Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Tylovo divadlo dává šanci začínajícím autorům, nejlepší díla vzešlá ze soutěže se dočkají nastudování

Divadlo J. K. Tyla již potřetí pořádá soutěž Intro, která je určena pro autory dosud neuvedených původních muzikálů. V letošním ročníku hledá divadlo díla určená pro děti. Zájemci se mohou přihlásit do poloviny května. Odborná porota poté vybere nejlepší kusy, které se dočkají nastudování.

Projekt plzeňského divadla je v rámci Česka naprosto ojedinělý. Cílem je podpořit tvůrce, aby se směle pouštěli do vlastních děl a zároveň získali cenné zkušenosti díky spolupráci s profesionály.

„Přihlášku, jejíž součástí musí být kompletní libreto a záznam hudební složky, je nutné zaslat do 15. května 2023, vítězné dílo bude vybráno do 31. srpna 2023,“ upozorňuje šéf plzeňského muzikálového souboru Lumír Olšovský, který byl iniciátorem celého projektu.

Přihlášené muzikály následně posoudí porota sestavená z renomovaných odborníků a praktiků na dětskou a divadelní tvorbu z celé republiky. „Vítězný titul bude v druhé polovině sezony 2023/2024 nastudován členy muzikálového studia a za doprovodu orchestru představen divákům i zástupcům odborné veřejnosti,“ doplnil Olšovský.

Už o první ročník soutěže byl obrovský zájem a porota vybírala z 34 přihlášených děl. Muzikálový soubor poté nastudoval tři vítězné hry a představil je na Malé scéně. Diváci mohli spatřit Kouzelné hodinky doktora Kronera, Píseň pro Ninu a Otřást vesmírem. O inscenace projevila zájem streamovací platforma Dramox, kde jsou dosud k vidění. Tuto službu mohou využít i samotní tvůrci pro svou další sebeprezentaci. Loňský ročník přinesl dva vítěze. První místo si odnesl muzikál Orlando, který divadlo veřejně uvede 18. března. Druhý muzikál Slavík a růže spatří diváci 6. května. Více o soutěži Intro´23 se dočtete na webových stránkách divadla.

Ohodnoť článek

Foto DJKT/ Irena Štěrbová,

Štítky divadlo, DJKT, kultura, Plzeň, muzikál, Intro’23, projekt, Divadlo Josefa Kajetána Tyla, Lumír Olšovský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tylovo divadlo dává šanci začínajícím autorům, nejlepší díla vzešlá ze soutěže se dočkají nastudování  |  Kultura  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.