Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Policisté v Plzeňském kraji se více zaměří na dodržování rychlosti motoristů

Nepřiměřená rychlost byla v loňském roce na území Plzeňského kraje příčinou 165 dopravních nehod, při nichž se zranilo 75 osob. Od ledna 2020 do konce dubna 2020 se stala nepřiměřená rychlost příčinou 61 dopravních nehod, při kterých došlo ke zranění u 38 osob.

Policisté v regionu se proto více zaměřují na kontrolu dodržování rychlosti. „Jen za minulý víkend se při silniční kontrole, z celkového počtu zjištěných 29 dopravních přestupků, 17 případů týkalo nedodržení nejvyšší dovolené rychlosti v obci. U dvou řidičů - "rekordmanů" policisté naměřili 81 km/hodině,“ informovala mluvčí policie Veronika Hokrová.

Dopravní přestupky a sankce:

Řidič překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o méně než 20 km/h nebo mimo obec o méně než 30 km/h - v příkazním řízení pokuta na místě do 1000 Kč, 2 body

Řidič překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o 20 km/h a více nebo mimo obec o 30 km/h a více - v příkazním řízení pokuta na místě do 2500 Kč (pokud se nejedná o recidivu ), 3 body, při recidivě se přestupek oznamuje příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání

Řidič překročí nejvyšší dovolenou rychlost v obci o 40 km/h a více nebo mimo obec o 50 km/h a více - v příkazním řízení pokutu na místě nelze uložit, přestupek se oznamuje příslušnému orgánu k dalšímu projednání - ve správním řízení 5 000 - 10 000 Kč, 5 bodů, zákaz činnosti na 6 měsíců až 1 rok

V 15 případech vyřešili vyřešili tento přestupek policisté na místě blokově v celkové výši 11 800 korun a dva přestupky oznámili příslušnému správnímu orgánu k dalšímu projednání.

Mezi další časté přestupky našich řidičů patří držení hovorového zařízení za jízdy, nerespektování dopravního značení a nevyhovující technický stav vozidla a alkohol za volantem.

Statistiky za rok 2019 hovoří jasně. Dopravní policisté vyšetřovali 1 463 nehod a 2 052 událostí v silničním provozu, při kterých tři lidé přišli o život, 49 osob se těžce zraněno a 354 osob utrpělo lehké zranění.

V porovnání s rokem 2018 došlo k poklesu počtu usmrcených osob o dvě, u počtu těžce zraněných došlo k nárůstu o čtyři osoby, počet lehce zraněných se snížil o 75.

V roce 2019 registroval dopravní inspektorát 757 nehod, kdy viník nehody byl řidič motorového vozidla, dále 63 nehod zaviněných chodcem a 46 nehod zaviněných řidičem nemotorového vozidla.

Z celkového počtu nehod zaviněných řidiči motorových vozidel připadá na nesprávný způsob jízdy 410, na nedání přednosti v jízdě 198, na nepřiměřenou rychlost 190. Pod vlivem alkoholu nebo drog bylo zavinili řidiči celkem 96 nehod. Uvedené údaje platí pouze pro dopravní nehody, které vyšetřovala policie.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehody, statistika, doprava, bezpečnost, silnice, smrtelná nehoda, těžké zranění, vysoká rychlosti, policie, Plzeňský kraj, dopravní nehoda, havárie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policisté v Plzeňském kraji se více zaměří na dodržování rychlosti motoristů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.