Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Populární Trudy je po smrti a její partner Olaf osiřel. Labuť zahynula po nárazu do drátů elektrického vedení

Po smrti je nesmírně oblíbená labuť Trudy, její dlouholetý partner Olaf osiřel a smutek tak zavládl v Sytně na Tachovsku. Teprve až pitva mrtvé labutě prokázala, že zahynula na následky pádu z výšky po střetu s dráty elektrického vedení.

Poprvé labuť Trudy odchytili experti z Dobrovolného ekologického spolku – ochrana ptactva (DESOP) na Sytenském rybníku v srpnu 2013. Tehdy už šlo o minimálně tříletou hnízdící samici od čtyř mláďat. Tehdy dostala na nohu ornitologický kroužek, který nosila až do své tragické smrti.

Trudy s Olafem každý rok hnízdila na ostrůvku uprostřed rybníka. „Jeden den jsem ji tady, jako již sedm let k večeru krmil na tom místě u zahrady. Druhý den ráno jsem ji pak našel mrtvou ležet tady na břehu, přičemž Olaf ji tam hlídal. Vůbec nevím, co se stalo, je to pro mě velká záhada,“ říká pan Jaroslav Plešinger ze Sytna, který labutí pár na rybníku monitoroval, hlídal a přikrmoval obilím. „Teď nám tady Olaf zůstane sám, bez partnerky! A přitom takovou radost jsem měl, když se sem zase vrátili, musíme ji tady s kamarádem zapít,“ konstatoval pan Jaroslav.

Pitva usmrcené labutě prokázala trauma hlavy, rozsáhlý hematom, vnitřní krvácení. Labuť byla ve velmi dobrém výživném stavu i ve výborné kondici. Vaječníky měla připravené na blížící se hnízdní sezónu. „Už na první pohled u ozobí a kořene zobáku bylo patrné, že labuť narazila na překážku čelně. Rozsáhlé vnitřní krvácení do dutiny hrudní pak způsobil pravděpodobně pád z velké výšky. Vzhledem k tomu, že byla nalezena pod dráty elektrického vedení u sádek vedle rybníka, kde hnízdila, musela se samice po ránu proletět a při cestě zpět se o dráty srazila,“ uvedl Karel Makoň ze spolku DESOP.

A co bude dál s Olafem? „No počítám, že tak týden se bude zdržovat na lokalitě a pak se vydá na nějaké zimní shromaždiště labutí, kde si najde novou partnerku. Jaro je za dveřmi, a kdyby u labutí platilo to, co si celá léta lidé myslí a tajně doufají, tedy že labutě tvoří páry na celý život, a pak v případě úhynu jednoho, druhý uhyne žalem také, tak by labutě už dávno jako ptačí druh vyhynuly. Takže Olaf klofne někde jinou labuťku a uvidíme, jestli se na rybník do Sytna s ní vrátí, anebo mu novou hnízdní lokalitu vybere nová paní. To, že místo k hnízdění většinou vybírá u labutí hlavně samice, je věc, kterou jsme již několikrát ověřili právě ornitologickými kroužky,“ vysvětlil Makoň.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Karel Makoň, DESOP

Štítky mrtvá labuť, labuť Trudy, náraz do elektrického vedení, náraz do drátů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Populární Trudy je po smrti a její partner Olaf osiřel. Labuť zahynula po nárazu do drátů elektrického vedení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.