Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Náměstek hejtmana Pavel Čížek: Převážil pocit, že pro Plzeňský kraj uděláme více v novém složení

Pomyslným jazýčkem na vahách při pondělním palácovém převratu ve vedení Plzeňského kraje se stalo hnutí STAN. Poté, co Piráti vypověděli koaliční smlouvu se mohli zastupitelé STAN přiklonit na stranu koaličních partnerů z ODS a TOP 09. Nakonec ale dali přednost spolupráci s novým volným uskupením, kde jsou Piráti a hnutí ANO. Hejtmanem se stal Pirát Rudolf Špoták. V nové devítičlenné radě kraje získal STAN tři posty, dva náměstky a jednoho radního.

„Přestože jsme jako STAN očekávali, že budeme v opozičních lavicích a rada kraje bude bez nás, nestalo se tak. Po vypovězení koalice Piráty jsme se před týdnem sešli s ODS a TOP 09 a dohodli se, že ODS a TOP 09, vůči nimž směřovaly výtky Pirátů, nabídne Pirátům takové ústupky, aby mohla pokračovat stávající koalice. Bohužel k jednání došlo až v neděli. Až v neděli večer jsme byli také my přizváni Piráty k jednání s ANO,“ uvedl staronový náměstek hejtmana a krajský předseda STAN Pavel Čížek.

Piráti s ANO měli STAN předložit nabídku spolupráce, kdy žádný ze subjektů nebude mít nad druhým navrch. „Překvapivě jsme se shodli na prioritě šetrného hospodaření a rovnoměrného rozvoje kraje. To vůbec není samozřejmé. Znamená to totiž věnovat se především venkovu, podpoře toho, co pomůže všem obyvatelům převážně venkovského kraje,“ řekl Čížek.

Na schůzce padlo i rozhodnutí o souhlasu se směřováním veřejné dopravy jako služby s maximální kvalitou, tedy nové vlaky, autobusy a zároveň dostupným jízdným, levnějším pro obyvatele nejvzdálenějších částí kraje. „Další souhlas upřednostní rychlou obnovu silnic – průtahů obcemi i silnic 2. a 3. třídy. Bylo sděleno, že máme podobné názory na zachování a efektivitě služeb krajských nemocnic, bylo navrženo, že každá větší investice bude pečlivě zvažována všemi dohromady, aby nezatížila kraj neúměrnými provozními náklady,“ vysvětlil dále náměstek hejtmana pro dopravu.  

Doslova kámen na kameni nezůstal ve vedení Plzeňského kraje po pondělním jednání krajského zastupitelstva. Na základě hlasování, které iniciovalo hnutí ANO se podařilo odvolat devítičlennou radu kraje. Novým hejtmanem se vzápětí stal Pirát Rudolf...

Piráti s ANO a STAN našli shodu v prioritě sociálních služeb a středního školství, na nutnosti řešit stav krajiny a dostatek pitné vody. I nadále bude kraj nejvíce dotačně podporovat malé obce a rozvoj vodovodů a kanalizací, s tím, že ještě posílí památkovou péči. Velmi důležitá je ochota stále diskutovat priority, nebýt ve střetu zájmů a dodržovat etický kodex zastupitele kraje. Nejsem zvyklý si stěžovat, ale komunikace v těchto oblastech ve stávající koalici vázla,“ poznamenal Čížek.

„Těsně před jednáním pondělního zastupitelstva a v jeho průběhu nám bylo ústně nabízeno ze strany ODS a TOP 09 to, co nám předtím nabízelo ANO a Piráti. Bylo to těžké zvažování. Z naší strany neměníme nic na kritice osoby Andreje Babiše, jeho rozhazovačné politiky a obřího střetu zájmů. Ale jako komunální politici se zkušeností několika desetiletí ve vedení obcí rozlišujeme úroveň celostátní a úroveň komunální. Na obecní a krajské úrovni mnohem více záleží na osobě, její pracovitosti, ochotě dělat pro ostatní a méně záleží na stranické nálepce,“ konstatoval Pavel Čížek.

„Při zvažování u mě hrála hlavní roli otázka, pomůžeme kraji více ve stávající koalici, nebo v novém volném uskupení? Přes bolestivé zvažování osobních vazeb převážil pocit, že pro kraj uděláme více v novém složení. Voliči nás volili pro konkrétní skutky v rozvoji kraje,“ dodal náměstek hejtmana pro oblast dopravy.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto STAN

Štítky STAN, koalice na Plzeňském kraji, Piráti, hnutí ANO, odvolání rady kraje, Starostové a nezávislí, Pavel Čížek, Plzeňský kraj, náměstek krajského hejtmana, ANO 2011, Česká pirátská strana, ODS, TOP 09, Rudolf Špoták, koalice

Náměstek hejtmana Pavel Čížek: Převážil pocit, že pro Plzeňský kraj uděláme více v novém složení  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.