde proti nim bojovali. Poté brutálně vyháněli Poláky z dnešní západní Ukrajiny a podle polských odhadů zabili přes 100 000 lidí. Na svědomí měli také vyvražďování Židů a volyňských Čechů. Bandera je považován za jednu z nejkontroverznějších postav evropských dějin. V říjnu 1959 jej v Německu zavraždil sovětský agent. 
 

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels.com

Štítky Bandera párty, akce mladých Ukrajinců, Ukrajina, Aréna Plzeň, Bandera, diskotéka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Mladí Ukrajinci sice spojují jméno Stěpana Bandery s bojem za samostatnost Ukrajiny (byť to bylo i ve spojenectví s nacistickým Německem pod vedením Adolfa Hitlera), není jim ale patrně nic známo, že jméno Stěpana Bandery je spojeno také s desítkami tisíc a podle Poláků sto tisíci obětí vyvražďování Poláků, Čechů, Romů a dalších na Volyni a jinde na západní Ukrajině. S tím ukrajinská mládež seznámena nebyla, nedopatřením nebo úmyslně?

Středa, 8. března 2023, 15:15Odpovědět

Organizátoři ukrajinské Bandera party se omluvili za název akce. Nechtěli jsme nikoho provokovat, vzkázali  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.