Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

I když je sněhu po oblevě málo, přesto se v západní části Šumavy lyžuje na několika místech na Železnorudsku

Podmínkám pro lyžování na šumavském Špičáku pomohly dva předchozí chladnější dny z 27. a 28. prosince, kdy se díky mrazu mohlo opět spustit zasněžování. V Plzeňském kraji se lyžuje ve většině areálů, zejména v západočeské části Šumavy v okolí Železné Rudy, v Kašperských horách a ode dneška také v Nýrsku. Běžecké stopy se neupravují, není přírodní sníh.

Po již tradiční vánoční oblevě, která byla letos navíc velmi silná, jsou sněhové podmínky na našich horách stále velmi špatné a na změnu k lepšímu to nevypadá ani v následujících dnech. Naopak se na víkend znovu výrazně oteplí. Na sjezdových tratích zachraňuje situaci technický sníh. Na Šumavě aktuálně leží 5 až 15 cm sněhu prakticky pouze na hraničním hřebeni. Celý přelom roku tedy bude na horách velmi teplý a navíc poměrně větrný. K alespoň přechodné změně by mohlo dojít z dnešního pohledu až okolo 3. ledna. Zatím to ale nevypadá, že by mělo po ochlazení napadnout významnější množství sněhu, informoval současné situaci ČHMÚ.

„Na sjezdovkách, kde se lyžuje, jsme po vánočních deštích stihli upravit nejvytíženější úseky. Kvalitě tratí to pomohlo, byť už jsou zase teploty nad nulou, ale lyžování je na nich zatím pěkné,“ říká k aktuálním podmínkám Vladimír Kasík, ředitel Ski&Bike Špičák, který jen největším lyžařským areálem v Plzeňském kraji.

Projevilo se to i na návštěvnosti, když vánoční dvě stovky lyžařů denně se v úterý zdvojnásobily na přibližně 400 a ve středu už lyžovala tisícovka lyžařů. Počasí ale zatím nedovolilo spustit další sjezdovky, takže areál má stále otevřenu cca 1,5 k dlouhou sjezdovku z vrcholu Špičáku v podobě horního úseku jedničky Turistické a dolního dvojky U Zalomeného, dále pak 600 metrovou rodinnou Spodní Šanci a dětský areál s pohyblivým kobercem před chatou Blaženka. Leží na nich v průměru 35 cm sněhu.

Slavná tradice se musí dodržet i když není sníh. S pochodněmi se z nejprudší české sjezdovky na šumavském Špičáku tentokrát poběží

Ani letos se neuskuteční v plné kráse legendární silvestrovská jízda s pochodněmi po nejprudší české sjezdovce Šance na šumavském Špičáku. Zatímco ve dvou předchozích ročnících znemožnila jízdu koronavirová opatření, tu letošní zkomplikoval...

Vedle Špičáku se v oblasti Železné Rudy dále lyžuje ještě Nad Nádražím – Belveder, Samoty, Alpa Louka a Weissova louka. V provozu je také lanovka na Pancíř. Lyžuje se také v kašperskohorském skiareálu a v Nýrsku. Na Velkém Javoru za hranicemi v Bavorsku se lanovky zatím nerozjely.

Noční teploty za Železnorudsku klesají pod nulu a dovolují areálům zasněžovat, dnes dopoledne bylo v Železné Rudě kolem jednoho stupně nad nulou a má se dál oteplovat. Na Silvestra hlásí plus 12 stupňů. Stopy pro běžkaře na Železnorudsku rolba poprvé a zatím naposledy projela předminulý víkend. Stopy pro běžkaře se neupravují, protože není sníh.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky lyže, sníh, sjezdovky, Horská služba, sjezd s pochodněmi, silvestrovská jízda, nejprudší sjezdovka, Šance, tradice, poběží v botách, lyžování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

I když je sněhu po oblevě málo, přesto se v západní části Šumavy lyžuje na několika místech na Železnorudsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.