Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Plzeňský kraj ovládl ve volbách Petr Pavel, neuspěl pouze na Tachovsku. Hejtman věří, že se vyhrocená atmosféra brzy uklidní

Ve druhém kole prezidentských voleb zvítězil v Plzeňském kraji generál ve výslužbě Petr Pavel. Největší úspěch si připsal v samotné Plzni, kde získal 63,67 procenta hlasů. Neuspěl paradoxně na rodném Tachovsku, kde získal 43,71 procent. Volební účast byla i v našem kraji obrovská, velký zájem evidovala třeba horská střediska, kde byla účast devadesátiprocentní. K volbám se bezprostředně po jejich skončení vyjádři i hejtman Rudolf Špoták (Piráti), který označil kampaň za vyhrocenou a doufá, že se povolební atmosféra brzy zklidní.

V Plzeňském kraji byla volební účast ve druhém kole prezidentské volby 70,03 procent. Petr Pavel v rámci kraje získal 55,71 procenta hlasů. V prvním kole přitom kraj ovládl Andrej Babiš a získal 37,37 procent hlasů, druhý Pavel měl 34,46 procent.

Petr Pavel s přehledem zvítězil v šesti okresech. Nejvíce triumfoval v samotné západočeské metropoli, kde od Plzeňanů získal 63,67 procenta hlasů. Následuje severní Plzeňsko (56,42%), Klatovy (53,36%),  Rokycany (52,33%), jižní Plzeňsko (52,26%) a Domažlice (50,7%). Pouze na Tachovsku uspěl Andrej Babiš s 56,28 procenty.

Na podporu Petra Pavla kdosi ozdobil i slavné andělíčky na venkovní kovové mříži katedrály svatého Bartoloměje na náměstí Republiky. Takto okamžik zachytil známý plzeňský fotograf Milan Svoboda a fotografii publikoval ve facebookové skupině Plzeňáci

Z 500 obcí Plzeňského kraje mělo ve druhém kole prezidentské volby více než devadesátiprocentní volební účast osm obcí. Sto procent lidí volilo třeba v Kaničkách na Domažlicku, kde je hlášeno 32 obyvatel. Vysoká účast byla především v horských střediscích Šumavy - v Horské Kvildě v druhém kole volilo 96,67 procenta voličů, v Modravě 96,11 procenta, přes 80 procent přesáhla volební účast také například v Prášilech, Železné Rudě nebo v Srní.

Naopak nejmenší volební účast měly v kraji v obou kolech voleb Semněvice na Domažlicku. V prvním kole tam hlasovalo 39,88 procenta voličů, v druhém kole 45,83 procenta voličů.

ANKETA: Spojí nový prezident rozdělenou společnost?

V pořadí čtvrtou hlavou státu v samostatné historii českého státu se stane generál Petr Pavel. Bývalý člen armády porazil ve druhém kole Andreje Babiše, když získal přes 3,3 miliony hlasů. Prezidentské kampaň ale přinesla mnoho emocí a útoků,...

 

Politici kraje: Zvítězila slušnost nad strašením

Hejtman Rudolf Špoták (Piráti) označil volební kampaň za extrémní a vyhrocenou. „Pevně věřím, že tím, že proběhly demokratické volby, že se nálada ve společností, která byla především v osobě Andreje Babiše v posledních týdnech a dnech hodně hrocená, tak že se uklidní. Uvidíme, jestli Petr Pavel toto dokáže odčinit, osobně věřím, že ano. Každopádně si od jeho zvolení slibuji to, že budeme mít důstojnou hlavu státu," řekl hejtman.

Špoták se také těší, že letos, pokud dostane pozvání na udělování státních vyznamenání od nového prezidenta, na slavnost do Prahy pojede. „Pokud budu pozván na předávání státních vyznamenání, tak moc rád bych toto pozvání od pana prezidenta Pavla přijal," potvrdil Špoták, který loni slavnostní ceremoniál nenavštívil.

Bývalý primátor a současný ministr kultury Martin Baxa (ODS) připomněl, že kampaň se nevedla ve zrovna férovém duchu. „Zvítězila slušnost nad strašením. Gratuluji Petru Pavlovia a děkuji občanům naší země, že odmítli lživou kampaň. Teď musíme zahojit rány, které Andrej Babiš způsobil naší společnosti," zdůraznil.

Mezi prvními se k volbám vyjádřil také primátor Plzně Roman Zarzycký (ANO). „Gratulace vítězi, čest poraženým. Pevně doufám, že Petr Pavel neuhne od hodnot, které v prezidentské kampani deklaroval, a bude i přes podporu vládních stran nadstranickým prezidentem, který bude hájit zájmy všech občanů ČR. Volební výsledek vnímám i tak pozitivně. Volby ukázaly, že podpora hnutí ANO je vysoká," uvedl na svých sociálních sítích.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto redakce Drbny

Štítky prezidentské volby, volba prezidenta, Petr Pavel, Andrej Babiš, Plzeňský kraj, Planá na Tachovsku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Burian

Na Tachovsku v rodišti asi vědí a chápou jak se věci mají. Antizeman, antibabiš, dříve anticharta, pískači, milionlepšolidi, červení kartaři a trenýrkáři, mediální linč a lži. O dnešní době na YT, U rádio Martina Kociánová, 3 minuty o nové totalitě, viru, vládních dezinformátorech, omezování svobody slova. O jejich dnešní vàlce Prof John J Mearsheimer university Chicago, na YT Matěj Gottwald, české titulky, film Už je zase tady'(není to o pávkovi).

Neděle, 29. ledna 2023, 12:25Odpovědět

Plzeňský kraj ovládl ve volbách Petr Pavel, neuspěl pouze na Tachovsku. Hejtman věří, že se vyhrocená atmosféra brzy uklidní  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.