Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Americká třída bude do konce prázdnin bez automobilové dopravy, rozhodli o tom zastupitelé Plzně

Střední část Americké třídy se zklidní a bude bez individuální automobilové dopravy. Rozhodli o tom dnes zastupitelé Plzně. Pro hlasovalo 30 z nich napříč politickým spektrem, jeden byl proti a čtyři se zdrželi. Zastupitelstvo uložilo tuto akci zrealizovat do konce letošních prázdnin.  

Cílem opatření je oživení Americké, jako obchodní třídy, zkvalitnění života v této oblasti a zejména rychlejší provoz HMD, která zde ve špičce nabírá na 500 metrech až 16 minut zpoždění a doprava se tam pohybuje rychlostí 2,5 km/h. „Po 18 letech od prvních návrhů se rozhodlo o zklidnění Americké třídy. Mám z toho velkou radost, jde o jedno z klíčových opatření v plzeňské dopravě,“ konstatoval náměstek primátora pro dopravu Michal Vozobule (TOP 09).

Samotnému hlasování ovšem předcházela dlouhá diskuse. „Řada řidičů jede teď po Americké třídě jen proto, že tam jet může,“ upozornil v úvodu náměstek pro dopravu. Stejně tak zdůraznil, že jen malý podíl tržeb maloobchodníků na Americké třídě bude závislý na individuální automobilové dopravě.

Právě někteří obchodníci a majitelé firem sídlící na Americké se obávají toho, že by zklidnění této třídy mohlo mít negativní dopad na jejich podnikání. „Chápu námitky některých obchodníků. Ale všude k jejich provozovnám bude možné dojet do jejich nejbližší vzdálenosti. Tím, že se vyloučí automobilová doprava, určitě nedojde k tomu, že tam přestanou chodit lidi,“ konstatoval také šéf zastupitelského klubu Pirátů, Pavel Bosák. „Už dnes se na Americké špatně zastavuje autem. Není to o tom, že někdo přijede autem, zastaví a jde si nakoupit. Ty obavy obchodníků jsou liché. Já to podporuji,“ uvedl také zastupitel Stanislav Šec (KDU-ČSL).

Proti zklidnění Americké třídy je vedení centrálního městského obvodu, na jehož území komunikace leží. „Vnímáme potřebu průjezdu MHD i zklidnění ulice. Upozorňovali jsme na to, co nám na obvodu vadí. To je odvod té dopravy. Na jedné straně přerušíme tranzit a odvedeme dopravu na most Milénia. Kritická situace pak bude na Belánce. Budeme částečně jezdit po Klatovské. Ta je už dnes značně přetížená. K tomu omezení mělo dojít až tehdy, kdy se zklidní Klatovská. Pro dopravní podnik to bude super, ale my to vnímáme tak, že to spíše přinese více problémů, než kolik se jich vyřeší,“ zdůraznil starosta MO Plzeň 3 David Procházka (ANO).

„Problém přeplněné Klatovské se vyřeší až s realizací západního okruhu. Jiná možnost není a nebude.  Je jasné, že část řidičů si bude hledat cestu jinými ulicemi. S tím počítáme. Máme model, že je jedno potenciálně problematické místo bude v Purkyňově ulici,“ uvedl náměstek Vozobule.  

Prvním krokem ke zklidnění Americké se má stát přerušení tranzitu automobilové dopravy po Americké třídě v úseku od Škroupovy po Resslovu ulici a v opačném směru v úseku od Goethovy ulice po ulici V Šipce. Tato část má být vyhrazena už jen trolejbusům, autobusům, cyklistům, taxislužbě a místní obsluze. Zásobovací místa se měnit nebudou. Zmizí zálivy pro parkování vozidel MHD a díku tomu se naopak rozšíří chodníky. Před bývalým kinem Elektra se doplní stromořadí o několik dalších stromů. Ty se objeví i na dalších místech. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Americká třída, doprava, zklidnění, změny v dopravě, tranzitní automobilová doprava, MHD, zastupitelstvo, Plzeň, Michal Vozobule, TOP 09, Stanislav Šec, Pavel Bosák, ANO 2011, Česká pirátská strana, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americká třída bude do konce prázdnin bez automobilové dopravy, rozhodli o tom zastupitelé Plzně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.