Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Plzeňský kraj má nového hejtmana i celou krajskou radu. Hejtmanství ovládla koalice Piráti, ANO a STAN

, aktualizováno 14. února 2022, 18:00

Doslova kámen na kameni nezůstal ve vedení Plzeňského kraje po pondělním jednání krajského zastupitelstva. Na základě hlasování, které iniciovalo hnutí ANO se podařilo odvolat devítičlennou radu kraje. Novým hejtmanem se vzápětí stal Pirát Rudolf Špoták, dosavadní náměstek hejtmanky. Bezprostředně poté zastupitelé zvolili i novou radu kraje. Vznikla nová koalice Pirátů s hnutím ANO a STAN.

Po odvolání všech členů Rady Plzeňského kraje a poté, co členové zastupitelského klubu ODS a TOP 09 opustili jednání, byl zvolen novým hejtmanem Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti), který byl až doposud náměstkem hejtmanky pro sociální oblast. Pro Špotáka hlasovalo celkem 32 zastupitelů, žádný nebyl proti a dva se zdrželi hlasování. Získal hlasy Pirátů, STAN, ANO, ČSSD a SPD. Nový hejtman poděkoval přítomným zastupitelům za projevenou důvěru. „Já to beru jako vyslovení důvěry od zastupitelských klubů Ano a nezávislí, STAN a Piráti, že jsem byl zvolen. Je to důvěra v budoucí spolupráci,“ řekl Rudolf Špoták.

Zastupitelé po přestávce zvolili i novou, opět devítičlennou krajskou radu, kde mají Piráti včetně hejtmana dvě křesla, STAN tři a ANO čtyři. Náměstky hejtmana se stali předseda zastupitelského klubu ANO Petr Vanka, Roman Zarzycký (ANO), který je zároveň prvním náměstkem plzeňského primátora, starosta Stříbra Martin Záhoř (ANO), dosavadní náměstek hejtmanky, místostarosta Spáleného Poříčí a krajský předseda STAN Pavel Čížek, poslanec a bývalý hejtman Josef Bernard (STAN) a dosavadní náměstek Pavel Hais (Piráti).

Novými radními jsou Vladimír Kroc (ANO) a starosta Bělé nad Radbuzou Libor Picka (STAN). Noví členové rady, kteří byli dosud předsedy výborů zastupitelstva, na tyto funkce rezignovali. Nominovaní radní uvedli, že ve lhůtě stanovené etickým kodexem zastupitele, vyřeší svůj případný souběh funkcí. Jde například o Zarzyckého, který je teď náměstkem primátora i náměstkem hejtmana. Podle kodexu je lhůta pro vyřešení souběhu uvolněných veřejných funkcí tři měsíce. Nový statutární náměstek hejtmana Petr Vanka všechny přítomné ujistil, že souběh funkcí si dotyční vyřeší.

Nová koalice zároveň odvolala předsedy výborů zastupitelstva kraje Jana Šaška, Michala Šaška, Evu Trůkovou a Rudolfa Salvetra z ODS a Richarda Piknera z TOP 09. Do čela výborů zvolila místo nich a na místa uvolněná rezignací dosavadních předsedů Karla Pressla, Petra Fišera, Pavla Javorského, Kamila Františka Šefla a Pavla Stroleného z ANO, Jana Bozděcha (dříve KSČM, nyní v klubu ANO a nezávislí), Jana Látku (dříve ČSSD, nyní v klubu ANO a nezávislí), Jiřího Peka (Piráti).

Bez svého kompletního vedení se zcela nečekaně ocitl v pondělí Plzeňský kraj, což je situace, která nemá obdoby. Hnutí ANO se podařilo prosadit návrh na odvolání celé devítičlenné Rady Plzeňského kraje. Pro odvolání rady i hejtmanky Ilony...

TOP 09 kritizuje rozbití koalice ve vedení kraje

Zemětřesení ve vedení Plzeňského kraje zaskočilo zástupce dnes již bývalé koaliční TOP 09. podle jejich vyjádření krajští zastupitelé Pirátů po roce úspěšného vládnutí rozbili koalici demokratických stran, kterou tvořili společně s ODS, TOP 09 a STAN. „Vlastní funkce jsou pro Piráty důležitější než spolupráce demokratických stran. Jinak si skutečnost, že položili úspěšnou koalici a za nového partnera vybrali hnutí ANO, zdůvodnit nedokážu,“ konstatoval odvolaný náměstek hejtmanky Plzeňského kraje pro oblast kultury a památkové péče Marek Ženíšek (TOP 09).

Piráti podle Ženíška před dvěma týdny vypověděli koaliční smlouvu v Plzeňském kraji, aniž by předtím využili možnosti smírčího jednání s koaličními partnery. „Klub ODS a TOP 09 před dnešním jednání zastupitelstva kraje informoval, že jsou pro něj všechny podmínky Pirátů přijatelné pro další koaliční spolupráci.

„Koalice demokratických stran na půdorysu ODS, TOP 09, Pirátů a STAN před rokem vznikala za složitého vyjednávání, kdy byl náš klub ODS a TOP 09 občas obviňován, že jednání protahujeme, abychom dojednali koalici s hnutím ANO. Teď jsou to Piráti, kdo uzavírá koalici s hnutím ANO, přestože mohli pokračovat v současné sestavě. Ukazuje se, že důvody Pirátů k vypovězení koaliční smlouvy byly jen zástupné. Všechny jejich podmínky jsme byli připraveni přijmout, což jsme jim řekli na jednání a deklarovali jsme to i veřejně,“ dodává předseda krajské organizace TOP 09 Petr Suchý.

Nová Rada Plzeňského kraje: Hejtman kraje Rudolf Špoták (Piráti), krizové řízení, bezpečnost a centrální nákup. Náměstek hejtmana Petr Vanka (ANO), regionální rozvoj, IT a evropské záležitosti. Náměstek hejtmana Roman Zarzycký (ANO), ekonomika, investice, majetek. Náměstek hejtmana Martin Záhoř (ANO), sociální věci. Náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN), doprava. Náměstek hejtmana Josef Bernard (STAN), životní prostředí a zemědělství. Náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti), zdravotnictví. Člen Rady kraje Vladimír Kroc (ANO), školství a sport. Člen Rady kraje Libor Picka (STAN), kultura, památková péče a cestovní ruch

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Rada Plzeňského kraje, odvolání rady kraje, Plzeňský kraj, koalice, pád koalice, rada kraje, ANO 2011, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí, TOP 09, Rudolf Špoták, náměstek krajského hejtmana, rada, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj má nového hejtmana i celou krajskou radu. Hejtmanství ovládla koalice Piráti, ANO a STAN  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.