Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hejtman Josef Bernard oznámil odchod z ČSSD, dal k dispozici i svůj post ve vedení Plzeňského kraje

, aktualizováno 6. května 2020, 13:50

Konec svého členství v ČSSD oznámil ve středu hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard prostřednictvím svého facebookového profilu. Zároveň nabídl k dispozici i svoji funkci hejtmana. Své rozhodnutí odůvodnil dlouhodobými výpady ze strany vedení sociální demokracie vůči jeho osobě. Už loni v prosinci Bernard oznámil, že za ČSSD nebude kandidovat v krajských volbách.

"Osobně nechci patřit do klubu, který mě za svého člena už nadále nechce. Vzhledem k tomu, že vedení plzeňské ČSSD už dlouhodobě svými výpady proti mé osobě naznačuje, že si nepřeje, abych v práci pokračoval, rozhodl jsem se ulehčit všem situaci a z této strany odejít. Bylo to pro mě složité rozhodnutí, protože jsem v ČSSD poznal mnoho zajímavých lidí, se kterými jsem se myšlenkově i lidsky shodoval, ale věřím, že právě s těmito lidmi kontakt udržím i po svém odchodu,“ uvedl hejtman Josef Bernard ve svém prohlášení.

Dále hejtman popřál sociální demokracii do budoucna úspěch. „Nechci věci komplikovat, ale považuji za korektní, abych při takto změněné situaci na nejbližším zastupitelstvu nabídl k dispozici svou funkci hejtmana. Poslední týdny pro mě nebyly jednoduché. Proto si vážím všech, kteří při mně stáli,“ dodal Bernard. Svoji rezignaci na členství v ČSSD Bernad dnes ráno nechal doručit na místní sdružení strany.

V minulých týdnech čelil hejtman kritice ze strany některých dalších koaličních kolegů z vedení Plzeňského kraje za to, že neměl dodržet karanténu po pozitivním testování na COVID-19, kdy se měl sejít s krizovým štábem kraje a dalšími lidmi. Měl tak ohrozit fungování důležitých složek a institucí v boji s koronavirovou nákazou.  

Hejtman tehdy konstatoval, že ho upřímně mrzí, že epidemie a jeho nemoc stává nástrojem politických bojů. „Je mi opravdu líto, že nedokážeme ani v tak vyhrocené době táhnout za jeden provaz,“ dodal hejtman Josef Bernard. 

"Pan Bernard nebyl nikdy tradičním sociálním demokratem, těžko se sžíval s naším prostředím. Inklinoval k pravicovým stranám, měl pravicový přístup, do určité míry se i distancoval od některých věcí svých předchůdců," řekl dnes předseda městské organizace ČSSD Michal Chalupný. „Udělal si vlajkovou loď z antikomunismu, my jsme antikomunismus jako vlajkovou loď neměli. Tak radikální jsme nikdy nebyli. Pro nás jsou důležití lidé, ne politické vymezování," řekl Chalupný.

O odchodu Bernarda z ČSSD se kuloárech mluvilo už dlouho a spekulovalo se, zda hejtman na podzim zasáhne do krajských voleb na kandidátce některé jiné politické strany nebo uskupení. Naposledy jednal s hnutím STAN, kdy ho oslovil jeho krajský náměstek pro dopravu Pavel Čížek. Ten je už potvrzeným lídrem kandidátky STAN. Ale o spolupráci s Bernardem i nadále stojí. Dokonce se v hnutí STAN uvažuje i o tom, nabídnout Bernardovi post jedničky kandidátky.  

ODS chce vysvětlení od hejtmana Bernarda a požaduje koaliční jednání            

Krajské vedení občanských demokratů požaduje po hejtmanu Josefu Bernardovi vysvětlení okolností a časových souvislostí, za kterých probíhala jemu uložená karanténní opatření. Krajská ODS také od hejtmana Bernarda chce objasnění toho, jak fungovalo krizové řízení v rámci Plzeňského kraje v době, kdy byl Josef Bernard nakažený coronavirem.  „Občané Plzeňského kraje mají podle našeho názoru vědět, zda se hejtman nedopustil v souvislosti s jeho karanténou některých pochybení, když sami dodržovali během epidemie řadu nesnadných omezení,“ osvětlil důvod výzvy krajský předseda ODS Martin Baxa.

Celou věc požadují občanští demokraté řešit na koaličním jednání, na kterém chtějí projednat také působení krajské koalice po zbývající dobu funkčního období Zastupitelstva a Rady Plzeňského kraje. ODS navrhuje, aby se toto jednání uskutečnilo v dostatečném předstihu před jednáním Zastupitelstva Plzeňského kraje, které proběhne 8. června 2020.  

TOP 09 kroky Bernarda chápe, ale také postrádá vysvětlení ke kauze s koronavirem

Na rozhodnutí hejtmana Bernarda reagoval také předseda opozičního klubu krajských zastupitelů TOP 09 v Plzeňském kraji Richard Pikner. „Kroky pana hejtmana Bernarda chápu, na zastupitelstvu sleduji názorové rozdíly mezi ním a částí členů ČSSD.  Rozumím i jeho férové nabídce dát svoji funkci k dispozici. Pan Josef Bernard je výrazný politik s trvalým protikomunistickým postojem, za který si ho vážím. Jen mne mrzí, že úplně nedovysvětlil svoji kauzu s pozitivním odběrem na COVID-19 a karanténou.“

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto facebook.com

Štítky hejtman Josef Bernard, odchod z ČSSD, rezignace, volby, koronavirus, koalice, Josef Bernard, ČSSD, Plzeňský kraj, ODS, sociální demokracie, Starostové a nezávislí, karanténa, Michal Chalupný, TOP 09, Martin Baxa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Josef Bernard oznámil odchod z ČSSD, dal k dispozici i svůj post ve vedení Plzeňského kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.