Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Totální destrukci ikonické chaloupky na mostním pilíři spatří lidé ve filmu Citlivý člověk na festivalu ve Varech

Jedinečná chaloupka na mostním pilíři stála na jižním Plzeňsku téměř 30 let. Veřejnost si ji ale všimla až během covidové pandemie. Fotky unikátní chatrče postupně zahlcovaly sociální sítě a stejně tak se plnilo i přilehlé okolí stovkami návštěvníků z celé republiky. Místní proto s napětím očekávali, kdy stavení na muří nožce konečně zmizí ze světa a oni budou mít klid. Osudný den nastal loni v květnu, kdy chaloupka vzplála. Toto velkolepé rozloučení pro ni připravili filmaři v rámci snímku Citlivý člověk. Tento film se divákům poprvé představí na blížícím se filmovém festivalu v Karlových Varech.

Chaloupku, kterou někdo optimisticky označoval i jako srub, postavila omladina asi v roce 1993. V té době se u Chotěšova konaly oblíbené letní tábory. V rámci jednoho z nich parta kluků postavila i malý dřevěný domeček uprostřed řeky. Podle jednoho z autorů měli hotovo za necelé dva týdny. K samotnému pilíři dopravovali klády a další materiál po vodě, pomáhala jim i improvizovaná lanovka. Dlouhé roky si chatrče nikdo zvlášť nevšímal, velký boom nastal s příchodem koronaviru.

„S chaloupkou jsme si zažili opravdové peklo. Během covidu byl zájem opravdu enormní. Když jsem se šel na místo jednou podívat, tak tam bylo asi sto lidí. Neměli kde parkovat, autodopravce je pak odněkud musel vytahávat. Bylo to šílenství,“ postěžoval si tehdy Drbně místostarosta Chotěšova Pavel Malina.

Právě v době pandemie přijížděli k pozoruhodné stavbě v Mantově (část obce Chotěšov) lidé i z druhého konce republiky. Řada místních tak doufala, že chatrč zmizí a bude zase klid. Naopak informace o chystané demolici zvedla ze židle řadu přespolních. „Zmizí jedna krásná věc, kterou jinde nemají. Vždyť je to tak pohádkové místo," posteskla si například paní Miroslava.

Všechno ale jednou končí, a tak i fotogenická chaloupka musela nakonec zmizet. A bylo to loučení se vší parádou! Filmaři totiž využili, že se má chaloupka bourat, a tak jí přichystali opravdu epický konec v plamenech. O termínu natáčení se bouřlivě diskutovalo. Štáb i vedení obce vše do poslední chvíle tajili, aby se na místo nenahrnuly davy lidí. Osudný okamžik přišel v noci 5. května 2022. Nyní mohou lidé chaloupku spatřit už jen na filmovém plátně, a to třeba hned za pár týdnů na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde snímek soutěží o Křišťálový glóbus.

Film Citlivý člověk vypráví složitý vztah otce a syna formou road movie. V hlavních rolích se představí David Prachař, Tatiana Dyková, Jiří Schmitzer, Vladimír Javorský či Jiří Lábus. Snímek je debutem režiséra Tomáše Kleina. 

„Naší ambicí je nabídnout silný autorský film, který diváka konfrontuje s těžkými tématy dnešní doby, ale zároveň mu skrze svou stylizaci, energii a živelnost nabídne východisko. Film, který diváka třeba inspiruje k tomu, aby opustil komfortní zónu, a dobrodružství a nejistotu vnímal jako příležitost, která ho může posílit,“ uvedl režisér snímku Tomáš Klein.

A co bude s místem po chaloupce? Radnice tam plánuje vybudování přemostění a novou naučnou stezku. Dřevěná chatrč uprostřed řeky rozhodně nebyla jediným zajímavým místem v Chotěšově. Za procházku určitě stojí nová stezka kolem Křížového vrchu, která je vhodná pro rodiny s dětmi. Skutečným klenotem je ale místní klášter. 

  • Festival v Karlových Varech od 30. června do 8. července nabídne v hlavním programu 31 filmů. V hlavní soutěži je oproti původnímu počtu o jeden film méně, protože na příkaz čínské vlády producenti čínského účastníka soutěže museli svůj snímek stáhnout. Diváci letos neuvidí také žádný film z ruské produkce. 
  • Pořadatelé festivalu již dříve oznámili, že herec a režisér Crowe dostane Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Další oceněnou bude česká herečka Daniela Kolářová, která převezme Cenu prezidenta filmového festivalu Karlovy Vary.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Vápeník

Štítky Chaloupka na pilíři, Mantov, Chotěšov, Citlivý člověk, Tomáš Klein, KVIFF, filmový festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Totální destrukci ikonické chaloupky na mostním pilíři spatří lidé ve filmu Citlivý člověk na festivalu ve Varech  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.