Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Startuje dvanáctý ročník projektu Učme se přežít

PR článek

Další tisícovka motorkářů projde letos zdokonalovacími kurzy s názvem Učme se přežít. Vzniknou další pomůcky pro výuku v autoškolách a motoškolách. Organizátoři projektu také připravují další speciální seminář a praktický výcvik pro učitele autoškol.

Projekt Učme se přežít letos nabízí 18 kurzů bezpečné jízdy. Ty se odehrají na polygonech po celé ČR a již nyní je možné se do nich registrovat na projektových stránkách www.ucmeseprezit.cz.

„Výukový den kombinuje praktický trénink s teoretickými přednáškami. Účastníci procvičují například krizové brzdění, správný průjezd zatáčkou nebo výhybný manévr,“ upřesňuje Jan Polák, ředitel Týmu silniční bezpečnosti.

Motocyklisté jsou velmi ohroženou skupinou. Za posledních 10 let evidují statistiky dopravních nehod 766 usmrcených motocyklistů a 4 789 těžce zraněných s následky na celý život. I když se množství vážných následků nehod snižuje, odborníci se shodují, že počet obětí i těžkých zranění je stále vysoký, a apelují, aby se tomuto tématu věnovala větší pozornost.

„Letošní motocyklová sezóna se teprve naplno rozbíhá a na silnicích již od začátku roku bohužel zemřelo sedm motorkářů. Právě jaro je kritické období pro motorkáře, protože přes zimu ztratí řidičské návyky, silnice jsou ještě studené a nebezpečím jsou i nečistoty na vozovce. Chyby, kterých se motocyklisté dopouštějí, často pramení z toho, že se pouští do provozu bez potřebné přípravy a nejsou dostatečně vyježdění. Právě proto jsou zdokonalovací kurzy jako je Učme se přežít skvělou přípravou,“ řekl vedoucí oddělení BESIP Ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

„Obliba motocyklů v ČR významně roste. Silné stroje přitahují nejen mladé řidiče, ale také střední a starší generaci, přičemž motivací k řízení motorky není doprava, ale spíše zábava a relaxace,“ říká Libor Budina z Autoklubu České republiky.

Řada nehod motocyklistů spočívá v nezvládnutí motocyklu v zatáčkách, panickým brzděním a následnými pády, případně střety. Nezkušenost nebo špatné návyky jsou faktory, které k tomu významně přispívají.

Další letošní aktivitou je seminář a speciální výcvikový den pro učitele autoškol a motoškol. Ten je sestaven tak, aby pomohl učitelům při základním výcviku uchazečů o řidičské oprávnění. „Dvoudenní aktivita se zaměřuje na specifické problémy při výuce. Na polygonu se soustředíme zejména na procvičování úkonů, které vyžaduje zkouška. Ty jsou dány vyhláškou a řidič je musí bezpodmínečně zvládat. V rámci letošního semináře také představíme další videosekvence ve výukové online pomůcce,“ upřesňuje Jiří Novotný z Asociace autoškol, který je zároveň jedním z vedoucích instruktorů projektu.

Seminář a výcvik pro učitele se uskuteční ve dnech 11.–12. května 2021 v Hotelu Bezděz ve Starých Splavech a autodromu v Sosnové. Registrovat se mohou učitelé také na projektových stránkách www.ucmeseprezit.cz.

Ohodnoť článek

Štítky Tým silniční bezpečnosti, doprava, motocykl, Učme se přežítm, projekt, autoškola, Česko, Jiří Novotný, Ministerstvo dopravy České republiky, Autoklub České republiky, BESIP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Startuje dvanáctý ročník projektu Učme se přežít  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.