Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Prezidentem republiky se stane už podruhé v historii rodák z Plzeňského kraje

, aktualizováno 28. ledna 2023, 19:59

Rodák z Plané na Tachovsku Petr Pavel byl dnes zvolen prezidentem České republiky. Je to zároveň už podruhé, kdy v čele země stane osobnost narozená v Plzeňském kraji. V Kožlanech na severním Plzeňsku se totiž narodil druhý československý prezident Edvard Beneš.

Nově zvolený prezident ČR Petr Pavel bude skládat svůj prezidentský slib 9. března ve Vladislavském sále Pražského hradu. 

Zajímavostí letošní voleb je fakt, že ať už by vyhrál kdokoli, stanul by v nejvyšší volené funkci někdo, kdo nemá s Prahou nic společného. Respektive předchozí porevoluční prezidenti se v Praze narodili, nebo tam prožili valnou část svého života. Andrej Babiš se narodil v Bratislavě a podstatnou část mládí strávil v zahraničí. Poslední roky žije ve Středočeském kraji. 

Petr Pavel se narodil v Plané na Tachovsku a poté tři roky bydlel s rodiči v nedalekých Milířích, dnes žije v malé obci Černouček v okrese Litoměřice. Tam mu lidé obrovsky fandí. Pod cedulí Černouček se objevil také nápis Pavlov a k vidění byla i řada dalších transparentů. Není tedy překvapením, že tam generál ve výslužbě získal 90, 97 procent hlasů. Jeho rodné Tachovsko ale paradoxně ovládl jeho konkurent Andrej Babiš a získal tam 52,41 procent hlasů. V Plané získal bývalý premiér 59,10 procenta. Ve slavných Průhonicích utrpěl šéf hnutí ANO doslova výprask a voliči mu tam dali jen 28,41 procenta hlasů. 

Petr Pavla místní v Černoučku velmi podporují, foto: Facebook/Generál Pavel

Naše čtenáře může zajímat, že je to podruhé, kdy se prezidentem stane rodák z Plzeňského kraje. Druhý československý prezident Edvard Beneš totiž přišel na svět 28. května 1884 v Kožlanech na Plzni-severu.

Plzeňský kraj ovládl ve volbách Petr Pavel, neuspěl pouze na Tachovsku. Hejtman věří, že se vyhrocená atmosféra brzy uklidní

Ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil v Plzeňském kraji generál ve výslužbě Petr Pavel. Největší úspěch si připsal v samotné Plzni, kde získal 63,67 procenta hlasů. Neuspěl paradoxně na rodném Tachovsku, kde získal 43,71 procent. Volební...

 

Osobnosti kraje: Zvítězila slušnost nad strašením

Výsledky voleb už okomentovaly také plzeňské osobnosti. Mezi prvními se vyjádřil například primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). „Gratulace vítězi, čest poraženým. Pevně doufám, že Petr Pavel neuhne od hodnot, které v prezidentské kampani deklaroval, a bude i přes podporu vládních stran nadstranickým prezidentem, který bude hájit zájmy všech občanů ČR. Volební výsledek vnímám i tak pozitivně. Volby ukázaly, že podpora hnutí ANO je vysoká," uvedl na svých sociálních sítích.

Bývalý primátor a současný ministr kultury Martin Baxa (ODS) připomněl, že kampaň se nevedla ve zrovna férovém duchu. „Zvítězila slušnost nad strašením. Gratuluji Petru Pavlovia a děkuji občanům naší země, že odmítli lživou kampaň. Teď musíme zahojit rány, které Andrej Babiš způsobil naší společnosti," zdůraznil.

Také hejtman Rudolf Špoták (Piráti) označil volební kampaň za extrémní a vyhrocenou. „Pevně věřím, že tím, že proběhly demokratické volby, že se nálada ve společností, která byla především v osobě Andreje Babiše v posledních týdnech a dnech hodně hrocená, tak že se uklidní. Uvidíme, jestli Petr Pavel toto dokáže odčinit, osobně věřím, že ano. Každopádně si od jeho zvolení slibuji to, že budeme mít důstojnou hlavu státu," doplnil hejtman.

V roce 2018 vyhrál v kraji Miloš Zeman. Dostal 54,95 procenta hlasů, druhý Jiří Drahoš obdržel 45,04 procenta hlasů. Rozdíl mezi oběma kandidáty byl 29.761 hlasů. Volební účast byla 66,13 procenta.  

V Plzeňském kraji neuspěl Pavel pouze na Tachovsku

V Plzeňském kraji byla volební účast ve druhém kole prezidentské volby 70,03 procent. Petr Pavel v rámci kraje získal 55,71 procenta hlasů. V prvním kole přitom kraj ovládl Andrej Babiš a získal 37,37 procent hlasů, druhý Pavel měl 34,46 procent.

Petr Pavel s přehledem zvítězil v šesti okresech. Nejvíce triumfoval v samotné západočeské metropoli, kde od Plzeňanů získal 63,67 procenta hlasů. Následuje severní Plzeňsko (56,42%), Klatovy (53,36%),  Rokycany (52,33%), jižní Plzeňsko (52,26%) a Domažlice (50,7%). Pouze na Tachovsku uspěl Andrej Babiš s 56,28 procenty.

Z 500 obcí Plzeňského kraje mělo ve druhém kole prezidentské volby více než devadesátiprocentní volební účast osm obcí. Sto procent lidí volilo třeba v Kaničkách na Domažlicku, kde je hlášeno 32 obyvatel. Vysoká účast byla především v horských střediscích Šumavy - v Horské Kvildě v druhém kole volilo 96,67 procenta voličů, v Modravě 96,11 procenta, přes 80 procent přesáhla volební účast také například v Prášilech, Železné Rudě nebo v Srní.

Naopak nejmenší volební účast měly v kraji v obou kolech voleb Semněvice na Domažlicku. V prvním kole tam hlasovalo 39,88 procenta voličů, v druhém kole 45,83 procenta voličů.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto koláž Drbny (FB Petra Pavla, Wikimedia Commons,)

Štítky prezidentské volby, volba prezidenta, Petr Pavel, Andrej Babiš, Plzeňský kraj, Planá na Tachovsku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezidentem republiky se stane už podruhé v historii rodák z Plzeňského kraje  |  Politika  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.