Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vandal už podruhé během května zaútočil na populárního mladíka ve slipech, soše ulomil obě ruce

Podruhé během jediného měsíce zaútočil v Klatovech neznámý vandal na populární bronzovou sochu mladíka oblečeného ve slipech, soustředěně sledujícího mobil v jeho rukou. Vandal dílo povalil a mladík přišel o obě ruce. Socha od autora Jakuba Vlčka byla umístěna v Křížové ulici, vedle kostela Narození Panny Marie jako součást výstavy Sochy v ulicích.

Pachatel sochu poškodil ve čtvrtek pozdě večer. „Policisté na obvodním oddělení přijali po třiadvacáté hodině další oznámení o poškození sochy mužské postavy. K činu došlo zřejmě v době od 23.00 do 23.08 hodin. Případ prověřujeme jako poškození cizí věci a hledáme případné svědky události,“ uvedla mluvčí policie Dana Ladmanová. Předběžně stanovená škoda činí 450 tisíc korun.

Poprvé kdosi sochu poškodil už 2. května. „Pachatel povalil bronzový odlitek mužské postavy o výšce 205 cm a hmotnosti 80 kg, který byl umístěn na podstavci a byla upevněn 70 cm dlouhou tyčí do země. Vandal zřejmě vytáhl závitovou tyč ze spodní části sochy a pádem došlo jejímu k poškození na několika místech. Jednalo se o škrábance a prasklinu," řekla policejní mluvčí. Po prvním útoku se podařilo poškozenou sochu rychle opravit a po několika dnech se ji podařilo vrátit zpět na původní místo. Tentokrát je poškození mnohem větší. Nelze vyloučit, že autor do další opravě už nedá souhlas k opětovné instalaci svého díla do veřejného prostoru.

Černá bronzová socha mladíka oblečeného ve slipech, soustředěně sledujícího mobil v jeho rukou, nečekaně zmizela z místa v Křížové ulici za Bílou věží hned vedle kostela v centru Klatov. Důvodem odstranění sochy je skutečnost, že ji poničil...

Dílo autora Jakuba Vlčka nazvané IT věk bylo součástí festivalu současného umění s názvem Sochy v ulicích. V historickém jádru Klatov je rozmístěno celkem 12 soch od mladých autorů pražské akademie výtvarných umění. A nebylo to poprvé, kdy sochy ve veřejném prostoru někdo po ničil. Ještě před vernisáží se stala díla dvou autorů terčem útoku neznámého vandala, který je pomaloval různými nápisy. Několik dní před vernisáží někdo opakovaně s jedním rukopisem poničil dvě díla umístěná v Hostašových sadech tak, že na ně fixem načmáral různé nápisy. Jednalo se o Raněná zvířata od Jakuba Golla a Iron Head od Lenky Kortánkové. Těsně před zahájením přehlídky se podařilo sochy očistit.

O sochách od samotného začátku výstavy lidé bouřlivě diskutovali na sociálních sítích. A jak už to tak bývá, polovině lidí se díla mladých autorů líbí, polovina je tvrdě kritizuje. Řadu soch si ale obyvatelé města od začátku doslova zamilovali, největší popularitu si získala dvojice laminátových hyen od Ireny Armutidisové, které jsou umístěné na okraji náměstí Míru. S hyenami se denně fotografuje obrovské množství lidí, líbí se dětem i dospělých. Jednoznačně druhou nejoblíbenější sochou byl právě bronzový mladík s mobilem, který ale někomu pořádně leží v žaludku.

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích Klatovy

Středa, 27. dubna 2022, 12:40

FOTOGALERIE: Sochy v ulicích Klatovy
FOTOGALERIE: Sochy v ulicích Klatovy
   

Ohodnoť článek

Foto

Štítky sochy v ulicích, hyeny, vandal, vandal poškodil sochy, Klatovy, výstava soch, chlapec ve slipech, odstraněná socha, poškozená socha, ulomené ruce, socha, Svátek Narození Panny Marie, výstava, kostel, Akademie výtvarných umění v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vandal už podruhé během května zaútočil na populárního mladíka ve slipech, soše ulomil obě ruce  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.