Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Nelichotivé výsledky průzkumu: Jméno hejtmana Rudolfa Špotáka znají v Plzeňském kraji jen dva lidé z deseti

Téměř polovina Čechů nezná své hejtmany. Dokládá to průzkum agentury STEM/MARK. Jméno Plzeňského hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) si vybavili dokonce jen dva lidé z deseti dotázaných. V celkovém souhrnu dopadl Plzeňský kraj nejhůře. Naopak největší přehled o svém kraji měli obyvatelé Libereckého a Jihočeského kraje. Průzkum se dále zabýval i tím, co obyvatele v daném regionu nejvíce trápí. V našem kraji se nejčastěji skloňovala otázka bezpečnosti a toho, jak se daří začleňovat do společnosti ukrajinské uprchlíky.

Největší povědomí o tom, kdo stojí v čele krajského úřadu, mají obyvatelé Libereckého a Jihočeského kraje. Lidé z Plzeňského kraje naopak zcela pohořeli. Průzkum tedy ukázal, že ve třech čtvrtinách volebního období téměř polovina obyvatel krajů stále své hejtmany nezná.  

„Lid si v tomto ohledu někdy pletou hejtmany s primátory či starosty. Méně známí hejtmani by se měli více zviditelnit a udělat něco, díky čemuž si je budou voliči pamatovat – pokud chtějí uspět ve volbách,“ hodnotí výsledky Jan Burianec ze STEM/MARK.


 Do průzkumu byla z hlediska relevantního srovnání zařazena i Praha, zdroj: Agentura STEM/MARK

Z pohledu toho, jak si vedou představitelé kraje v čele s hejtmanem, jsou nejlépe hodnoceni představitelé Jihočeského kraje. Plzeňský kraj je spíše v dolní polovině za Pardubickým krajem. Poslední příčku zaujal Karlovarský kraj.

Nejpalčivějším problémem je otázka bezpečnosti

Jedním z cílů průzkumů bylo také zjistit, co obyvatel daného regionu nejvíce trápí. Velmi často padala témata jako je dostupné bydlení, doprava nebo bezpečnost, což bylo nejvíce zmiňované právě v průzkumu mezi lidmi z Plzeňského kraje.

„Pociťované problémy či nedostatky souvisí i s velikostí místa bydliště. V menších obcích lidé častěji zmiňují nedostatečnou dostupnost dopravy či zdravotnictví. Ve větších městech je více skloňována bezpečnost, nedostupnost přírody či škol a školek. Představitelé kraje by se měli dle mínění lidí též věnovat komunikaci toho, jak se daří integrace lidí z Ukrajiny, kdy především ve větších městech a Plzeňském kraji je to zmiňováno,“ uzavírá Burianec.

Průzkumu agentury STEM/MARK , který konal on-line od 28. března do 4. dubna, se zúčastnilo kolem 1400 lidí starších 18 let.

Ohodnoť článek

Foto FB Rudolfa Špotáka | Zdroj STEM/MARK

Štítky průzkum, STEM/MARK, hejtman, Rudolf Špoták, dotazník, bezpečnost, kvalita života

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nelichotivé výsledky průzkumu: Jméno hejtmana Rudolfa Špotáka znají v Plzeňském kraji jen dva lidé z deseti  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.