Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vzácné barokní Braunovy sochy se z Kladrub přestěhují na Valeč

Osmadvacet originálů soch z dílny barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna v nejbližších měsících opustí po desítkách let klášter v Kladrubech na Tachovsku. Přestěhují se zpět na zámek Valeč na Karlovarsku, pro nějž byly v 30. letech 18. století vytvořeny. Do Kladrub se sochy alegorií lidských vlastností a postav z řecké mytologie dostaly po požáru na Valči v roce 1976. Nyní se Valeč opravuje a pro sochy bude mít místo. Převoz soch by měl začít koncem listopadu, do konce února 2020 by měly být už všechny v nové expozici, řekl kastelán z Kladrub Milan Zoubek.

V Kladrubech jsou sochy vystaveny v ambitové chodbě. Správcům se tam ale nehodí. V klášteře se chystá velký projekt za 120 milionů korun dotovaný EU. "Klášter bude v ambitové chodbě vytvářet v rámci toho evropského projektu novou prohlídkovou trasu a sochy bychom stejně museli přestěhovat, v té chodbě by zůstat nemohly," řekl Zoubek.

Zhruba dva metry vysoké sochy se proto budou postupně sesazovat z podstavců, převážet na Valeč, kde se opět umístí na podstavce. Na Valči jsou pro ně připravené prostory v zámecké kovárně. Památkáři tam na podobě nové expozice spolupracují s Fakultou umění a designu Západočeské univerzity v Plzni.

Sochy byly po požáru na Valči ve velmi špatném stavu, téměř se rozpadaly. Před umístěným v Kladrubech prošly restaurátorským zásahem, řekl před lety ČTK tehdejší šéf plzeňského památkového ústavu Karel Drhovský. Zároveň se tehdy vyrobily přesné kopie, které byly umístěny v zámeckém parku ve Valči, pro nějž původní sochy v Braunově dílně vznikly.

Kopie byly zhotoveny způsobem takzvaných výdusků. "Tenkrát to byla největší akce v dějinách české kunsthistorie, otevřeli jsme tím cestu k novému způsobu replikování historických soch," připomněl v roce 2004 Drhovský. Dříve se kopie soch dělaly sekáním do pískovce. Výdusky vzniknou nasypáním materiálu do formy zhotovené přesně podle originálu, takže výdusek je na rozdíl od sekané kopie totožný s předlohou.

Ani věrné kopie ale ve valečském parku originály plně nezastoupily. Vyrobeno jich bylo jen 24, kopie Závisti, Věrnosti, Persea a Andromedy a Obětování Ifigenie nikdy nevznikly. Dalších sedm soch ukradli na přelomu let 2003 a 2004 zloději.

Autoři | Foto hospital-kuks.cz

Štítky ČR, památky, výtvarné, Kladruby, socha, Matyáš Bernard Braun, Valeč, Valča, Karlovarský kraj, okres Tachov, zámek Valeč, klášter, chodba, Evropská unie, purkrabí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácné barokní Braunovy sochy se z Kladrub přestěhují na Valeč  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.