Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ceny za teplo zdraží od ledna 2023 Plzeňská teplárenská svým klientům o 4,8 procenta

Podle očekávání rozhodlo v pondělí představenstvo společnosti Plzeňská teplárenská o zvýšení ceny tepla pro své zákazníky od 3. ledna 2023 průměrně o 4,8 procenta. Plzeňskou teplárenskou vlastní z 65 procent město Plzeň a 35 procent má EPH miliardáře Daniela Křetínského. Těsně před rozhodnutím teplárenské společnosti zastupitelé Plzně bouřlivě jednali o přístupu města ke zdražení tepla.

„Nám jde o to aby zdražení, pokud k němu dojde, bylo co nejmenší. Ty fikce, které tady byly ohledně zdražení až o 60 procent se samozřejmě neuskuteční,“ uvedl radní Plzně Vlastimil Gola (ANO), který město zastupoval na valné hromadě Plzeňské teplárenské. Právníci města na zastupitelstvu doporučili pověřit zástupce města jako akcionáře k tomu, aby pro zvýšení ceny tepla nehlasoval. Záměrem města bylo nezvyšovat cenu tepla pro rok 2023 a vůbec o tom nehlasovat.

Představenstvo teplárenské společnosti mohlo rozhodnout o zvýšení ceny do pěti procent. Vyšší zdražení pak musí schvalovat právě valná hromada teplárny. K tomu nakonec nedošlo. Už začátkem prosince informovala Plzeňská Drbna o tom, že tuzemské teplárny spadající pod společnost EPH Daniela Křetínského, což se týká i Plzeňské teplárenské, od začátku příštího roku zvýší cenu tepla o 4,8 procenta. To se teď potvrdilo.

„Zůstáváme tak teplárnou s nejnižší cenou tepla v ČR, procento zdražení v Plzni je rovněž zásadně nižší, než jaké oznámily ostatní české teplárny,“ uvedl generální ředitel plzeňské teplárny Václav Pašek. Opoziční zastupitel Petr Suchý (TOP09) na jednání zastupitelstva konstatoval, že při navýšení ceny tepla o 4,8 procenta dosáhne teplárenská společnost zisku šesti procent a bude tak i nadále vydělávat na teple. Na příští rok plánuje zisk kolem 1,4 miliardy korun.

Plzeňská teplárenská je ve výborné ekonomické kondici, jejím zdrojem vytápění je komunální odpad, který se zpracovává ve spalovně v Chotíkově, biomasa v podobě štěpky a zbytek spotřeby doplňuje hnědé uhlí. Není závislá na dovozu plynu z Ruska a má svá paliva.

„Dobrou zprávou pro obyvatele města Plzně napojené na centrální zdroj tepla je fakt, že např. náklady na vytápění běžné čtyřčlenné domácnosti se spotřebou 25 GJ/rok se výdaje za teplo a teplou vodu zvýší o méně než 100 korun za měsíc. Plzeňská teplárenská dodává teplo do více jak 54 tisíc plzeňských domácností, což představuje přibližně 163 tisíc obyvatel města z celkového počtu 180 tisíc obyvatel Plzně. Současně dodává teplo i do škol, školek, zařízení sociální péče, zdravotnických zařízení a plzeňských firem," informovala Petra Siegerová, manažerka komunikace Plzeňské teplárenské. 

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky ceny tepla, Plzeňská teplárenská, ceny energie, zdražení tepla, jednání zastupitelstva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ceny za teplo zdraží od ledna 2023 Plzeňská teplárenská svým klientům o 4,8 procenta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.