Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Rošádu samců tygrů ussurijských provedla pražská zoo s plzeňskou. Cílem je získat mláďata těchto ohrožených šelem

Úspěšnou rošádu samců tygrů ussurijských provedla plzeňská zoologická zahrada s pražskou zoo. Zatímco před týdnem z Plzně do Prahy odcestoval desetiletý samec Tiber, jeho místo teď zaujal sedmiletý Rádža, který do zoo dorazil v přepravní bedně. Výměnu samců doporučil koordinátor Evropského záchranného programu.

Na pražského Rádžu čekala v Plzni stejně stará tygřice Milashki. Novou nevěstu má v Praze i Tiber, který by měl vytvořit pár s šestiletou samicí Arilou. Cílem výměny je do budoucna získat a odchovat nová mláďata těchto velmi ohrožených šelem.

„Na svět přišel Tiber v červenci roku 2012 v královédvorském Safariparku a v Plzni žil od roku 2015. V rámci chovatelské spolupráce v nejbližších dnech dorazí naopak z pražské zoo samec Rádža, narozený v roce 2016,“ vysvětlil výměnu mluvčí plzeňské zoo Martin Vobruba. Tygřice Milashki zůstane po příjezdu Rádži v plzeňské zoo v několika nejbližších dnech ve vnitřní ubikaci. „Tu jsme dovezli v prosinci 2020, pochází z anglické Zoo ve Woburnu, je narozená v září 2015,“ dodal Vobruba. Podrobnosti k Rádžovi zatím zoo neuvedla. Zatím se seznamuje s vnitřní ubikací.

Tygři mají v plzeňské zoo k dispozici prostorný výběh s jezírkem, který se otevíral v roce 2003. Výběh prošel před dvěma lety rekonstrukcí v ceně 1,7 milionu korun, kdy se především zpevňoval svah, vedlo toho dostali tygři také nové odpočinkové terasy. Odchov mláďat tygrů v novodobé historii zoo se podařil dvakrát u samice Tsamary, která je původem z Kanady. V Plzni měla postupně čtyři partnery. V roce 2005 se Tsamaře a samci Mauglímu narodily dvě tygří holky Berry a Bella. Na další mláďata zoo čekala až do roku 2011. Samec se tehdy postaral o trojčata Cyrila, Césara a Cicera.

Tygr ussurijský, též známý jako tygr sibiřský, amurský, altajský, korejský, mandžuský nebo severočínský je spolu s tygrem indickým největší a nejmohutnější známou kočkovitou šelmou a po ledním medvědovi a medvědovi hnědém třetí největší suchozemskou šelmou vůbec. Pochází od názvu řeky Ussuri v ruském Přímořském kraji, která protéká oblastí, v níž se tygr ussurijský dnes převážně vyskytuje. Počet jedinců žijících ve volné přírodě činil v roce 2015 zhruba 590 kusů a v posledních několika desetiletích vzrůstá.

Tygři se v zajetí dožívají věku kolem 17 až 18 let, vzácně až 20 let. Tygr sibiřský je největší kočkovitou šelmou světa. Ve volné přírodě jich žije kolem 500 a v zoologických zahradách kolem tisícovky. V Evropě je chová zhruba 190 zahrad.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková, ZOO Plzeň

Štítky tygr ussurijský, Tiber odjel do Prahy, Zoo Plzeň, tygr Tiber, tygr Rádža

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rošádu samců tygrů ussurijských provedla pražská zoo s plzeňskou. Cílem je získat mláďata těchto ohrožených šelem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.