Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Slavná tradice se musí dodržet i když není sníh. S pochodněmi se z nejprudší české sjezdovky na šumavském Špičáku tentokrát poběží

Ani letos se neuskuteční v plné kráse legendární silvestrovská jízda s pochodněmi po nejprudší české sjezdovce Šance na šumavském Špičáku. Zatímco ve dvou předchozích ročnících znemožnila jízdu koronavirová opatření, tu letošní zkomplikoval akutní nedostatek sněhu způsobený oblevou. Přesto se nadšenci s hořícími pochodněmi v rukou na sjezdovce v obvyklém čase tentokrát objeví! Seběhnou ji v botách!

„Na 99 procent se půjde s pochodněmi. Jak hojná bude účast teď nedokážu ještě říci, ale určitě bude mnohem nižší, než když se jezdí. To obvykle musíme hosty a zájemce o akci ještě odmítat. Proběhne to spíše v kruhu rodinném, už jsme si to několikrát v minulosti vyzkoušeli. Mohlo by nás být tak kolem 15,“ uvedl pro Plzeňskou Drbnu Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava s tím, že tradice se musí dodržet. Část nejprudší české sjezdovky, na které se jízda koná je aktuálně zcela holý a bez sněhu. Sníh leží pouze v dolní části sjezdovky.

Kvůli nedostatku se naposledy běželo s pochodněmi z nejprudší šumavské sjezdovky v roce 2019. V následujících dvou letech bylo sněhu dost, ale jízda se nesměla uskutečnit vzhledem ke koronavirové pandemii. Jízdou, která začíná v 17:30 hodin se s uplynulým rokem tradičně loučí členové Horské služby a šumavští lyžaři. Po dojezdu nebo běhu všichni lyžaři pozdraví zúčastněné diváky tradičním pokřikem. „Hodně štěstí v novém roce, ať se Vám vše vydaří, to Vám přeje Horská služba a šumavští lyžaři!“ V cíli jízdy se vždy zapálil dřevěný letopočet uplynulého roku a nechyběl ani ohňostroj.

Tradice silvestrovského sjezdu na Špičáku sahá až do roku 1948, kdy byla na Šumavě založena Horská služba. Tehdy ještě nebyly svahy Špičáku zalesněny tak jako dnes a silvestrovský sjezd se odehrával zhruba tam, kde se nyní nachází sjezdová trať č. 2. Zvyk byl přerušen v roce 1951, kdy bylo zřízeno pohraniční pásmo, a Špičák spoutal krunýř železné opony. V roce 1957 byl opět silvestrovský sjezd s pochodněmi obnoven a lyžaři startovali zhruba v polovině nynějších Šancí. Od roku 1972 se Šance začaly sjíždět celé.

Zemřel dlouholetý člen Horské služby Šumava Jiří Bárta, díky němu vznikla slavná jízda s pochodněmi

Jiří Bárta zasvětil svůj život práci u horské služby, kde působil přes 40 let. Stál u jejího zrodu a také s historicky prvním náčelníkem založil dnes už legendární silvestrovskou jízdu s pochodněmi na Špičáku. Bárta zemřel ve věku 92 let. O jeho...

„Zakladatelé tohoto tradičního rozloučení byli Antonín Říha a Jiří Bárta. V pozdějších dobách na ně navázali Vlastík Maxa, pan Ticha, Franta Chroust a mnoho dalších členů Horské služby. Každý sjezd je vždy doplněn troubením večerky na trubku,“ doplnil náčelník Janďura. Akci vždy sledovaly na dojezdu sjezdovky až 2000 lidí, další návštěvníci Šumavy pak pozorovali atraktivní akci z mnoha jiných míst. Jeden ze zakladatelů jízdy, Jiří Bárta, letos v říjnu zemřel ve věku 92 let.

V botách se běželo po Šancích s pochodněmi kvůli nedostatku sněhu v letech 2006, 2015, 2016 a naposledy v roce 2019. Dvakrát byl sjezd kvůli nedostatku sněhu úplně zrušen. Poprvé se běželo v botách v roce 2006 kdy řádil orkán Kyrill.

„Ve středisku Ski&Bike Špičák také nadále počítají s tradiční akci pro děti, kdy den před Silvestrem 30.12. 2022 sjíždí po setmění Spodní Šanci s lampiony (proto se zde v tento den nekoná večerní lyžování pro ostatní veřejnost," informoval na závěr mluvčí areálu Karel Samec. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Horská služba

Štítky Horská služba, sjezd s pochodněmi, silvestrovská jízda, nejprudší sjezdovka, Šance, tradice, poběží v botách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Slavná tradice se musí dodržet i když není sníh. S pochodněmi se z nejprudší české sjezdovky na šumavském Špičáku tentokrát poběží  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.