Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňané se mohou zapojit do obnovy lesa a vysadit si v arboretu Sofronka svůj stromek

Milovníci přírody i rodiny s dětmi se mohou zapojit do výzvy Správy veřejného statku města Plzně (SVSMP) a přijít si příští sobotu vysadit strom do arboreta nedaleko obchodního centra u Rokycanské ulice. Místo původně smrkových porostů by tam měl vzniknout smíšený les, který lépe odolá klimatickým změnám. Organizátoři očekávají velký zájem a nabádají lidi, aby se předem zaregistrovali na vybranou hodinu.

Sraz bude před závorou u vjezdu do lesa na zelené turistické značce u silnice Božkov – Červený Hrádek. Na místo se lidé mohou dopravit trolejbusem, na kole nebo autem. Automobil lze zaparkovat u obchodního centra Berounka, odkud je to na místo přibližně 200 metrů. Další sázení se uskuteční na podzim.

Správci plzeňských městských lesů spolu s lesními pedagogy z arboreta Sofronka připravili na sobotu 18. března zalesňování lesní mýtiny v lokalitě V Pytli v městském lese nedaleko OC Berounka u Rokycanské ulice. „Práce bude pro silné kopáče i pro nejmenší nosiče sazenic. Nářadí jsme připravili, zájemci si ale mohou přinést vlastní,“ láká Martina Kováříková z arboreta Sofronka.

Sázení bude probíhat po skupinách tak, aby bylo dost času na vysvětlení správného postupu. První skupina, která se sejde v 9 hodin, začne sázet až po předchozí instruktáži. Po skončení prací si budou moci dobrovolníci, kteří pomohou k obnově lesa, u ohně opéci donesený špekáček a dát si čaj. Předpokládaný konec se očekává v 16 hodin. „Zájemce o sázení prosíme, aby nám včas nahlásili svou účast a preferovaný čas začátku předem na e-mail: sazimeles@plzen.eu, a to nejpozději do 16. března,“ dodala Kováříková.

„Vysazování nového lesa pokládám nyní v době, kdy naše lesy výrazně zdecimoval kůrovec, za velice důležité. Pokud se do kácení zapojí i děti, tak dvojnásob. Právě vlastní zkušenost s obnovou lesa pomáhá vytvářet pevný vztah k lesu, ale i k přírodě jako takové,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Druhově pestré lesy jsou odolnější

„Protože většina plzeňských městských lesů slouží k rekreaci a lidé je často navštěvují, chceme, aby zůstaly zachovány v co nejlepší kondici i pro další generace. Proto měníme jejich druhovou skladbu tak, aby odpovídala stávajícím klimatickým podmínkám a les byl odolnější vůči suchu i škůdcům,“ vysvětluje vedoucí Úseku lesů, zeleně a vodního hospodářství SVSMP Richard Havelka.

V lokalitě V Pytli chtějí vysazovat zejména listnáče, konkrétně duby. „Ovšem nezapomínáme ani na jehličnany, v tomto případě sazeničky jedle bělokoré, která má ve smíšeném lese své nezastupitelné místo. Oproti původní přibližně čtyřiasedmdesátileté smrkové monokultuře tu tak nově vytvoříme smíšený les. Již zakořeněné semenáčky smrků ze šišek okolního lesa tak doplní kromě dubů a jedlí ještě habry a lípy,“ vyjmenoval vedoucí oddělení lesního hospodářství SVSMP Milan Sekáč.

Zalesňovaná holina vznikla po těžbě stromů napadených lýkožroutem. Ten si vybírá především stromy oslabené, které se napadení nemohou účinně bránit. Když se přemnoží, což se bohužel v posledních několika letech stalo, je ale schopen napadnout i stromy zdravé, které poté uschnou.

Smrky se dříve hojně vysazovaly, protože jsou velmi přizpůsobivý a poměrně rychle rostou. Dřevo z těchto stromů je kvalitní a dobře zpracovatelné. Na druhou stranu napadají škůdci zejména smrky. V současnosti se zvyšující se průměrnou teplotou a sníženým úhrnem srážek jsou navíc ještě zranitelnější.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa městského statku města Plzně

Štítky sázení, Arboretum Sofronka, obnova lesa, kůrovec, akce pro rodiny, výsadba stromů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané se mohou zapojit do obnovy lesa a vysadit si v arboretu Sofronka svůj stromek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.