Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Divadlo J. K. Tyla doufá, že nová nařízení nezpůsobí velký odliv diváků

Náhradní termín pro již zakoupená představení nabídne plzeňské Divadlo J. K. Tyla divákům, kteří kvůli karanténě nebo nesplnění aktuálních vládních nařízení nemohou přijít do divadla. O informace o náhradních termínech musí diváci požádat individuálně telefonicky nebo e-mailem. Hromadné akce jsou od pondělí podle aktuálních podmínek přístupné jen očkovaným či lidem po prodělání covidu-19. Divadlo předpokládá, že omezení se projeví na počtu diváků v hledištích.

„Nové opatření v podobě neuznávání testu pro vstup na hromadné akce pro nás bude pravděpodobně znamenat určitý odliv diváků. Doufáme ale, že nebude tak výrazný. Sice nemáme k dispozici přesná čísla, ale zhruba dvě třetiny našich diváků se při vstupu do divadla prokazují platným očkováním nebo potvrzením o prodělání onemocnění covid-19," uvedla mluvčí divadla Martina Drbušková.

Divadlo ale potvrzuje, že hlediště nebývá tak často zaplněno jako před pandemií. Zatímco dříve byla některá atraktivnější představení, zejména z muzikálu nebo činohry, vyprodána dlouho dopředu a rychle po spuštění předprodeje, v poslední době se hlediště obsazují pozvolněji. Méně prodaných vstupenek je například v opeře, na kterou chodí spíše starší lidé, kteří zřejmě kvůli pandemii omezují kontakty a účast na různých akcích, uvedla mluvčí.

Pandemie koronaviru zasáhla už do dvou předchozích sezon divadla. V minulé nemohli umělci dlouho vystupovat před publikem, řadu premiér odehráli před prázdným hledištěm. Tuto sezonu proto divadlo nabídlo 17 nových titulů, jednu obnovenou premiéru, 11 premiér z předchozí sezony a několik mimořádných projektů. Pro diváky tak připravilo větší počet novinek než jiné roky, kdy bylo za sezonu kolem 21 premiér.

V roce 2020 bylo z původně plánovaných 20 premiér nastudováno pouze devět, jedna obnovená premiéra a jeden muzikálový koncert, který měl nahradit v systému předplatného nenastudovanou inscenaci. V sezoně 2019/2020 nemohlo divadlo kvůli pandemii hrát 62 dní. Další sezonu 2020/2021 ale zasáhla druhá vlna pandemie ještě více. Omezení trvalo 224 dní. Zatímco v běžné, koronavirem ještě nepoznamenané sezoně 2018/2019 se na třech scénách odehrálo 620 představení, za sezonu 2019/2020 to bylo 405 představení a v další sezoně 2020/2021 se jich i přes časnější začátek stihlo odehrát jen 133.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Divadlo J. K. Tyla

Štítky divadlo, kultura, DJKT, Plzeň, omezení, koronavirus, COVID-19, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, představení, hlediště, pandemie, premiéra, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Divadlo J. K. Tyla doufá, že nová nařízení nezpůsobí velký odliv diváků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.