Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V přímé nominaci na divadelní Cenu Thálie je trojice osobností z plzeňského Divadla J. K. Tyla

Trojice umělců z inscenací plzeňského Divadla J. K. Tyla je v přímé nominaci na prestižní divadelní Cenu Thálie. Cenu mohou získat Jarmila Hruškociová, Stanislava Topinková Fořtová a také . Lumír Olšovský. Slavnostní vyhlášení cen se uskuteční 8. října v historické budově Národního divadla v Praze.

„Svým výkonem zaujala dlouholetá sólistka baletu Jarmila Hruškociová v tanečním dramatu Libora Vaculíka Lady Macbeth – 1865. V oboru muzikál, opereta a jiné hudebně-dramatické žánry získala nominaci Stanislava Topinková Fořtová za náročnou roli stárnoucí hollywoodské hvězdy ve velkolepém díle Andrewa Lloyd Webbera Sunset Boulevard v režii Lumíra Olšovského," informovala mluvčí divadla Martina Drbušková. 

Třetím mimořádným výkonem, jenž mohli v minulé sezóně diváci vidět na plzeňském jevišti a neunikl pozornosti odborné poroty, je ztvárnění nesnesitelného profesora fonetiky Henryho Higginse v klasickém muzikálu My Fair Lady (režie Marek Němec) samotným šéfem souboru muzikálu Lumírem Olšovským, držitelem Ceny Thálie za rok 2001.

Ve 29. ročníku Cen Thálie se posuzovaly umělecké výkony výjimečně za uplynulé dvě sezóny a DJKT dosáhlo úspěchu především v muzikálové kategorii, ve které má nejvíce nominovaných ze všech divadel, a to dvě úzké a tři širší nominace. Širšími nominacemi byli oceněni Charlotte Režná za roli prostořeké květinářky Lízy Doolittleové v My Fair Lady, Jozef Hruškoci za výkon v muzikálu Fun Home, zatím poslední laureát Ceny Thálie v oboru muzikál je Pavel Režný. Ten oslovil porotu svým pojetím prospěchářského scénáristy Joea Gillise v inscenaci Sunset Boulevard. V kategorii opera získali širší nominaci sólistka opery Ivana Veberová za roli Emilie Marty v Janáčkové Věci Makropulos a hostující Michaela Zajmi za ztvárnění Isabelly v Italce v Alžíru.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martina Root, Irena Štěrbová, Divadlo J. K. Tyla, Richard Beneš

Štítky Cenu Thálie, nominace, herci Divadla J. K. Tyla, DJKT, Lumír Olšovský, Stanislava Topinková Fořtová, Jarmila Hruškociová, Cena Thálie, Divadlo J. K. Tyl, muzikál, Národní divadlo v Praze, Sunset Boulevard, Andrew Lloyd Webber, Henry Higgins, Marek Němec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V přímé nominaci na divadelní Cenu Thálie je trojice osobností z plzeňského Divadla J. K. Tyla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.