Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kilometrový úsek tramvajové trati na Koterovské čeká oprava, stavební práce se dotknou i řidičů aut

Koleje na frekventovaném úseku od náměstí Generála Píky až po Světovar jsou ve špatném technickém stavu a tramvaje tímto úsekem musejí projíždět velmi pomalu. Oprava trati za bezmála 70 milionů korun začne 1. června a potrvá do konce letních prázdnin. Cestující budou muset využít náhradní dopravu. Řidiče aut čekají objízdné trasy.

Tramvajová trať, která byla postavena v roce 1962, prošla poslední větší opravou v roce 1997, kdy byly původní stojinové kolejnice zalité v asfaltovém povrchu nahrazeny takzvanými BKV panely.

V loňském roce se stav kolejí na trati číslo 2 na Světovar prudce zhoršil a tramvaje musely snížit rychlost jízdy na deset kilometrů v hodině. „Skokové zhoršení tratě v kritickém úseku před konečnou nás přimělo k urychlení oprav na trati. S ohledem na technologie i provoz byla stavba naplánována tak, aby omezila co nejméně cestujících. Proto začne 1. června s tím, že výluka má skončit již na konci letních prázdnin,“ vysvětluje náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Hlavním problémem na trati jsou koleje a BKV panely, ve kterých jsou koleje uloženy. BKV panel je speciální typ železobetonového panelu se žlábky, do nichž se upevňují tramvajové kolejnice. Panely nahrazují pražce, přičemž horní plocha panelu plní zároveň roli krytu kolejového svršku. Životnost těchto panelů pokládaných na rovný asfaltový nebo betonový podklad se pohybuje mezi 10 a 30 lety. Ty na Koterovské jsou na hranici své životnosti.

„Stávající panely jsou zejména vlivem koroze jejich ocelových částí, ale i nestabilitě dále nepoužitelné. Budou tedy odstraněny. Nová technologie, která tu bude instalována, umožní ponechat původní podkladní betonovou desku a díky plochým ocelovým pražcům navrátit stojinové kolejnice a asfaltový kryt tratě. Tato nová technologie byla prvně v malé míře použita v rámci rekonstrukce vozovny Slovany, takže větší použití do samotné tratě je tak v Plzni premiérou,“ popsal Jan Hakl ze Správy veřejného statku města Plzně.

Pozor na výluky a uzavírky

Součástí této stavby bude i rekonstrukce zpomalovacích prahů při zastávce Radnice Slovany. Dále bude provedena celoplošná oprava vozovek v celém úseku.

Od 1. června dojde k uzavření části trati v Koterovské v úseku od náměstí Generála Píky ke Světovaru. Část spojů v pracovních dnech bude v době přepravní špičky ukončena již na Mikulášském náměstí, další budou končit na zastávce náměstí Generála Píky, kde obousměrná tramvaj přejede na druhou kolej a změní směr jízdy.

„Místo výlukových autobusů budou moci cestující využívat prodlouženého spoje tramvajové linky číslo 1, která místo na Slovanech pojede přes zastávku Vozovna Slovany na konečnou Světovar. Náhradní doprava v úseku tramvajové trati linky číslo 2 mezi nám. Generála Píky a zastávkou Brojova nebude zajištěna, cestující mají v docházkové vzdálenosti jiné zastávky MHD na linkách číslo 12 nebo 29 a 30,“ informovala mluvčí radnice Eva Barborková.

Stavební práce se dotknou i řidičů aut, kteří budou muset použít pro úsek Koterovské od kruhového objezdu ke křížení se Slovanskou alejí objízdnou trasu po Francouzské, Slovanské a K Dráze. Blatenská, Ječná, Petřínská, Pivovarská, Krejčíkova, Brojova a Sladová a ulice U Světovaru budou u Koterovské v době stavby zaslepeny. Vjezd do podzemního parkoviště nákupního centra Galerie Slovany z Koterovské zůstane zachován.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Magistrát města Plzně

Štítky doprava, dopravní omezení, rekonstrukce tramvajové trati, Koterovská, oprava, tramvajová dráha, kolejnice, Plzeň, Michal Vozobule, Jan Hakl, TOP 09, Plzeň 2-Slovany, Galerie Slovany, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kilometrový úsek tramvajové trati na Koterovské čeká oprava, stavební práce se dotknou i řidičů aut  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.