Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jižní břeh oblíbeného Šídlováku je již zpevněný, má dvě nová schodiště a pomalu se začíná plnit vodou

O dva měsíce dříve se podařilo dokončit zpevnění svažitého jižního břehu oblíbeného Šídlovského rybníka v rekreační oblasti Boleveckých rybníků na okraji Plzně. Práce, které začaly 30. listopadu, vyšly město na 2,4 miliony korun včetně DPH. Rybník se už opět plní vodou.

„Jsem rád, že byla stavba dokončena dříve, než se plánováno. Ušetřený čas využijeme k dopouštění rybníka. Máme tak větší šanci, že normálního stavu hladiny dosáhne ještě před létem, kdy si sem chodí mnozí Plzeňané zaplavat,“ uvedl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

„Abychom zabránili postupnému sesouvání půdy z našeho i sousedního pozemku do rybníka, zpevnili jsme břeh kameny se dvěma žulovými schodišti pro lepší přístup k vodě. V místě, kde byla ve svahu velmi silná eroze půdy, byl po zasypání vyskládán kámen tak, aby si na něj mohli lidé sednout a dívat se na rybník. Oproti projektu tak přibyly na břehu v blízkosti bezpečnostního přelivu ještě druhé kamenné stupně pro vstup do vody ze strany od hráze,“ vysvětlil vedoucí oddělení vodního hospodářství a rybářství Správy veřejného statku města Plzně Martin Gregar. „Na jaře ještě k nově vybudovanému schodišti uděláme přístupovou cestu, která se napojí na cestu vedoucí podél rybníka,“ dodal Martin Gregar.

Správa veřejného statku města Plzně nechala v roce 2020 u hráze Šídlovského rybníka vybudovat nový bezpečnostní přeliv, o rok později pak přibyla vrátka na požeráku a na žádost otužilců byla na severním břehu nově vybudována převlékárna s lavičkami. Zpevnění jižního břehu tak představuje poslední úpravy u Šídlováku.

Šídlovský rybník, zvaný též Šídlovák, je pojmenován podle majitele usedlosti č.p.14 pana Šídla, na jehož pozemcích byl založen. Na severním břehu rybníka byla v roce 1922 podle projektu známého plzeňského architekta Hanuše Zápala postavena budova pro léčení dětí s tuberkulózou. Po obou stranách budovy pak stávaly stany. V roce 1940 byly nahrazeny dřevěnými pavilony. Po dobu letních měsíců sloužil objekt dětem mateřských škol jako ozdravovna. Budova v 90. letech vyhořela a v roce 1997 byla zbořena. Šídlovský rybník byl a je mezi plavci jedním z nejoblíbenějších rybníků Bolevecké rybniční soustavy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Plzen.eu

Štítky Šídlovský rybník, zpevnění břehu, eroze půdy, odbahnění rybníka, Bolevecké rybníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní břeh oblíbeného Šídlováku je již zpevněný, má dvě nová schodiště a pomalu se začíná plnit vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.