Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na pokračování série Král Šumavy a dalších 16 filmových projektů rozdělí hejtmanství pět milionů korun

Plzeňský kraj v letošním roce podpoří sedmnáct nových filmů, které se budou natáčet ve vybraných lokalitách našeho kraje. Půjde například o pokračování série Král Šumavy, zfilmovaný příběh bratří Mašínů či snímek o událostech Pražského jara a okupace Československa v roce 1968. Finanční podpora zamíří také na studentské filmy a dokumenty. Oproti loňskému roku je částka o půl milionu korun vyšší.

„Navazujeme tak na předchozí roky, kdy byly dotačním titulem podpořeny známé snímky, jakým je například seriál Policie Modrava, který divákům napříč republikou ukázal Šumavu, Kašperské Hory i další překrásná místa našeho kraje. Pokračování fantasy pohádky o touze po moci Princezna zakletá v čase 2 natáčené na Gutštejně a samozřejmě první sérii řady o legendárním převaděči přes hranice Král Šumavy, který stojí na skutečném příběhu Josefa Hasila,“ vyjmenovává radní pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka (STAN).

Totální destrukci ikonické chaloupky na mostním pilíři spatří lidé ve filmu Citlivý člověk na festivalu ve Varech

Jedinečná chaloupka na mostním pilíři stála na jižním Plzeňsku téměř 30 let. Veřejnost si ji ale všimla až během covidové pandemie. Fotky unikátní chatrče postupně zahlcovaly sociální sítě a stejně tak se plnilo i přilehlé okolí stovkami...

Král Šumavy v režii Damiana Vondráška a Davida Ondříčka obdrží od kraje nevyšší podporu na natáčení druhé a třetí série, konkrétně jde o 630 tisíc korun. Tato minisérie měla premiéru na sklonku loňského roku a přinesla příběh převaděče Josefa Hasila. „První tři díly stihly představit Hasila v počátcích jeho převaděčské „kariéry“ a dávaly proto naději na vznik dalšího pokračování. Hasilovy životní osudy budou v dalších dvou řadách pokračovat jeho zatčením, odsouzením, vězněním, úspěšným útěkem z lágru a nasazením v pozici převaděče,“ přibližuje Radka Šámalová z Regionální filmové kanceláře Plzeňského kraje.

Letos obdržel kraj 26 žádostí, což je o osm více než v roce předchozím, kdy bylo podpořeno 11 projektů v celkové výši 4,5 milionu korun.  Letos jde o podporu vzniku dvou studentských absolventských snímků, jednoho amatérského dokumentu, devíti celovečerních hraných filmů, dvou seriálů, dvou celovečerních dokumentárních snímků a jednoho animovaného v celkové výši pět milionů korun.

Dalších 620 tisíc korun obdrží od hejtmanství film Vlny od herce a režiséra Jiřího Mádla, snímek je inspirovaný skutečnými osobami a událostmi Pražského jara a okupace Československa v roce 1968. Celovečerní snímek Bratři podpoří kraj částkou 450 000 korunami. Film odvypráví příběh sourozenců, kteří se pokusili v roce 1953 utéct z komunistického Československa. Na film Paranoia scénáristy a režiséra Roberta Sedláčka pošle kraj 300 tisíc korun.

V Plzeňském kraji se bude natáčet také filmové zpracování příběhu bratří Mašínů podle scénáře Marka Epsteina či ve filmu Paranoia, jehož děj se odehrává v době blíže nespecifikované pandemie v prostorách kláštera Chotěšov.

Filmovou tvorbu kraj podporuje už několik let. V roce 2016 například dal milion korun na seriál Policie Modrava, v roce 2018 podpořil milionem korun snímek Nabarvené ptáče nebo necelým čtvrtmilionem korun pohádku Čertí brko. Finanční podporu kraje získaly i filmy Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Cesta domů, Princezna zakletá v čase 2 nebo Amerikánka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Regionální filmová kancelář Plzeňského kraje

Štítky Regionální filmová kancelář, podpora filmařů, natáčení v Plzeňském kraji, filmaři, Král Šumavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na pokračování série Král Šumavy a dalších 16 filmových projektů rozdělí hejtmanství pět milionů korun  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.