Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Hejtmanství podpoří milionem korun dva významné filmy, vznikaly i v Plzeňském kraji

Dva nové filmy finančně podpoří Plzeňský kraj. Oba snímky vznikají samozřejmě natáčet na jeho území. Celkem investuje kraj ve prospěch filmařů částkou jeden milion korun. Poskytnutí dotace schválilo zastupitelstvo kraje. V minulosti kraj podpořil milionem například natáčení filmu Nabarvené ptáče.

Rovných 600 tisíc korun poskytne kraj na natáčení filmu „Il Boemo“, který vypráví o oslnivém úspěchu nejslavnějšího českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka. „Titulní roli ztvární Vojtěch Dyk. V Plzeňském kraji se bude natáčet u řeky Střely a v klášteře v Plasích. Jedná se o zásadní historické scény, kdy se setká Mysliveček s Mozartem. V klášteře se budou točit také některé scény odehrávající se v Římě,“ řekl náměstek hejtmana pro kulturu Vladislav Vilímec (ODS). 

Podle náměstka Vilímce měl Josef Mysliveček ohromnou reputaci v Itálii. „V 18. století tam byl slavný stejně jako Mozart. Nazývali ho Božský Čech. Vůbec si nedokážeme představit, jaká byla tehdy jeho proslulost. Složil osm houslových koncertů a 27 oper, které se stále hrají,“ řekl Vilímec. Od filmu si slibuje zviditelnění kraje a s ní související ekonomickou návratnost.

Režisérem snímku je Petr Václav, který má na svém kontě hrané filmy i dokumenty, například Marian, Cesta ven, Paralelní světy, Zpověď zapomenutého.

Dalších 400 tisíc by měl získat film „Zátopek“, mapující životní osudy, výhry a prohry největšího atleta české historie. Společnost připravuje zfilmování Zátopkova sportovního i životního boje již od roku 2013. „Na území Plzeňského kraje se realizovala jedna z finančně nejnáročnějších scén filmu, šlo o odlet Československé reprezentace na olympijské hry do Helsinek, která je pro film zásadní. Představitelem titulní role je plzeňský rodák Václav Neužil,“ doplnil náměstek hejtmana Vilímec.

Film měl mít premiéru letos v srpnu, ale filmaři ji chtějí posunout s ohledem na nově stanovený termín olympiády v Tokiu, která se má místo letoška konat na přelomu července a srpna 2021.

V Plzeňském kraji působí také Regionální filmová kancelář, která nabízí filmařům zajímavé lokace Filmaři využívají místní firmy, obsazují hodně ubytovacích kapacit a zanechávají v kraji miliony korun.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com

Štítky filmy, natáčení filmů, dotace, Plzeňský kraj, Zátopek, Mysliveček, film, filmař, Vladislav Vilímec, Josef Mysliveček, Nabarvené ptáče, Vojtěch Dyk, ODS, olympijské hry, Řím

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtmanství podpoří milionem korun dva významné filmy, vznikaly i v Plzeňském kraji  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.