Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejmocnější úředník na plzeňském magistrátu zažil čtyři primátory, nakonec ho dohnala minulost

Průšvih s větrnými elektrárnami zlomil vaz šéfovi útvaru investic města Plzně Pavlu Grisníkovi. Z titulu své významné funkce zadává a realizuje veřejné zakázky za stovky milionů a dohlíží na jejich regulérnost. Tento vlivný post zastává od roku 2015, teď v něm ale bude muset skončit. Dohnala ho minulost, konkrétně jeho účinkování na stavebním úřadu v Aši, kde měl v roce 2012 v rozporu se zákonem posvětit stavbu větrných elektráren. Podle soudu zneužil pravomoci úředníka.

Krajský soud v Plzni potvrdil původní rozsudek chebského okresního soudu, který Grisníka letos v květnu uznal vinným ze zneužití pravomoci úředníka. Informuje o tom deník Právo. Mluvčí krajského soudu Jana Rubášová novinářům sdělila, že odvolací soud pouze snížil na polovinu původně uložený trest dvouletého vězení s dvouletou zkušební lhůtou. Pravomocný rozsudek pro Grisníka znamená, že podle zákona musí skončit v současném zaměstnání na plzeňském magistrátu. 

Kauza pochází z Grisníkovo působení na stavebním úřadu v Aši, který vedl před svým příchodem do Plzně. Krátce po změně pracoviště ho policie obvinila. Věc se týkala výstavby větrných elektráren v Újezdě u Aše, kdy soukromý investor nedodržel schválený projekt a místo dvou větrníků postavil jeden s jinými výškovými parametry. Stavba nakonec prošla právě díky Grisníkovi, který o nesouladech s projektovou dokumentací moc dobře věděl.

Do proměny opuštěných kasáren v moderní městskou čtvrť chce investor napumpovat dvacet miliard

Dvacet miliard korun se má v nejbližších letech investovat do proměny opuštěných kasáren v Plzni na Slovanech. Tam by se měla na ploše třiceti hektarů vybudovat moderní městská čtvrť pro několik tisíc lidí. Vzniknou v ní stovky bytů, kanceláře,...

„Po dokončení výstavby obou elektráren povolil v rozporu se zákonem zkušební provoz, ačkoliv v době vydání rozhodnutí věděl, že stavby nejsou provedeny v souladu s projektovou dokumentací, územním rozhodnutím a stavebním povolením. Tím umožnil společnosti APB Plzeň dodávat elektřinu do distribuční soustavy, čímž jí opatřil neoprávněný prospěch,“ cituje deník Právo rozsudek chebského soudu.

Podle soudu měl Grisník upozornit stavebníka na pochybení a požadovat nápravu. Místo toho, ale pomohl větrníky legalizovat. Vyšetřovatele ke Grisníkovi dovedly telefonní odposlechy, ze kterých je patrné, že se scházel se zástupci stavebníka i mimo úřad. Grisník u chebského soudu uvedl, že on a jeho tehdejší odbor nepochybil „Jedinou chybou byl lidský přístup a snaha řešit problém,“ řekl. Dále doplnil, že byl pod velkým tlakem, jelikož mu zástupci stavebníka měli sdělit, že pokud investice neklapne, zažalují město o nemalé náhrady.

Pavel Grisník nastoupil do výzmanné funkce na Odboru investic Magistrátu města Plzně v dubnu 2015, kdy zvítězil ve výběrovém řízení, kam se přihlásilo deset uchazečů. Ve funkci vystřídal Evžena Kauckého, jenž na funkci rezignoval na vlastní žádost. Jeho odchod údajně souvisel s problémy kolem stavby i fungování Nového divadla a s tlaky, kterým v té souvislosti čelil. Vedení Plzně v roce 2015 ke Grisníkovi uvedlo, že bude ctít presumpci neviny a že zatím nechystá žádné personální kroky vůči stíhanému úředníkovi. To byl primátorem ještě Martin Zrzavecký (ČSSD). Grisník tak ve své funkci dále setrval a to i za vlády primátorů Martina Baxy (ODS), Pavla Šindeláře (ODS) a současného Romana Zarzyckého (ANO).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš, Krajský úřad Plzeňského kraje

Štítky zneužití úřední pravomoci, podvod, větrné elekrárny, plzeňský magistrát, Pavel Grisník, odbor investic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejmocnější úředník na plzeňském magistrátu zažil čtyři primátory, nakonec ho dohnala minulost  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.