Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jedinečné Loosovy interiéry se promění v dějiště kulturních akcí

Jedinečné plzeňské interiéry slavného architekta Adolfa Loose si mohou návštěvníci prohlédnout v rámci pravidelných prohlídek. Nyní se ale stanou unikátní prostory také místem divadelních představení, přednášek nebo slam poetry.

Plzeň je hned po Vídni druhým městem, kde se dochovalo nejvíce interiérů, které navrhl Adolf Loos. V západočeské metropoli tvořil především pro židovskou klientelu. Nahlédnout do těchto prostor není nic složitého, stačí se objednat na prohlídku.

„Nocleh zájemcům zařídit nedokážeme, ale zveme je na zajímavý kulturní program. Při něm se mohou usadit v interiéru, který má – stejně jako jejich původní majitelé – silný příběh,“ prozradila Anna Gaierová z organizace Plzeň TURISMUS, která pořádá komentované prohlídky i program.

Kulturní podzim začne v bytě Krausových v Bendově 10 už 23. srpna divadelním představením.

„Už během srpna se uskuteční první z několika zajímavých kulturních akcí. Návštěvníci se mohou těšit na oblíbené divadelní představení Odpolední čaj u Loosů v podání souboru Poetické divadlo, slam poetry, dvojkřest knihy Filipa Koryty Falknov Calling a básnické sbírky Martina Reinera Magické číslo 9 nebo přednášku skvělého fotografa Petra Poláka ze Studia Petrohrad, který je autorem mnoha fotografií právě z Loosových interiérů,“ láká Gaierová.

Vstupenky je možné zakoupit v Turistickém informačním centru a také online na Plzeňské vstupence. Detailní program a více informací najdete ZDE.

Koho víc zajímá osobní život samotného architekta, ten může vyrazit na přednášku Davida Růžičky. Zájemci se například dozví, že Loos nebyl zrovna vzorným žákem a studia architektury ani nedokončil.

Plzeňský příběh geniálního architekta Adolfa Loose vypráví výstava ve Vídni

Problémový student, kontroverzní osobnost a světově proslavený architekt. To byl Adolf Loos. Narodil se sice v Brně, ale byl to světoběžník. Žil ve Vídni, Americe, Paříži a tvořil také v Plzni. Právě jeho díla, která po sobě zanechal v...

Prvorepublikový interiér ovládne moderní technologie

Podle organizátorů bude ale zlatým hřebem programu Plzeňská muzejní noc, během které se vybraný interiér představí návštěvníkům ve zcela jiném světle. Půjde o byt rodiny Huga Semlera a akce slibuje silný audiovizuální zážitek.  „Za pomoci mobilního telefonu nebo speciálních brýlí si prostřednictvím virtuální reality na pozadí prvorepublikového interiéru zobrazí současné práce studentů plzeňské Sutnarky z ateliéru Multilab. Propojení tvorby Adolfa Loose a Ladislava Sutnara ještě umocní videomapping v prostorách salónu za doprovodu hlasu Adolfa Loose,“ vysvětluje Petra Vomelová z Plzeň TURISMUS.

V Plzni je možné v současné době navštívit dvě prohlídkové trasy se třemi interiéry, a to byty Voglových a Krausových a Brummelův dům. Vedle těchto dvou prohlídkových tras se nově pořádají rovněž prohlídka dvou doposud nezrekonstruovaných interiérů, a to interiéru domu Huga Semlera na Klatovské 19 a apartmánu Richarda Hirsche v Plachého 6. Vstupenky je nutné si rezervovat předem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto adolfloosplzen.cz

Štítky Loosovy interiéry, Plzeň, Adolf Loos, historie, kultura, divadlo, přednáška, turismus, interiér, divadelní představení, kulturní akce, vstupenka, Vídeň, Martin Reiner, Ladislav Sutnar, David Růžička, Richard Hirsch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jedinečné Loosovy interiéry se promění v dějiště kulturních akcí  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.