Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do proměny opuštěných kasáren v moderní městskou čtvrť chce investor napumpovat dvacet miliard

Dvacet miliard korun se má v nejbližších letech investovat do proměny opuštěných kasáren v Plzni na Slovanech. Tam by se měla na ploše třiceti hektarů vybudovat moderní městská čtvrť pro několik tisíc lidí. Vzniknou v ní stovky bytů, kanceláře, obchody, park i školka. První domy by se mohly začít v lokalitě stavět do dvou let. Město teď podepsalo s investorem memorandum o budoucí spolupráci.

Memorandum stvrzuje dosavadní společnou vůli, parametry budoucí spolupráce a závazek pokračovat v jednáních až do uzavření smlouvy o spolupráci. K jejímu podpisu by mělo dojít na jaře příštího roku. Areál největších plzeňských kasáren je opuštěný od roku 1992, od té doby čeká na zasíťování a výstavbu. Na své náklady by měl investor například vybudovat technickou i dopravní infrastrukturu. Jde o jeden z vůbec největších brownfieldů v Plzni.

„Jde o příležitost pro Plzeňany, kdy v lokalitě nevzniknou pouze městské byty, ale také byty v soukromé části, což by mělo mít pozitivní vliv na realitní trh. Když je konkurence, klesají ceny,“ uvedl při podpisu memoranda primátor Roman Zarzycký (ANO).

„Není to malý developerský projekt, ale je to opravdu velká čtvrť. Plánujeme v ní nejenom byty, ale i občanskou vybavenost, školku, možná i školu,“ reagoval investor Petr Březina. Ten nyní s projektanty řeší, jak by nová čtvrť měla vypadat a počítá s tím, že v první fázi zaplatí zhruba 200 až 250 milionů korun za zbudování vodovodu do areálu. Tím podle Petra Březiny padne to, co dosud projekt brzdilo. „Při dnešních cenách by celkově do daného území mohlo jít kolem 20 miliard korun. Počítáme s tím, že novou čtvrť budeme postupně budovat zhruba patnáct let,“ doplnil.

„Pozemky pro školku získáme od investora za symbolickou cenu 40 korun za metr čtvereční a předpokládáme, že získáme i předkupní právo na pozemky pro bytovou výstavbu o rozloze téměř pět hektarů. Je to důkaz dobré spolupráce se soukromým investorem,“ doplnila radní pro oblast bytovou včetně sociálního a dostupného bydlení Světlana Budková (STAN).

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto APB Plzeň

Štítky brownfield, Kasárna Slovany, bývalá kasárna, stavba nových bytů, nová čtvrť

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do proměny opuštěných kasáren v moderní městskou čtvrť chce investor napumpovat dvacet miliard  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.