Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vlakovou dopravu v Pošumaví přebírá na deset let dopravce GW Train Regio

Smlouvu s českým železničním dopravcem GW Train Regio, který bude od prosince 2023 po dobu deseti let zajišťovat osobní dopravu v Pošumaví, podepsal Plzeňský kraj. Zakázka Jihozápad - Pošumaví zahrnuje tratě Horažďovice - Sušice - Klatovy se zajížděním až do jihočeských Strakonic a druhou je linie Domažlice - Klatovy.

„Společnost GW Train Regio nabídla v elektronické aukci nejnižší nabídkovou cenu 157,18 Kč/vlkm, kterou dále dodatkem navrhla ve prospěch Plzeňského kraje snížit na cenu 155,94 Kč/vlkm,“ uvedl náměstek hejtmanky pro dopravu Pavel Čížek (STAN). Smlouvu podepsal vedle náměstka Čížka za dopravce předseda představenstva společnosti Petr Bosáček

„S novým dopravcem se výrazně zlepší dopravní spojení Plzeň – Sušice. Modernizované nízkopodlažní a klimatizované jednotky GW Train Regio budou v prosinci roku 2023 navazovat v Horažďovicích na nové vlaky Regiopanter Českých drah. V Klatovech navážou na nové vlaky Regiopanter, které vyjedou letos v prosinci a na moderní jednotky PESA v Domažlicích. Tím bude okruh uzavřen a cestující bude všude obsloužen vlaky na úrovni 21. století,“ konstatoval Pavel Čížek.

Druhým uchazečem v soutěži byly České dráhy, které provoz na trati zajišťují do prosince 2022 s možností prodloužení o rok. "Jsem rád, že jsme asi po 2,5 letech příprav soutěže dnes dospěli k tomuto závěru," řekl Čížek. Podle něj Plzeňský kraj ve srovnání s jinými kraji zadává víc soutěží než přímých zadání konkrétnímu dopravci. Kraj má v současné chvíli smlouvy na všechny hlavní páteřní regionální trati a teď se věnuje menším tratím, jako je Pošumaví.

Podle vedoucího krajského odboru dopravy Dušana Pakandla bude cena v prvním roce plnění 142,95 Kč za kilometr. "Uvádíme ji pro srovnání, aby bylo jednoznačné, za kolik to jezdí stávající dopravce a za kolik to bude jezdit nový," řekl. Letos platí kraj Českým drahám 141 korun. Podle Pakandla jde o nepatrný korunový rozdíl, ale kvalita vozů se po nástupu nového dopravce výrazně zvýší.

Dopravce nasadí na tratě v Pošumaví použitá vozidla rakouské firmy Stadler vyrobená kolem roku 2000. Půjde o šest dieselových jednotek plus dvě záložní. „Každý vůz bude mít wi-fi připojení zdarma, zásuvky na dobíjení drobné elektroniky. Vozidla budou nízkopodlažní, bude tam bezbariérové WC,“ doplnil Petr Bosáček.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto GW Train Regio / KÚPK

Štítky vlaky, železniční doprava, GW Train Regio, Plzeňský, podpis smlouvy, Pošumaví, železniční trať, Klatovy, Plzeňský kraj, Domažlice, Pavel Čížek, Sušice, Horažďovice, České dráhy, Strakonice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlakovou dopravu v Pošumaví přebírá na deset let dopravce GW Train Regio  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.