Počasí dnes18 °C, zítra15 °C
Středa 9. října 2024  |  Svátek má Štefan / Sára
Bez reklam

Autobus se převrátil na bok do příkopu. Dostal smyk na silnici, kterou silně znečistila vrstva kluzkého bahna

Linkový autobus dostal smyk na velmi kluzké vozovce a následně se převrátil na bok mimo silnici do příkopu. Nehoda se stala v úterý kolem půl jedenácté večer poblíž obce Střapole na Rokycansku. Na místě zasahovali hasiči i záchranáři. Policie teď bude zjišťovat, kdo má na svědomí nebezpečné znečištění vozovky. Viník se tím dopustil porušení zákona o silničním provozu.

„Dvě osoby vyprostila policie před naším příjezdem nouzovým výlezem, protože autobus ležel na straně dveří. V místě nehody byla silně znečištěná vozovka bahnem, které klouzalo. Provedli jsme protipožární opatření a zajištění místa nehody,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar. Podle informací ze záchranné služby se nehoda obešla bez zranění.

„Osmapadesátiletý řidič jel s autobusem Iveco po komunikaci II/233 ve směru od obce Střapce na Sedlecko a kvůli souvislé vrstvě bláta po celé šířce komunikace se s autobusem dostal do samovolného smyku a došlo k převrácení autobusu na pravý bok. Při nehodě neutrpěla žádná osoba zranění a dechová zkouška byla u řidiče negativní,“ doplnil mluvčí policie Ondřej Hodan.

Policie bude hledat viníka znečištění vozovky

Teď bude policie zjišťovat, kdo má na svědomí znečištění vozovky nánosem kluzkého bahna. Znečistění vozovky je totiž přestupkem proti ustanovení § 23 zákona o silničním provozu. Vozidla vjíždějící na pozemní komunikaci například z pole musí být předem očištěna tak, aby neznečišťovala pozemní komunikaci.

„Při znečištění dálnice, silnice nebo místní komunikace, které způsobí nebo může způsobit závady ve sjízdnosti nebo schůdnosti, musí ten, kdo znečištění způsobil, je bez průtahů odstranit a uvést tuto pozemní komunikaci do původního stavu. Nestane-li se tak, je povinen uhradit vlastníkovi této pozemní komunikace nebo správci, je-li výkon správy pozemní komunikace zajišťován prostřednictvím správce, náklady spojené s odstraněním znečištění a s uvedením pozemní komunikace do původního stavu,“ informovala mluvčí policie Michaela Nováková.

Při poškození dálnice, silnice nebo místní komunikace, které způsobí nebo může způsobit závadu ve sjízdnosti nebo schůdnosti anebo ohrozit bezpečnost silničního provozu podle zvláštního předpisu, musí ten, kdo poškození způsobil, tuto skutečnost neprodleně oznámit vlastníkovi pozemní komunikace nebo správci a uhradit mu náklady spojené s odstraněním poškození a s uvedením pozemní komunikace do původního stavu.

„Pokud závadu ve sjízdnosti nebo schůdnosti pozemní komunikace nelze neprodleně odstranit, je ten, komu povinnost k odstranění znečištění, popřípadě k úhradě nákladů na odstranění poškození náleží, povinen místo alespoň provizorním způsobem neprodleně označit a závadu oznámit vlastníkovi pozemní komunikace nebo správci,“ dodala mluvčí Nováková.

Ohodnoť článek

Foto Se souhlasem Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky nehoda autobusu, převrácený autobus, bláto na silnici, autobus na boku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Autobus se převrátil na bok do příkopu. Dostal smyk na silnici, kterou silně znečistila vrstva kluzkého bahna  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.