Počasí dnes27 °C, zítra23 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Plzeňský hejtman chce vystřídat Ivana Bartoše v čele Pirátů

Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták chce příští rok v lednu kandidovat na předsedu Pirátů. Oznámil to v úterý na svých sociálních sítích. Impulsem podle něj bylo odvolání předsedy sněmovního klubu Jakuba Michálka z širšího vedení - Republikového výboru. Špoták chce, aby se strana víc sjednotila a upřela síly spíše na nadcházející volební rok než na vnitrostranické boje.

„Už jsem se o tom (o kandidatuře na předsedu strany) rozhodoval delší dobu. A toto byl ten poslední impuls. Mám pocit, že vnitrostranicky jsme občas trošku rozkročeni a že tu energii někdy spíš věnujeme vnitrostranickým bojům než tomu, abychom se připravovali na supervolební rok, kdy budou evropské a krajské volby, a na práci pro voliče, a víc se zaměstnáváme tím, že řešíme nějaké vnitrostranické půtky," řekl čtyřicetiletý Rudolf Špoták. Členem České pirátské strany je od roku 2018.

O odvolání Michálka Piráti rozhodli ve víkendovém on-line hlasování Celostátního fóra těsnou většinou. Hlasovalo 685 členů strany. Hlasovat mohli pro více než jednu ze tří variant odpovědí, přičemž volba mohla být dvoukolová. Pro odvolání hlasovalo 353 členů, proti jich bylo 323, 120 se vyslovilo pro projednání záležitosti na řádném jednání Celostátního fóra. Protože nadpoloviční většinu hlasujících získal pouze návrh na odvolání, byl schválen hned v prvním kole.

Pirátský hejtman Rudolf Špoták bude řídit fotbalové rozhodčí v Čechách

Současný hejtman Plzeňského kraje, zastupitel Domažlic a bývalý fotbalový rozhodčí Rudolf Špoták (Piráti) povede komisi rozhodčích v Čechách. Informovala o tom Fotbalová asociace ČR v komuniké. Špoták bude moci provádět změny v současné listině...

 

Špoták si nemyslí, že hlasování o Michálkově odvolání bylo zbytečné. „Je to naše vnitřní demokracie, která je a funguje, a toto rozhodnutí je potřeba respektovat. Jenom si myslím, že bychom tu energii měli asi napnout jinými směry," řekl.

Strana podle něj potřebuje nabrat nový dech. „Tím, že téměř bez přestání, vyjma krátké přestávky, je předsedou Ivan Bartoš, tak já cítím, že je potřeba tomu dát nový vítr a tu stranu sjednotit, abychom víc drželi pohromadě, abychom zas byli, tím, čím byli Piráti známí, když vstupovali do velké politiky v roce 2017," míní Špoták.

O novém vedení budou podle něj Piráti rozhodovat 13. ledna v Brně. „To oficiální jednání na našem fóru je spuštěno přibližně šest týdnů až dva měsíce před sněmem. O tom se bude diskutovat. Pro nominaci je potřeba získat podporu členů nebo podporu jednotlivých krajů, o kterou v okamžiku, kdy to jednání bude spuštěno, budu postupně žádat," uvedl. Případný úspěch a zvolení do čela strany by podle něj nebyl v kolizi s funkcí hejtmana - současný předseda Pirátů Bartoš je zároveň místopředsedou vlády a ministrem.

Nelichotivé výsledky průzkumu: Jméno hejtmana Rudolfa Špotáka znají v Plzeňském kraji jen dva lidé z deseti

Téměř polovina Čechů nezná své hejtmany. Dokládá to průzkum agentury STEM/MARK. Jméno Plzeňského hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) si vybavili dokonce jen dva lidé z deseti dotázaných. V celkovém souhrnu dopadl Plzeňský kraj nejhůře. Naopak...

 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Rudolf Špoták

Štítky politika, předseda Pirátů, Pirátská strana, Rudolf Špoták, hejtman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský hejtman chce vystřídat Ivana Bartoše v čele Pirátů  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.