Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Frekventovanou lávku v Plzni na Valše čeká uzavírka na čtyři měsíce, projde celkovou rekonstrukcí

Na čtyři měsíce přestane fungovat frekventovaná lávka přes železniční trať v ulici U Černého mostu v Plzni na Valše. Od pondělí 12. dubna se lávka uzavře z důvodu kompletní rekonstrukce. Naruší se tak mezinárodní cyklotrasa číslo 3, kterou využívají místní i přespolní cyklisté, ale i trasa naučné stezky Údolím Radbuzy. První cyklisté by se po nově opravené lávce měli projet už na počátku srpna. Oprava by měla město přijít na 6,8 milionu korun.  

Lávka slouží pěším a cyklistům od roku 1983. Za dobu své existence prošla jen drobnými opravami a obnovou nátěrů. V současnosti je stavebně ve špatném stavu, koroze poškodila konstrukci i mostovku. Navíc zábradlí na lávce i před ní nesplňují výšku dle platných norem pro cyklostezky. Kvůli těmto vadám a nefunkční hydroizolaci mostovky do lávky zatéká voda, a tak plechy mostovky korodují a oslabují jednotlivé ocelové prvky konstrukce.

„Při stávající rekonstrukci dojde ke snesení konstrukce lávky na blízké staveniště, poté bude celá očištěna a dostane nový protikorozní nátěr a mostovku. Budou opraveny také nosníky v zářezu železniční trati. Změní se i povrch lávky. Cyklisté budou po rekonstrukci projíždět po plechovém povrchu s protiskluzovou úpravou. Zábradlí bude pro vyšší bezpečnost cyklistů po rekonstrukci o 20 centimetrů vyšší,“ popsal plánované změny náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule (TOP 09).

Vzhledem k tomu, že rekonstrukce lávky přeruší významnou cyklistickou komunikaci, bude na křížení příjezdové cesty s komunikací z obou stran vyznačena objízdná trasa pro cyklisty i s plánkem objízdné trasy.

Plzeň, jako město na soutoku čtyř řek a na důležitém železničním uzlu, má na svém území přes 50 lávek, o které se stará. Ročně je na jejich údržbu v městském rozpočtu vyčleněno pár desítek milionů korun. Postupně přibývají i nové lávky, jako například Lávka u zoo nebo ta na Božkovský ostrov. Lávky umožňují hlavně cyklistům bezpečně překonat vodní toky, železniční tratě ale i frekventované komunikace, jako například lávka u pivovaru.

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky lávka oprava lávky, cyklostezka, rekonstrukce lávky, lávka, cyklista, Plzeň, železnice, Michal Vozobule, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frekventovanou lávku v Plzni na Valše čeká uzavírka na čtyři měsíce, projde celkovou rekonstrukcí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.