Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Muzeum otevřelo naprosto unikátní expozici obřích středověkých stavebních strojů

Hledáte tip na parádní výlet? Vyjeďte se podívat do Plas na severním Plzeňsku. Národní technické muzeum v Centru stavitelského dědictví NTM Plasy v nově renovovaném prostoru bývalých ležáckých sklepů otevřelo novou stálou expozici „Středověké stavební stroje“. Atraktivní instalace prezentuje rozměrné funkční repliky středověkých stavebních strojů. Expozice přišla na více než 18 milionů korun.

Všechny vystavené stroje byly zhotoveny na základě studia historických pramenů a důsledně vyrobeny za použití dobových řemeslných postupů. Představují v evropském měřítku ojedinělou rekonstrukci původní středověké stavitelské technologie. Kromě vskutku obdivuhodných obřích strojů se návštěvník v iluzivním prostředí středověkého staveniště seznámí s fungováním tehdejších řemeslných hutí, jednotlivými řemesly, která byla při stavbě potřeba, nástroji a materiály, jež se ve středověku běžně používaly. Expozice je doplněna i o obrazový a filmový materiál, dokumentující výrobu replik strojů a jejich následné využití ve stavební praxi.

„Středověké stavební stroje byly geniální ve své jednoduchosti založené na fyzikálních zákonech a také v jednoduché výrobě náhradních dílů. Všechny aplikují dovedně základní mechanické principy, díky nimž bylo možné efektivně využít omezenou lidskou či zvířecí sílu třeba při zdvihání a přemísťování těžkých břemen, při zatloukání pilotů pro základy staveb i při dalších stavebních činnostech,“ řekl generální ředitel NTM Karel Ksandr.

„Představu o podobě takových strojů si můžeme udělat hlavně díky dobovým vyobrazením. Z nich vycházeli i autoři nové expozice. Dominantou impozantní, na výšku čtrnáctimetrové budovy bývalé pivovarské lednice se stal klecový jeřáb vyrobený dle předlohy v bibli Václava IV., beranidlo zhotovené podle vyobrazení tzv. husitského anonyma a vrátek s vijákem podle vyobrazení v knize Domenica Fontany. Všechny tyto funkční repliky v životní velikosti zhotovil tesařský mistr Petr Růžička za důsledného použití dobových nástrojů a technologií," informoval mluvčí technického muzea Jan Duda.

Jak by obstály středověké mechanismy a stavební stroje poháněné lidskou silou v současné době? I na takové otázky se vám pokusí odpovědět nová expozice Centra stavitelského dědictví NTM Plasy.

Další výstavy v centru stavitelského dědictví

Až do 30. října 2022 budou v expozici „Středověké stavební stroje“ v Centru stavitelského dědictví NTM Plasy mimořádně vystaveny repliky korun Karla IV. zapůjčené Galerií Středočeského kraje v Kutné Hoře. Jedná se o svatováclavskou korunu, kterou nechal Karel IV. zhotovit ke své korunovaci 6. května 1346. Dále je pak vystavena koruna Svaté říše římské, jejíž vznik bývá historiky spojován s korunovací císaře Oty I. Velikého dne 2. února 962. Karel IV. byl touto korunou papežem korunován císařem roku 1355 v Římě.

V Centru stavitelského dědictví Plasy Národní technické muzeum dále otevírá výstavu s názvem Štukatérství, která prezentuje řemeslo spočívající ve zpracování tvárné hmoty – štuku, resp. štukové malty za účelem vytváření plastických ornamentů, volných plastik, ale i vytváření ušlechtilých a dekorativních povrchů jako jsou umělé mramory či sgrafita. Široká škála štukatérských technik často stavěla toto velmi staré řemeslo na pomezí sochařství, malířství, ale i samotné architektury.

Výstava přináší stručný historický přehled štukatérského řemesla, seznamuje s různými materiály a technikami, představuje výběr exponátů ze sbírek NTM. Mezi ně je zařazen i aktuálně získaný soubor fragmentů barokní štukové výzdoby bývalého kostela svatého archanděla Michaela v Praze na Starém Městě, který Národní technické muzeum převzalo od Národní knihovny v červnu roku 2022.

Venkovní expozice Centra stavitelského dědictví NTM Plasy aktuálně prezentuje nominované realizace soutěže Česká cena za architekturu 2022, kterou vyhlašuje Česká komora architektů. Mezinárodní porota tento rok nominovala 29 děl z celkového počtu 201 přihlášených staveb.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Pecháček, Národní technické muzeum,

Štítky Národní technické muzeum, Centrum stavitelského dědictví, středověké stavební stroje, Plasy, Národní technické muzeum v Praze, řemeslo, Plzeňský kraj, Karel IV. Lucemburský, materiál, Svatá říše římská, Václav IV. Český, Jan Duda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muzeum otevřelo naprosto unikátní expozici obřích středověkých stavebních strojů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.